Jag plåtar framför allt till och från jobbet. Varje morgon går jag från Södermalm över Skeppsbron eller Gamla Stan in till City där jag jobbar. Ofta finns det fåglar, turister eller annat intressant att plåta.

Sommarhälsning från Piteå - fabriken

Piteå är verkligen böndernas och arbetarnas stad. I byarna bor bönderna där man odlar sina fält och sköter sina djur. Längs älven ligger sågverken och fabrikerna och i anslutning till dem ligger arbetarnas gamla villastäder. Tomter och hus är väl tilltagna; arbetarna har levat gott och det är fabrikerna som har gett välståndet. 

Den främsta fabriken av dem alla ligger mitt i staden. Idag verkar det konstigt att lägga en fabrik så där, men förr i tiden tänkte man annorlunda. Fabriken hette tidigare Assi, blev sedan känd som Kappa och heter numera Smurfit. Vilket trevligt namn! Fabriken drivs idag av irländare. (Kunde de även investera i en Guinessfabrik vore lyckan total!).  

Jag gillar denna fabrik. Likt Eiffeltornet är hon ett landmärke som syns milsvida kring, från luften och till och med från rymden! Andra må ha sina monument men jag föredrar fabriken framför andra städers döda metall: 

Visst är hon vacker! Ett Centre Pompidou - men som lever och andas! Till skillnad från parisarnas döda utanpåverk är hon den äkta varan - ett närande kulturmonument, som alstrar välstånd och där ångan sjunger i plåten. 

Ett bolmande inferno! 

Fabriken gör sig utmärkt som blickfång. Vilken annan stad har egentligen en fabrik mitt i staden? Finns det någon som den? 

  

Det var allt från Piteå för den här gången. Glada sommarhälsningar önskar bloggen Till och Från. 

Inlagt 2012-07-28 08:56 | Läst 9543 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
:-) Smurfit var ju sött! Fina bilder, gillar den tredje och sista jättemycket, härligt ljus och färger i bägge!
Ha det gott!
Ewa
Svar från Iwa 2012-07-28 14:11
Hej Ewa, tack detsamma!
/Per
Trevliga Bilder, jag gillar också pappersbruk :-)

Faktum är att innan semestern var jag på ett annat som ligger i stort sett i centrum av en annan stad, nämligen Ortvikens pappersbruk i Sundsvall. Sedan vet jag inte om det räknas som stad och dessutom lades det alldeles nyss ned, men i Lilla Edet i Bohuslän finns ett litet litet bruk som heter Inlands kartongbruk på en ö mitt i älven som går genom stan.

Nu efter semestern ska jag upp till Akzo i Sundsvall i några veckor, det ligger en bit utanför centrum dock.
Svar från Iwa 2012-07-28 14:12
Hej Rickard, roligt att höra att det finns fabriker i andra städer. Utmärkta fotoobjekt!
/Per
Fina bilder, jag fastnade särskilt för den första med accenterna i förgrunden
Svar från Iwa 2012-07-28 14:12
Hej Stefan, tack!
/Per
Sulfit då luktar det skit. Dessutom har jag förstått att det används en hel del kemikalier vid tillverkningsprocessen, hur bra det är att bedriva en sån verksamhet i tätort det vet inte jag, piteå har ju vuxit på alla håll alltsedan fabriken startades. Men jag kan tänka mig att irländarna har väldigt högt uppskruvade miljökrav på sig för den verksamhet dom bedriver. Fina bilder i övrigt.
Hans-Åke
Svar från Iwa 2012-07-28 14:15
Hej Hans-Åke,
Jag tycker de har fått bort en del av lukten, men den finns ännu kvar. Man vänjer sig vid allt!
/Per
Välbekanta vyer som gör sej bättre på bild än irl. :-) Har varit här uppe (Jävre) 3 veckor. Åker hem i morron.
Ha de' bra.//Kurre
Svar från Iwa 2012-07-30 17:52
Hej Kurt,
kul att höra att du har varit uppe så länge. Själv hann jag bara stanna en vecka. Ha det!
/Per