På morgonen den 15e februari, Breda gatan

Idag tog jag en kort fotopromenad på det som förr kallades Båtsmansstaden, år 1646 tog Drottning Kristina initiativet att här inrätta ett sjukhus och bostäder för sjömän. Den första bebyggelsen bestod av fjorton små hus som fungerade som sjukstugor för båtsmän.

Idag upplevs Djurgårdsstaden som en idyll i närheten av Gröna Lunds. Djurgårdsstaden består huvudsakligen av trähusbebyggelse från 1700-talet. Husen fungerade som bostäder åt arbetarna vid Djurgårdsvarvet och tjärvräkare vid ett tjärhov på Södermalm, som 1886 flyttades till Beckholmen. Mer ståndsmässiga tvåvåningshus kom till senare, de är panelade och målade i klassicismens ljusa färger och kantar de båda huvudgatorna Långa gatan och Breda gatan, medan rödmålade stugor omger de kuperade små gatorna Östra Varvsgatan och Sjömansgränd. Vid Östra Varvsgatan utspelar sig Stieg Trenters deckare Kalla handen.


Inlagt 2017-02-15 07:57 | Läst 1305 ggr. | Permalink
Spännande bild du tagit, gjort av Breda gatan, dämpat ljus och den kalla tonen, inspirerad av Stieg Trenter kan hända.
🙂
Svar från Turbo56 2017-02-15 19:09
Tack Hans-Åke, gatan är ju inte riktigt så bred som namnet antyder, men det är en fin liten stump med karaktär.
Gällande färgen så har jag inte tonat bilden, det är ren gråskala som jag tycker passar bra för denna typ av bilder.
Den pittoreska miljön blir spännande på nytt sätt i dina nattliga tappningar. Om man inte studerar cykeln så noga kunde det här vara fångat betydligt längre tillbaka i tiden. Ljuset från lyktorna blir väldigt fint med den optiken du använder.
Hälsningar Lena
Svar från Turbo56 2017-02-15 18:37
Tack Lena, jag vågade inte flytta cykeln och den bilden som jag tog bortanför cykeln gillade jag mindre.
Bilden är tagen med en Fuji X-Pro 1 och ett Fujinon 16/1,4 som jag tycker om, bilderna blir skarpa ända längst ut i hörnen.
Efter att bara ha arbetat med Nikon hela livet, så är det annorlunda att fotografera med en X-Pro 1, men det fungerar bra. Jag har kvar min Nikon D700 som är den kamera vilken jag använder mest.
GöranW 2018-01-17 20:34
Typiskt dig. Mvh GW
Fint foto.G