Jag plåtar framför allt till och från jobbet. Varje morgon går jag från Södermalm över Skeppsbron eller Gamla Stan in till City där jag jobbar. Ofta finns det fåglar, turister eller annat intressant att plåta.

Fotomässan 2018

Bevistade Fotomässan idag. Det var första gången på ett tag, så det var spännande att åka ut till Älvsjö. Meddelar några intryck. 

När man kommer in i hallen är det sig likt: the guns of Navarone. Att stå och smattra med en D5:a och Nikons teleobjektiv brukar vara värt biljetten. Men var är Canon? Saknaden av Canon är stor. 

Det blir gärna att man hänger bland de sina, bland Nikons montrar. Det är en fråga om identitet. Look! För övrigt märker man hur de övriga fabrikanterna har tuffat till sig när Canon är borta. Det är ett tomrum som måste fyllas. Sony är stöddiga, men även Fujifilm verkar mer kaxiga än tidigare. Man har mellanformataren, man har den nya H-1:an. Man känner att man spelar med the big boys. 

Krämarna var naturligtvis där. Kameradoktorn slöt upp med fullt manskap. 

Annars får man erkänna att man själv är ganska förutsägbar i sitt besökande. Det blir gärna att man hänger runt catwalken, för chans att tjuvplåta modeller. 

Nytt för i år är att man även hade manliga modeller. Man märker hur samhällsutvecklingen tränger sig på även i fotografins värld. Matriarkatet tar över mer och mer. Fotograferna är kvinnor medan vi män alltmer förvandlas till kuttersmycken. 

Fotomässan samarrangerade i år med Vildmarksmässan och Båtmässan. Hur såg det ut bland dessa? Jo vars. På båtmässan dominerade de stora utombordsmotorerna. Det är verkligen imponerande pjäser. 240 hästkrafter på en gummibåt. Behövs verkligen all denna kraft? Båtarna kostar dessutom runt en miljon. Lika mycket som en Tesla. Vem köper en utombordare hellre än en Tesla? Alla som köper dessa vidunder måste redan äga ett exemplar av den kaliforniska elbilen. 

Vildmarksmässan var för mig en besvikelse. Hade väntat mig mer. Trevligt dock att Hemvärnet var där. Och det är helt rätt. Om man ändå ska ut och campa och leva vildmarksliv, varför då inte samtidigt göra lite nytta för landet? Dessutom får man betalt. Tänk bara på maten, de frystorkade påsarna kostar skjortan. I Hemvärnet får man de senaste Nato-påsarna alldeles gratis. 

Fotomaran var där. Man ville naturligtvis värva folk till årets mara. Hade på förhand bestämt mig för att inte göra av med några stålar på mässan. Men Emil och hans kumpaner lyckades lugga mig på en slant. Man frågar mig om jag vill vara med, men jag svarar att jag var med för två år sen. Försöker komma undan, säger att det var för jobbigt med tjugofyra timmar - men om det hade varit en halvmara hade jag gärna varit med. Man kontrar och säger att i år finns möjlighet till en halvmara - man slutar efter halva om man vill. Sedan kommer klinchen: dessutom får du lågt startnummer: numret ligger just nu på trettio. Det avgör saken. På maror gäller att ju lägre startnummer desto högre status. Så det blev att jag anmälde mig till årets mara. 

Som vanligt delar bloggen ut några destinationspriser: 

Bästa produktinnovation: Gitzos fyrametersstativ
Stativtillverkarna är pressade. Moderna sensorer och bildstabilisering gör stativen alltmer överflödiga. Drönarna blir alltmer populära även bland vanliga fotografer. Vad gör då Gitzo? Kastar man in handduken? Nej, man dubblar insatserna, lanserar ett fyrametersstativ! Tänk att gå omkring med detta stativ på stan, montera upp fyra meter. Det här är fotografi!  

Flitigaste föreläsare: Therese Asplund. 
Therese fanns överallt. Man går förbi Moderskeppet. Therese är där och håller en föreläsning. Man strosar vidare. Hamnar hos Nikon. Jaha, då är Therese där och föreläser. Man vandrar vidare. Passerar Aifo. Therese har dock hunnit före, är där och föreläser. Therese är något av fotografins Lucky Luke: drar snabbare än sin egen skugga. 

Best-in-show: Fotosafari med Bingo Rimér. 
Bingo höll fotosafari för en entusiastisk skara. Det finns ingen konkurrens. Bingo är världsklass.   

Bingos filosofi är att göra det enkelt. Det gäller att ställa in tekniken så att man kan få bort den och i stället ägna sig åt att skapa. Och skapandet kan ske med små medel. Byt en bakgrund här, gör en enkel gimmick där. Bingo är magisk, det verkar så enkelt. 

Bingo förklarar: Look! Så här ska man göra. Under föreläsningen sker en viss produktplacering. 

Efter safarit tittade vi på bilderna tillsammans. Som en stor familj. Och crescendot blev det stora familjeporträttet. Här är vi, Bingo Rimérs Fotosafari, Class of '18: 

Så detta är den tillställning som bloggen rekommenderar för de som besöker mässan under helgen. Väl mött! 

Inlagt 2018-03-10 00:16 | Läst 3821 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Tack för rapporteringen, alltid kul att få en inblick i mässlivet även om man inte är där
Svar från Iwa 2018-03-10 10:44
Hej Peter, tack för titten!
Kul att du är tillbaka med dina rapporter från verkligheten! Ser ut att ha varit en intressant mässa i år med, får nog planera in ett besök nästa gång.
Extra plus för första bilden med Bingo, den lille killen som intresserat petar näsan medan storasyster i onepiece stylas är ju underbar!
//Ylva
Svar från Iwa 2018-03-11 00:30
Den lille killen blev min och Bingos clou! :-)
Tack för alla bilder från fotomässan, men det var den blekaste mässa som jag varit på?
Va beror det på, har kostnaderna blivit för höga? Bra var att vissa av bildutställningarna var flyttade till passagen utanför själva mässan!
Min reskamrat var beredd att åka de 25 milen hem redan i samband med lunch?
Hoppas verkligen att det blir en riktig mässa nästa gång i början av November?
Mvh. från Lasse i Falun
Svar från Iwa 2018-03-12 11:56
Jag börjar undra om det inte är Canons fel? När den störste kameratillverkaren inte vill vara med sätter det sig psykologiskt. Annars är väl mässan ungefär som den alltid har varit. Kanske lite sämre, men det är en gradskillnad. En stor poäng med att gå till mässan är att träffa folk. Men när folk slutar gå så blir det en självförstärkande effekt. Men man borde nog göra mer för att göra besökarna delaktiga.
/per
lasse.boberg 2018-03-12 13:01
FOTOSIDAN.se var var dom? Scandinavian Photo ?? Canon? och varför denna blandning med Vildmarksmässan??
Mvh. Lasse i Falun
plenty1 2018-03-13 10:31
Kan hålla med. Saknade möjligheten till att "fynda" lite mer än vad som fanns.
Stort plus till Fs intervjuer.
lasse.boberg 2018-03-13 13:26
Jag har köpt fotopapper de senaste åren hos Konstexpo shop, men de hade bara provpaket med olika sorter att visa och sälja!
Mvh. Lasse
2018-03-14 01:18   John Israelsson
Ungen med öronen på sista bilden bredvid Bingo. xD