** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Jag plåtar framför allt till och från jobbet. Varje morgon går jag från Södermalm över Skeppsbron eller Gamla Stan in till City där jag jobbar. Ofta finns det fåglar, turister eller annat intressant att plåta.

Barack Obama i stan - den syriska folkfesten

Obamas besök hade dittills inte varit någon höjdare. Men den slutade i fin stil. På eftermiddagen var det folkfest på Medborgarplatsen. Syrier var där för att protestera mot ett amerikanskt anfall. 

Tillställningen drog till sig en svans av belackare. Unga arga män viftade med rebellernas grön-vit-svarta flagga. De skrek: "Assad fascist mordare!" De ville krig. 

De var inte särskilt många, men de var hätska. Islamistiska fotbollsfans är väl den närmaste beskrivningen. 

Nej, det här var inte roligt. 

De som protesterade mot kriget var desto fler, kanske 4-5 gånger. Och det var människor av alla slag: kvinnor, män, barn, ynglingar. Vanligt folk, helt enkelt. Många kristna, men även en del muslimer. 

Demonstranterna viftade den syriska röd-vit-svarta flaggan. Plakat på presidenten Assad och Egyptens starke man, general Al Sissi. 

Piratpartiet var också där. Fokus var på Edward Snowden och Chelsea Manning. 

Även proggarna var där. De protesterade sin vana trogen mot USA. Obama ej längre idol. 

Här kanske det kan vara lämpligt med en utvikning. Någon kanske frågar sig: om proggarna är mot att USA för krig, är det inte ett tecken på att kriget är bra? Detta är en feltanke. Det finns två typer av politiskt engagerade. Dels finns fotbollsfansen, dels finns tänkarna. De förra är relativt många medan de senare är relativt få. Fotbollsfansen är de som håller på sin sida, oavsett hur förutsättningarna ändras. Under kalla kriget höll antikommunister på USA medan socialister var mot landet. Flertalet av dessa människor fortsätter att gå på i ullstrumporna som om ingenting har hänt. De vägrar att inse att muren har fallit, och att USA:s nya utrikespolitiska hållning har förändrat allting. Efter murens fall och Sovjetunionens kollaps fanns inte längre något hot från kommunismens totalitära ideologi. Världen borde ha blivit fredlig, folkrätten borde ha fått råda. Tyvärr har det inte blivit så - och det beror helt och hållet på USA. Efter murens fall drabbades landet av hybris. Man såg sig som världshistoriens slutsegrare. USA var Guds gåva åt mänskligheten, bärare av universella värden, med rätt att godtyckligt ingripa mot "skurkstater" obeaktat folkrättens regler. Till denna ideologiska dimension anslöt sig ett problem från det militär-industriella särintresset. Vid Sovjetunionens kollaps hamnade alla västliga försvarsmakter i en identitetskris. För att motivera sin existens måste en försvarsmakt ha en fiende. Vad göra med Nato? Alliansen bildades för att försvara Västeuropa mot Sovjetunionen: när denna stat kollapsade förlorade Nato sitt existensberättigande. Det naturliga hade varit att alliansen hemförlovades och att tjänstemännen och byråkraterna fick en rundlig pension att njuta fredens sötma med. Men så fungerar inte människor. När en byråkrati förlorar sitt existensberättigande måste den hitta en ny uppgift. När en försvarsmakt förlorar sin fiende måste den hitta nya fiender. Lösningen blev att omvandla Nato till världspolis. I den nya världsordningen gäller inte folkrättens regler om gränsers okränkbarhet. FN-stadgan betyder intet. Enligt FN-stadgan är anfallskrig förbjudet. Militära medel för tillgripas endast ifall FN:s säkerhetsråd ger sitt godkännande. USA och andra västländer respekterar inte längre FN-stadgan. De goda har alltid rätt att ingripa i andra länders inre angelägenheter och bomba ett land av "humanitära" skäl, och ändra på andra länders regimer, enligt den amerikanska presidentens goda tycke. Må så vara: man varför alla dessa lögner? Sedan murens fall har USA startat ett anfallskrig vart fjärde år. Alltid helt eller delvis på lögner; ofta utan FN-mandat, d v s i strid mot folkrätten. 

Vad har allt detta våld åstadkommit? Har världen blivit mer fredlig? Nej, ingen som ser sakligt på frågan kan väl svara ja. Vad våldet må skapa är vanskligt och kort, det dör som en stormvind i öknen bort. Och det är här som det ironiska inträffar att det numera är proggarna, socialisterna, som är rätt ute i världspolitiken. Av födsel och ohejdad vana kritiserar de USA - och eftersom USA numera är världens stora bekymmer råkar de ha rätt! Omvänt gäller att liberalerna, som tidigare helt riktigt stod på USA:s sida i det kalla kriget, av födsel och ohejdad vana fortsätter att stödja landets politik. Vilket gör att det numera är de som är vilse i världspolitiken. Slutligen finns tänkarnas fåtaliga skara - som höll på USA under kalla kriget, men som har insett hur läget har ändrats och därför är starka motståndare till landets rådande politik. Och som inser att det ironiskt nog idag är länder som Ryssland som står upp för folkrätten och som utgör förnuftets röst i världspolitiken. 

