Tre dagar i juli

Efter en lång period då jag i genomsnitt har arbetat mer än sexton timmar per dag bestämde jag mig för att hälsa på mina föräldrar i Niemisel några mil upp från kusten intill Råneå älv där de tillbringar sommaren. Älven är en av landets få oreglerade älvar, vilket medför att vattenflödet varierar stort mellan årstiderna, på våren när snösmältningen är intensiv stiger vattnet med ungefär tre meter jämfört med normal nivå. Nu mitt i sommaren så är vattennivån låg, gäddor ligger och spanar bland sjögräset och mygg surrar i luften, man hör naturens ljud och allt är stilla. Omställningen mellan vardagens höga tempo och stillheten på landet är verkligen stor.

 

Inlagt 2013-07-13 15:18 | Läst 2191 ggr. | Permalink
Fina bilder från en vacker svensk natur. En såmaskin, slåttermaskin och höräfsa pekar mot gammal jordbruksbyggd. Skönt du får varva ner...
Må gott
/Hans-Åke
Svar från Turbo56 2013-07-13 17:56
Tack Hans-Åke, just nu känns ledigheten välbehövlig.
Älvdalen är gammal kulturbygd där jorden fortfarande brukas, de gamla redskapen går till historien men verksamheten fortsätter om än i förminskad omfattning.
Vår familj kom till trakten från Tyskland, de drev ett bruk vid namn Meldersteins bruk, bruket har varit i drift sedan 1740-talet. Efter det att min mammas morfar gjorde sig av med bruket så användes huvudbyggnaden till skola under ett antal år då även min mamma och hennes syskon gick där.
Lika vackert som i Stockholm :-)
Svar från Turbo56 2013-07-13 17:59
Tack Bengt, fast mer svårfångat.
Jag gillar verkligen naturen men tycker att det är svårt att fånga känslan, kanske just för att jag verkligen vill och vet hur jag vill att det skall kännas.
Vackra bilder på en miljö där själen trivs !
Svar från Turbo56 2013-07-13 18:05
Tack Wolfgang, miljön får mig att sakta in, tempot sjunker och man filosoferar mer och blir mindre fokuserad på händelser. När jag träffar mina föräldrar kommer jag ibland på mig med att vi mest sitter och pratar, naturligtvis blir det diskussioner, vi är inte överens om allt, jag bor i storstaden och de bor i Luleå, skillnaderna är stora.
Jag njuter av lugnet och tystnaden, på natten när jag sover med öppet fönster så hörs ingenting utom fåglar.
Härligt med svartvitt. Stämningsbilder som ger själen ro. Som bondpojke med agrara rötter känner jag väl igen
maskinerna; har själv sett dem i användning under 1960-talet i mina hemtrakter.
- Hawk
Svar från Turbo56 2013-07-14 03:40
Tack Håkan, det är en miljö som skänker energi i stället för att suga.
Jag är själv uppvuxen i staden men känner ro när jag kommer hit, det har jag alltid gjort.
Man måste acceptera att livet är analogt, det digitala får vänta.
Fina bilder Stefan! Du fångar naturbilder lika fint som dina stadsbilder, och med exakt samma känsla! Fint som snus!
Ha en toppendag!
Fantastiska naturbilder och med din teknik/tolkning passar de mycket bra i svartvitt. Det blanka vattnet tyder på total stillhet och jag kan tänka mej hur det är. Jag har tillbringat många somrar i Luleå och Kalix. När inte myggen är för besvärliga älskar jag norra delarna av vårt land och de långa ljusa nätterna på sommaren.
Hälsningar Lena