Jag plåtar framför allt till och från jobbet. Varje morgon går jag från Södermalm över Skeppsbron eller Gamla Stan in till City där jag jobbar. Ofta finns det fåglar, turister eller annat intressant att plåta.

På vift i Italien: Venedig!

Nyårsdagen och åter i Venedig! Vädret har hittills varit uselt - men just idag skiner solen! Kan inte bli bättre. Jag bor i Marghera på fastlandet och lämnar bilen. Inga problem: bussen in till Piazzale Roma. Sedan hoppa på vaporetton, Venedigs båtbussar. Hoppar av vid Rialtobron. Åter i världsarvsstaden! 

Det är något visst med att återvända till en plats. Förra nyåret gjorde jag också en resa till Venedig. Jag bodde då helt nära Rialtobron. Att återvända är som att komma hem. Platserna är en bekanta och man är inte främmande. Man får inte uppleva nyhetens behag - men man vinner andra erfarenheter. Venedig är en stad man inte blir mätt på. Där gatorna är vatten hör man gondoljärens glada o sole mio - La Serenissima är en stad som ingen annan! 

Nu.

Trevligt inte minst är att som fotograf återvända till platser där man fångat bra bilder. Återseendet blir speciellt för en sådan plats. Precis vid Rialtobron, på boardwalken vid Canal Grande, tog jag förra året en av mina riktiga favoriter: 

Då. 

Det är déjà vu-känsla. Jämför de två: Samma härliga väder, samma vy mot Rialtobron, samma gondolstation. Tyvärr inga gondoljärer den här gången - men ändå tre figurer som står på samma ställe och i viss formation! 

Men gondoljärerna är ute och kör turister på Canal Grande. Foto-op:en får vänta! 

Jag traskar vidare längs gränderna in mot Piazza San Marco. Venedigs hjärta. Nyårsdagen innebär tomma flaskor efter festandet under natten. Men vad skådar mitt norra öga? Aqua alta! Det fruktade högvattnet som ibland sveper in över Markusplatsen. Det är dock inte så farligt som det ser ut. En lagom pöl som dock är tillräcklig för att skänka en vacker spegel! 

Bella Venezia! 

Jag står och plåtar en del vid Markusplatsen och njuter av dagen. Sedan vandrar vidare. Alla turister som tar det lugnt. Varför inte åka gondol? Ja, så är det. Gondolen är kanalens Cadillac. Kameran drar sig automatiskt till dessa långsmala skönheter. 

Det blir gondolplåtning resten av dan. Vid Orseolobassängen hänger gondoljärerna och gör det som de gör bäst: jiddrar. 

Normalt är det mest kineser som åker gondol. Det kostar en del slantar så andra brukar dra sig lite grann för att åka. Men här ser jag ett par. De ser ut som tyskar. Så jag tänker att det här kan bli en bra bild. Ett par välbärgade tyskar som åker gondol. Säkert har de lämnat mercan i Tronchetton. Så jag hänger ut över kajen och plåtar som en galning. Tappar bort mig lite grann. Paret får syn på mig. 

Tyskarna tycker att det är roligt. Vad är det för en galning som står och plåtar? 

En dag i Venedig går fort. Det blir kväll. Farväl, Serenissima! Jag hoppas att vi snart ses igen. 

Inlagt 2014-01-13 20:59 | Läst 8983 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Staden är verkligen speciell men det är det mesta i Italien!
Speglingarna i andra bilden på Piazza San Marco är helt underbart fin!
Ha det gott Per!
Svar från Iwa 2014-01-13 21:19
Hej Ewa, roligt att höra! Gott nytt fotoår!
Per
Du borde göra en bok med dina fina bilder o intressanta bildtexter, det är nästan för mycket information för ett så snabbt försvinnande forum som bloggen. Mycket bra! Hälsn, LO
Svar från Iwa 2014-01-13 21:22
Hej LO, tack för de fina orden! Har haft funderingar på att försöka mig på en e-bok och dina ord uppmuntrar.
/Per
Härliga bilder, ger även mig en dejavú känsla, från förra sommaren då vi var där... Betydligt mer folk/turister då...
Fint fångat med vattenspeglingarna på Markusplatsen, men synd med dessa översvämmningar.
Hur som, tack för en god tur!! Sera... //Pietro
Svar från Iwa 2014-01-13 23:58
Buona sera!
/Piero
En vacker och spännande stad!
Fina bilder du fångade.
Gillar speciellt speglingarna
Svar från Iwa 2014-01-14 00:00
Hej Bengt, kul att man fick vara med om aqua alta på en lagom nivå.
/Per
Underbar stad, underbara bilder.
Svar från Iwa 2014-01-14 00:01
Ciao Per, grazie!
/Per
Fina Italienbilder ännu en gång! Min favorit för dagen blev den sista - kvällsbilden!
/Niklas
Svar från Iwa 2014-01-14 00:01
Hej Niklas, tack för det!
/Per