Himmel över Berlin

Utanför Berliner Dom hängde en ängel på väg upp mot himlen för att spana ut över Berlins krigsmärkta gator, kanske är strävan att trösta dödliga i nöd. Precis som ängeln i filmen Himmel över Berlin.

När man vandrar runt på gatorna söker sig blicken ofta uppåt, där man ständigt blir påmind om att Berlin är en stad i förvandling.

 

Inlagt 2014-04-09 20:38 | Läst 1837 ggr. | Permalink
Då är Du i min hemstad :-) Jag får erkänna att jag inte har sett ängeln! Konstverket i bild 3 skall föreställa det delade Tyskland, och var mycket talande på 80-talet, men borde svetsats ihop nu.
Svar från Turbo56 2014-04-09 22:48
Tack Wolfgang.
Jag har besökt staden många gånger och det är verkligen en stad i förvandling, gamla sanningar gäller inte längre.
Stadens centrum har flyttats tillbaka till Unter den Linden, man bygger ett nytt palats, stora delar av staden är fulla av byggnadskranar, vattenrör går kors och tvärs genom luften där vatten transporteras bort för att möjliggöra byggnation.
Filmen har varit en av mina favoriter genom åren, jag har sett den ett antal gånger.
Konstverket tog jag med av den anledning som du nämner, det påminner om att staden är i förvandling.
Wolfgang 2014-04-10 04:47
Stefan, jag har alltid undrat över dessa tjocka rör, blåa och röda. Sådana har man ju inte i Sverige.
Kan Du förklara?
Och så har man börjat att bygga upp slottets gamla fasad. Det skall bli spännande att se.
Svar från Turbo56 2014-04-11 07:13
Rören som går kors och tvärs genom luften i området runt Unter den Linden är som jag har förstått det bara för att kunna pumpa bort vatten och slam från schaktgropar för framför allt arbetet med den tunnelbanan och de nya stationerna i stadens mitt.
Slottet är en märklig historia, hur kommer man ens på idén att bygga upp en kopia av ett gammalt slott? Det är i alla fall spännande att se hur det går och jag hoppas att resultatet blir vackert, fast det kommer att bli en kopia.
Har du besökt informationscentrum på Unter den Linden, där visar de hur bygget är tänkt att drivas.
Wolfgang 2014-04-11 10:03
Stefan, tanken med slottsfasaden är att anpassa dess arkitektur till domkyrkan, Altes Museum, Alte Nationalgalleri, Neues Museum, Pergamon- och Bodemuseum. Berlin har ju väldigt litet gammalt nuförtiden, och då vill man i alla fall ha den gamla arkitekturen på den så kallade Museumsinsel. Bomberna hade ju förstört slottet, men inte helt, så det hade kunnat restaureras, men kommunisterna sprängde slottet av politiska motiv. Och så hade man sina 1:a maj-parader på platsen samt DDRs marionettparlament. Det är naturligtvis ingen som vill ha tillbaka den preussiska kejsartiden, men slottet tillhörde stadsbilden.
Personligen har jag ju aldrig sett slottet och kan inte ha någon känsla för det, men jag gillar att man vill återskapa ön visuellt med alla muséer. En kortsida kommer dock byggas i modern stil och dit skall det muséet flyttar som finns numera i Dahlem och som har utomeuropeiska samlingar.
Mvh
Wolfgang
Det verkar sträva uppåt i Berlin, fina bilder.
Må gott
/Hans-Åke
Svar från Turbo56 2014-04-10 00:02
Tack Hans-Åke.
Uppåt och framåt, det växer hela tiden upp nya byggnader. Likt fågel Phenix reser sig den gamla staden, en ny modern och öppen stad växer fram.
Gillar verkligen att Du gjort dem svartvita. Den tredje bilden är oerhört läcker. Snyggt! Mvh Elisabeth
Svar från Turbo56 2014-04-10 07:10
Tack Elisabeth, jag tycker om den lite asketiska känslan i svart-vita bilder och det känns som att motiven framträder bättre när man skalar bort färgerna som ibland kan vara störande.
Signalfärger som idag är vanliga på både skor och kläder kan ibland flytta fokus från motivet till en färgklick i bilden.
Vilka konstverk. Sista bilden är riktigt snygg, vilket mönster det är på den- vilket material är den gjord av?

//Johanna
Svar från Turbo56 2014-04-10 07:13
Tack Johanna, konstverket är räfflad i längdled vilket kan vara lite svårt att se om man inte ser bilden i full storlek.
Materialet är metall.
Intressant reportage. Den tredje bilden är suverän!
Ha det bra!
Jon Anders
Svar från Turbo56 2014-04-11 07:07
Tack Jon Anders.
Staden speglar mångfald och tidsprägel.
Den gamla klasiska staden längs Unter den Linden med stora pampiga byggnader, den storslagna kommunistiska arkitekturen med breda gator typ Alexanderstasse, det myllriga före detta väst Berlin med smalare gator och ganska slitna fasader som Kreuzberg, det moderna väst Berlin runt Kurfürstendamm med tjusiga butiker och stora öppna glasfasader som skyltfönster och slutligen som kronan på verket KaDeWe, (Kaufhaus Des Westens) ädelstenen som skulle vara en symbol för det rika och glamourösa livet i väst.
Det är svårt att ta till sig staden på några få dagar, jag har själv varit där många gånger.
Stor variation i dina bilder som verkligen speglar en stad i förvandling. Den svartvita konverteringen är förstås utmärkt som alltid.
Hälsningar Lena
Svar från Turbo56 2014-04-11 06:56
Tack Lena.
Jag hade med mig mina två barn som inte hade varit i staden tidigare, så jag blev stadsguide i fyra dagar.
Eftersom staden har så många ansikten bestämde jag mig för att visa en del i taget och samtidigt hitta själen.