Syrien är världens äldsta kristna land. Islamistrebeller har kidnappat kristna biskopar. Inbördeskriget går hårt åt den kristna minoriteten. 

Jag kan säga att det var riktigt rörande att stå med syrianerna på Medis. Vanliga människor som försvarar sitt land. Man känner kristen solidaritet. Och när man såg de olika sidorna i konflikten på Medis insåg man hur fel ute USA och the usual suspects är i Syrien. Visserligen var det många kristna, så folksamlingen kanske inte var representativ för Syriens befolkning. Men ändå tror jag att den kan vara det. Ty det finns skäl att tro att situationen i Syrien påminner om den i Egypten, där den kristna minoriteten och majoriteten av muslimerna har valt militären framför islamisterna. Det är något som ger hopp åt Mellanöstern och åt världen. 

Inlagt 2013-09-09 21:42 | Läst 4968 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det blir alltid fel när religion och politik blandas ihop; det är ren och skär idioti! Och de flesta länder vet inte vad demokrati är; många med åsikter kan inte ens läsa ... Den arbabiska våren har misslyckats pga av dessa två saker, bl.a.

Att ryssarna och kineserna håller FN som pantfånge, och låter al-Assad göra vad han vill är skamligt! Han och hans nepotismgäng kunde gärna dra åt fanders .... att gasa ihjäl egna landsmän, och sen stödas av västerlänningar är fegt. Fy f - n, bara för att de är kristna är de ok, tydligen.

Den som läst om Putin, t.ex. "Mannen utan ansikte" eller "Tsar Putin" satsar nog inte ett ruttet lingon på den skurken, som håller al-Assad som sin bundsförvant. De borde skämmas, om de hade förstånd till det.
Lögnare är vad de är.

Jag hoppas verkligen att Obama bombar sönder alla flygfält och militära installationer ...

- hawk
Själv tror jag inte ett dugg på att Assad skulle ligga bakom en gasattack. Det är samma typ av lögner som låg bakom Irakkriget eller kriget mot Jugoslavien. Vad skulle den syriska regeringen ha att vinna på att bjuda in FN:s inspektörer - för att sedan genomföra en gasattack i den egna huvudstaden samma dag som inspektörerna anländer? Ingen diktator har någonsin gjort något så vansinnigt. Den syriska regeringen hade allt att förlora på en gasattack som drar in USA i kriget på rebellernas sida. De som hade allt att vinna var istället de Al Qaeda-liknande rebellerna. Samma typ av självmordsbombande jihadister som sprängde World Trade Center och som inte drar sig för att döda civila i kampen för Allah. Om nu USA är så säkra på att Assad ligger bakom - varför försöker då landet sabotera FN-inspektörernas arbete? Jag rekommenderar att du skaffar dig en mer mångsidig bild, om Syrien och om Ryssland.
Håkan Eklund 2013-09-10 09:54
Ja, så lätt är det att manipulera människors åsikter, som i förlängningen leder till den typ av värdelös åsiktsjournalistik som vi drunknar i idag. Tragiskt.

Jag har en tillräckligt god insikt i områdets konfliktfyllda historia (som inte blir sämre av att sonen jobbar på utrikesministeriets Mellanösternavdelning) är är nog medveten om att Syrien aldrig blir ett helat land igen.

Men hur började det? Fredliga syrier ville ha mera demokrati, och al-Assad mejade brutalt ner dem ...

Den som försvarar ryssarnas och kinesernas stil att göra FN:s säkerhetsråd till en pantfånge är okunniga populister! DN skrev nyligen: "Fram träder en värld där det är tillåtet att göra vad som helst bara man har stöd av en medlem i FN:s säkerhetsråd."

Vi i Finland har större erfarehet av ryssarnas falskspel, och är inte alls imponerade av Putins maffiakoncept. Och kineserna är likadana ...

- hawk
Ett intressant reportage med genomgående fina bilder! Konflikten är så komplicerad så jag ger mig inte in i nåt tyckande där, det enda jag är övertygad om är att religion är ett opium för folket, utbildning är enda vägen mot demokrati och fred. Mvh, LO
Svar från Iwa 2013-09-10 06:19
Konflikten är onekligen komplicerad. Det är därför jag tror det är bra att man inte hastar iväg med åtgärder utan ger sig tid att tänka. Och gärna att man låter FN:s institutioner verka.
Per