Jag plåtar framför allt till och från jobbet. Varje morgon går jag från Södermalm över Skeppsbron eller Gamla Stan in till City där jag jobbar. Ofta finns det fåglar, turister eller annat intressant att plåta.

Världens bästa objektiv

Objektivet hade fått fina recensioner i pressen. För en dryg månad sedan kunde jag inte längre hålla mig utan gick och köpte denna dyrgrip. För mig är saken klar. Världens bästa objektiv just nu är Nikons 70-200/4. Jag hade tidigare ett 70-200/2,8. Objektivet var bra - men storleken gjorde att det bara plockades fram vid högtidliga tillfällen. Så därför sålde jag det och köpte fyran för pengarna. 

Tre saker gör objektivet till världens just nu bästa: 

1. Skärpan. Helt fantastisk. Jag tycker den är minst lika bra som tvåkommaåttan. Tvåkommaåttan var tidigare mitt skarpaste objektiv.  

2. Handhavandet. Gluggen är fruktansvärt trevlig att handskas med. Storlek och vikt känns som natt och dag jämfört med tvåkommaåttan. Det här gör att jag tar med mig gluggen varje dag när jag går ut på stan. Tvåkommaåttan är en högtidsglugg medan fyran är en vardagsglugg. Förutom storlek och vikt är zoomringen helt underbar. Den är som en amerikansk servo. Otroligt lätt och välsmord men ändå med gedigen känsla. 

3. Bildstabilisering. Nikon har lagt in tredje generationens bildstabilisering. När man slår på VR är det som att en kraft suger tag i objektivet. Sökarbilden blir helt stilla. Nikon utlovar bildstabilisering med fem ljussteg. Och man levererar! Om man räknar med den gamla tumregeln att slutartiden skall vara lika med fokallängden innebär det att objektivet vid fokallängden 200mm skall klara handhållet vid en slutartid på 1/6 sekund. Håll till godo: 

ä
Nikkor 70-200/4@200mm, 1/4s, f4, VR påslagen. 

Nikkor 70-200/4@200mm, 1/4s, f4, VR avslagen. 

Vad säger ni om det, gott folk? Bildstabiliseringen är helt enkelt fantastisk. Fråga: har objektivet några nackdelar? Ja, några småsaker. Nikon har medvetet valt att göra gluggen mindre "pro" i sina attribut för att skydda försäljningen av den dyrare gluggen. Man får ingen väska med utan en tygpåse som för de mindre objektiven. Denna detalj är faktiskt ganska viktig. Objektivets storlek gör att väskan är nödvändig. Som tur var går det att använda väskan till 24-70-objektivet om man har en sådan (jag har haft planer på att sälja denna glugg men nu tror jag att jag avstår med tanke på väskan). Vidare finns inget stativfäste, det måste köpas löst. När man är ute på fältet kan en ytterligare nackdel vara att folk inte i samma utsträckning tror att man är proffs, jämfört med vad som är fallet med den större gluggen. 

Alla dessa skäl väger dock lätt i förhållande till objektivets fördelar. Mitt råd är enkelt: spring och köp! 

Inlagt 2013-06-19 22:19 | Läst 3325 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Skakoskärpa har alltid varit ett problem när man använder tele, normalt är stativ en lösning, men ack så klumpig, så 70-200 f/4,0 verkar vara ett bra köp.
Svar från Iwa 2013-06-25 19:40
Hej Stefan, kan starkt rekommendera gluggen. Handhavandet är fantastiskt.
/Per
Trevligt om antiskak-tekniken håller jämna steg med ens eget åldrande... Man kanske skulle uppgradera sig.
Svar från Iwa 2013-06-25 19:41
Spring och köp! :-)
/Per
70-200/2,8 är min favorit tillsammans med 24-70/2,8
men en mindre glugg är ingen nackdel
Svar från Iwa 2013-06-25 20:27
Som sagt, hanteringen med fyran är helt suverän.
/Per