Jag plåtar framför allt till och från jobbet. Varje morgon går jag från Södermalm över Skeppsbron eller Gamla Stan in till City där jag jobbar. Ofta finns det fåglar, turister eller annat intressant att plåta.

Äventyr i Venedig - Sankt Markusplatsen

Idag var första riktiga dagen i Venedig. Som den goda turist man är bar det av till Sankt Markusplatsen.  En bra taktik när man är ute och turistar är att göra av alla "måsten" redan första dagen. Då är man fri att under fortsättningen av semestern ägna sig åt det man vill. I Venedig heter måstena Sankt Markuskatedralen, Dogepalatset, Kampanilen. 

Jag stack dit tidigt på morgonen. Gondoler skvalpar längs kajkanten. De är vackra och smäckra. Påminner nästan lite grann om vikingabåtar. Därute breder lagunen ut sig.

På Sankt Markusplatsen är det redan mycket folk. Kineserna är i överlägsen majoritet. Sedan ryssarna. Som i Gamla Stan med andra ord. Fast lite värre. 

Och guider, naturligtvis. Här är en engelska som engagerat berättar om Venedigs hemligheter för en entusiastisk skara. 

Efter att ha strosat runt på kajen gick jag så in i Sankt Markuskatedralen. Katedralen är förvånansvärt liten för att vara en katedral i en så mäktig stad. Det kan i och för sig bero på att det inte går att bygga hur stora katedraler som helst i Venedig, med tanke på grunden. Men också att den är byggd i Bysantinsk stil. De bysantinska (östromerska) kyrkorna bygger på en lite annan filosofi än i väst. I väst byggde man gärna spetsiga katedraler som sträcker sig upp i himlen. Meningen var att visa på Guds upphöjdhet och majestät. De östromerska kyrkorna är rundade och mer hemtrevliga. De är mer inriktade på att vara funktionella gudstjänstlokaler snarare än att vara yttre manifestationer. 

Det som gör Markuskatedralen speciell är guldmosaikerna som täcker hela kyrkan. Mig veterligen existerar inte några sådana någon annanstans. Svårt att inte gripas av förundran. 

Här är uppe på katedralens tak. Dogepalatset till vänster. I fonden syns två kolonner med Venedigs skyddshelgon, Till vänster evangelisten Markus i form av sitt attribut det bevingade lejonet - Venedigs symbol framför andra. Evangelisten Markus reliker stals av venetiska sjömän på 800-talet från Alexandria, mitt framför näsan på de muhammedanska härskarna. I över tusen år har helgonet välsignat staden och fått den att blomstra. 

Dogepalatset var för övrigt väldigt sevärt. Tyvärr har jag inga bilder därifrån. Det rådde fotoförbud därinne. I varje sal satt en italiensk dam och vaktade. Så fort någon visade tillstymmelse till att plocka upp en mobil för att fota ryckte hon in: - No foto! Jag ville inte dra på mig deras vrede. Hur som helst är Dogepalatset väldigt speciellt. Det är ett fantastiskt konstmuseum. Men palatset är också ett museum över den venetiska republikens politiska institutioner under tusen år. Jag hoppas kunna återvända till palatset i ett senare inlägg. 

Vägg i vägg med Dogepalatset ligger fängelset. Här fanns det inga vakter så här gick det bra att plåta. Standarden är enkel - men läget kan man inte klaga på! Casanova skall ha spenderat en del tid i dessa lokaler. 

Så blev det kväll. En jobbig dag. Skönt att ha klarat av det värsta turistandet. Så nu kan man ta semester.  

Inlagt 2012-12-29 00:36 | Läst 7440 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Snygga bilder och fint att du slapp översvämningar - att balansera på spänger förtar en del av nöjet och de är inte så bildmässiga heller!
Jag ser fram emot nästa inlägg!
Ha det fint!
Johan
Svar från Iwa 2012-12-29 07:59
Hej Johan, nej, vattnet är för tillfället lågt. Men man vet aldrig!
/Per
Tjenare Per !
Intressant att se dina bilder här då jag själv var i Venedig i April 2012.
Jag känner väl igen mig i de detaljer du beskriver kring fotoförbud och platser
du besökte första dagen här.
Jag kommer också att blogga från Vendig när jag hinner ta tag i bilderna därifrån, kämpar
med sista från San Franciscoresan nu.
Bilden vyn över kupolerna och guldmosaiken i kyrkan fick du till en rktigt fin komposition, jag minns själv
jag inte tyckte jag fick med dessmer med 35mm där som jag hade till hands. Dock han jag ta bilden på
hästarna fanns i anslutning där. Det var ju även här en vakt som kikade runt.
Bilden ner över torget mot lagunen med snygga tjejen poserandes vart mycket bra grattis där !
Bra närvaro i fängelsecellsbilden de olika strukturerna i puts och golvet fick du fram bra den där råa känslan.
Sista bilden mycket fint ljus och för mig tillbaka till kvällskänslan när jag själv t.o.m tog en löparrunda längs stadens kajer i skymningen det var känsla det !
Gott Nytt År !
mvh/Dieter
Svar från Iwa 2012-12-29 08:04
Hej Dieter,
jag hade med mig ett 18 mm just för att kunna plåta i kyrkan. Ser fram emot dina bilder. Gott Nytt År!
/Per
Härligt, bilden från katedraltaket och sista gillar jag mest idag!
Ha en fortsatt fin resa!
ewa
Svar från Iwa 2012-12-30 02:31
Hej Ewa, tack!
Per
Fina bilder , var själv där i ca. 1985. Men har ingen bilder från då...
Mvh Synnöve
Svar från Iwa 2012-12-30 02:32
Hej Synnöve, synd på bilderna - men allt är nog sig likt!
Per