Jag plåtar framför allt till och från jobbet. Varje morgon går jag från Södermalm över Skeppsbron eller Gamla Stan in till City där jag jobbar. Ofta finns det fåglar, turister eller annat intressant att plåta.

Barack Obama i stan - entouraget

Som en del kanske har märkt är Barack Obama i stan. Den amerikanske presidenten. Obama har gjort sig känd som en skicklig retoriker som betonade vikten av förändring (change). För åtta år sedan ville han förändra världen. Inga mer olagliga krig baserade på lögner. Inga mer inskränkningar av medborgerliga rättigheter. Världen blev begeistrad. Den gav honom Nobels fredspris, ty den ville se Obamas change. Det var då det. Nu har han fått gråa hår, avlyssnar hela världen och är just i färd med att starta ett nytt folkrättsvidrigt anfallskrig. Precis som sina två företrädare. Det är synd om karln. Ingen rår på det amerikanska militär-industriella komplexet.  Det är antagligen bra att han kommer till Sverige och bort från den ohälsosamma miljön i Washington, enfaldens och illasinnets högborg. Här i Sverige kan han spela basket och snacka grön teknologi med Fredrik. Det kommer att göra honom gott. Förhoppningsvis hittar han till sitt gamla jag. 

På morgonen var det redan full aktivitet. Halva stan avspärrad. Betong överallt. Murvlarna syntes redan på Slussen med riktade antenner. 

Skeppsbron. Sikte mot Grand. Men Obama bor väl inte där? Bor han inte på Air Force One? 

Norrbron. High Noon. 

Trots allt var det lite fjuttigt. Var var helikoptrarna? Var fanns den nationella insatsstyrkan? Senare vid ettiden börjar det hända saker...

Där kommer han! 

Första limon. Säkerhetsrådgivaren och bombanhängaren Susan Rice skymtar. 

Och där i baksätet. Är det inte? Visst är det det. Obama! 

Efter följer Secret Service med öppen baklucka och kulspruta. Bäst att inte vara trigger happy en sån här dag. 

Karavanen susar förbi. Bilar av alla slag. Ett helt entourage. Det går snabbt. All denna förberedelse, all denna betong bara för detta? Publiken dock nöjd. Många slänger sig på telefonen. Jag såg Obama! 

Polisen var ute och luftade märkliga fordon. Vad är detta? 

I Strömmen låg märkliga prylar. Bomber och granater för att stoppa ett anfall från vattnet. Fåglarna uppskattar servicen. 

Efteråt lugnt som vanligt. Polisyrket är trots allt ganska behagligt. Det gäller att hänga på stan och kolla in läget och se bestämd ut. 

En del softade. Lattemamammorna sågs som vanligt på stan njutandes av livet. 

Utsikt mot Rosenbad. Där ser man det. Entouraget! Mäktigt ringlar det sig runt kvarteret. Inte ens Mike Tyson hade ett sånt stort entourage när han stod på topp. 

På toppen av byggnaden. Snipers! 

Trots allt mycket väsen för ingenting. Kunde de inte ha släppt honom från helikopter? Alternativt kunde Reinfeldt åkt ut till Arlanda och träffat Obama på Air Force One? De flesta var eniga: inget att berätta om för barnbarnen. 

Inlagt 2013-09-05 06:01 | Läst 8156 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Du har dokumenterat en märklig dag i Stockholm med bra bilder. Obama och hans delegation har hela grandhotell för sig själva. Den märkliga polisbilen med släp till hör bombgruppen du kanske hörde att någon lagt ett paket utanför ålhens. Jag tycker det är kul att Obama valde att komma hit. Och bor man i Landets huvudstad får man nog räkna med att det kan bli så här ibland.
/Simon
Svar från Iwa 2013-09-05 07:20
Hej Simon, tack för infon!
Per
Dig kan man i alla fall lita på, du är där när det händer! Det närmaste jag kommit Obama är att en bekant fick bilen bortforslad från Vallhallavägen :) Bakluckekillen fastnar jag för, cool bild. Du får en ny chans idag!
Svar från Iwa 2013-09-09 21:48
Hej Catharina, tack för titten :-)
Per
Härliga bilder! Måste vara väldigt svårt att se presidenten :) Allt gott
Svar från Iwa 2013-09-09 21:48
Hej Mikael, allt gott själv!
Per
Det här var den intressantaste återgivningen av detta spektakel som jag tagit del av hittills. Du är alltid på plats när det händer saker och återger händelsen ur flera olika perspektiv, från lattemammorna till secretservice killen med öppen bakruta. Det gillar jag!
Hälsningar Lena
Svar från Iwa 2013-09-09 21:49
Hej Lena, hade faktiskt lite tur att gå förbi just när limosarna susade förbi :-).
Per
Intressant o välskrivet med fina bilder,ja det är helt otroligt vilken säkerhetsapparat, dom har med sig egen limousin
egna fyrhjulsdrivna bilar, dom har med sig egna agenter fullhängda med vapen, krypskyttar på taket. jag tycker det är jävligt ruggigt o obehagligt alltihop. Vilken crazy värld vi lever i! Tack Per, mycket bra. LO
Svar från Iwa 2013-09-09 21:50
Hej Lars Olov, tack för uppskattningen!
Per
Ett bra bildreportage!
Sverige räknas ju som ett högriskland, därför säkerhetsapparaten. Stockholm har ju haft 2 politikermord och 2 bombattentat och sedan allt som har hänt i Malmö.
ylva_h 2013-09-05 21:13
Morden på Palme och Lind och kastrullbombaren känner jag till, men vilket är det andra bombattentatet?
Wolfgang 2013-09-05 21:44
Ockupation, mord och explosion på Tyska Ambassaden 1975.
Svar från Iwa 2013-09-09 21:52
Undrar dock om det inte är samma visa vart presidenten än kommer?
Per
Wolfgang 2013-09-10 09:45
Det är nog så. Man har lärt sig. Kennedy åkte i öppen bil.
Bra dokumenterat och intressant att få se för oss som höll oss hemma.
Mycket att titta på i dina bilder. Tack!
Svar från Iwa 2013-09-09 21:52
Hej Margareta, tack för uppskattningen!
Per
Intressant reportage som vanligt!
Passerade Miljödepartementet på väg hem och räknade till 30 poliser som höll på att spärra av där. Vi stannade förväntansfullt, men så skramlade det till i radion och de plockade bort alltihop igen på två minuter. "De bestämde sig för att ta en annan väg" sa befälet. Så missade man den chansen.
Svar från Iwa 2013-09-09 21:55
Hej Ylva, otur. Kunde man inte ha tagit några bilder på poliserna?
Per