Nationaldag i en nygammal stad

Jag har precis kommit hem från Berlin, en av mina favoritstäder som jag har besökt många gånger ända sedan slutet av sjuttiotalet, då var det den stad i Europa där kriget fortfarande inte riktigt hade tagit slut, en stad där det kalla kriget var påtagligt. Väst-Berlin var fram till öppningen av muren 1989 en ö mitt i det kommunistiska östblocket, omgärdat av en mur runt om. För att besöka den östra delen av staden så var man tvungen att passera någon av de hårt bevakade gränsövergångarna.

John Le Carrés värld var ständigt närvarande.

Efter 1989 har allt hänt i rasande fart, Den tredje oktober 1990 anslöt sig de nya delstaterna, från det tidigare DDR, liksom östra Berlin, till Förbundsrepubliken Tyskland, dagen har sedan dess blivit Tysklands nationaldag.

Kurfurstendamsom som en gång var stadens centrum är numer sömnigt och lite avslaget medan stadens gamla centrum runt Unter den Linden och Alexanderplatz åter myllrar av liv och rörelse.

Jag har för första gången bott i Friedrichshein som var en av de gamla östra stadsdelarna.

Den gamla staden

 

Inlagt 2013-10-13 19:48 | Läst 2179 ggr. | Permalink
Vilka dunderfina bilder! Gillar verkligen din redigering!! =)
Ha en toppenkväll!
Svar från Turbo56 2013-10-13 22:02
Tack Heléne, idag blev det några bilder från den gamla delen av staden och Reichtag, den tredje bilden är tagen i den nya kupolen på taket.
Fina bilder i bra gråskala, härliga bildvinklar som gör dem intressanta. Hälsningar Björn
Svar från Turbo56 2013-10-13 22:08
Tack Björn, de tre bilderna i mitten visar riksdagshuset
Mycket fina bilder!
Svar från Turbo56 2013-10-13 22:09
Tack Per, Berlin är en stad där man kan ta många bilder.
Snyggt svartvitt som vanligt
Berlin återstår för min del att besöka
Svar från Turbo56 2013-10-13 22:11
Tack Bengt, Berlin är verkligen värt att besöka, trots att det är en gigantisk byggarbetsplats med massor av besökare.
Hmmmm Berlin, mitt svarta hål i världen... Jag har varit i många städer världen över, men Berlin återstår. På ett sätt känns det som en "grå" stad, ändå talar många gott om den... Så dit måste jag... Vid murens fall satt jag som förstenad framför TVn när det sände "Ode an die freiheit"... Fantastiskt.... Så Berlin must sein!! :)
Svar från Turbo56 2013-10-13 22:24
Tack Peter, jag var i Berlin sommaren 1989, då fanns inga tendenser till det som skulle komma, vi stod framför Brandenburger Tor och funderade på om det skulle bli möjligt att gå genom monumentet.
Under hösten 1989 flydde hundratusentals östtyskar till väst och demonstrationer för demokrati utbröt i flera östtyska städer, den östtyska partiledningen insåg att det var lönlöst att försöka stoppa utvecklingen och gå emot ett enat folk så man beslöt att öppna gränsen.
Den 9 november 1989 meddelades att alla östtyskar var fria att åka utomlands, och direkt därefter började DDR-medborgare göra hål i muren och ta sig in i Västberlin.
Strax efter murens fall åkte jag ner till Berlin för att känna känslan av att äntligen få gå genom Brandenburget Tor, det var en magisk känsla.
Underbara arkitetkturbilder från Berlin Stefan !
:)
Vilka linjespel du bjuder på man tackar !
Bra !
mvh/Dieter
Svar från Turbo56 2013-10-13 22:25
Tack Dieter, staden är full av mäktiga byggnader som inbjuder till fotografering
Ariktekturbilder när dom är som bäst! Gillar verkligen hur du lyft fram strukturen i dom här bilderna och den nedersta har ett härligt ljus i och med fasadbelysningen. Snyggt!
Ha en bra kväll!
Svar från Turbo56 2013-10-13 22:32
Tack Miklael, just denna helg när man firade Tysklands enande så var de monumentala byggnaderna extra ljussatta. Strukturen i naturstenen på det renoverade riksdagshuset är vacker, jag hade tur att inte solen lyste för då hade det varit svårare att få fram detaljerna.
Wow, så snygga hela högen!
Roligt att se dina bilder igen!
:-)
Svar från Turbo56 2013-10-13 22:36
Tack Ewa, det är kul att vara "on line" igen.
Otroliga bilder,härliga vinklar och ett fint ljus....fina Tyrbobilder,,,Allt gott!
Svar från Turbo56 2013-10-13 23:06
Tack Maud, riksdagshuset har betytt mycket för många, därför var det viktigt att flytta tillbaka riksdagen för det enade demokratiska Tyskland till Berlin och riksdagshuset som ursprungligen färdigställdes 1894.
Texten ”Dem Deutschen Volke” ville arkitekten Paul Wallot ha över ingången.
Jag har aldrig varit i Berlin, har bara hört att det ska vara en stad värd att resa till!!
Dina fina bilder ökar på nyfikenheten, det ser ut att finnas en hel del spännande arkitektur att titta närmare på!!
Svar från Turbo56 2013-10-13 23:50
Tack Anne-Sophie
Staden är definitivt värd att besöka och uppleva, där finns så mycket historia och kultur. Arkitekturen spänner från moderna glashus till klassiska byggnader samt även avstamp i den socialistiska klassicismen, staden är en gigantisk byggarbetsplats.