Prästgatan 32 i Gamla stan

Den driftiga och modiga Sophie Sager skrev in sig i Stockholmshistorien då hon i mitten av 1800-talet som ung kvinna anklagade en stallmästare för våldtäktsförsök och misshandel. Hon förde sin egen talan i rätten, där hon även vann målet. Rättegången blev följetong i en Stockholmstidning och hennes ord finns bevarade.
Vid hörnet mellan Kåkbrinken och Prästgatan finns runstenen U 53 inmurad i husgrunden och en kanonpipa i hushörnet. På runstenen står det "Torsten och Frögunn lät resa stenen efter sin son". Frögunn är ett hedniskt kvinnonamn och stenen antas vara från 1000-talet, huggen av en runhuggarmästare från Uppland, den har antagligen kommit hit som byggmaterial. Var den ursprungligen stått vet ingen längre. Kanonpipan placerades här någon gång på 1600-talet som hörnskydd mot de stora vagnar som börjat trafikera de smala gatorna.

Inlagt 2017-02-25 08:45 | Läst 989 ggr. | Permalink
Intressanta berättelser till bilderna. En f.d. granne, avliden av hög ålder, berättade om min hemtrakt, här runt byn finns en del platser med olika resta stenar. När han var ung, fanns det mycket mer av den varan, sedan tog bönder stenarna och använde dem i grunden till sina lador. Så ett antal stenringar och andra resta stenar är borta. Nämner det eftersom jag kom att tänka på det när du nämnde runstenen i texten.
Svar från Turbo56 2017-02-25 17:38
Tack Stefan, runstenar var antagligen utmärkta för grundläggning.
Igen en fin kombination med text och bild; tack för det!
- hawk
Svar från Turbo56 2017-02-25 17:40
Tack Håkan, jag sökte en lite modernare vinkel på texten idag, då avser jag föken Sophies agerande och mod, inte ens idag 2017 vågar så manga kvinnor göra som hon gjorde.
Riktigt fin bild och gillar dina inlägg med historik bakom bildens innehåll. Riktigt bra!
Svar från Turbo56 2017-02-25 17:42
Tack Mikael, det är mer intressant att fotografera när det finns en historia.
Mycket intressanta berättelser och som vanligt en imponerade bild. Du får alltid till lyktornas sken på ett förträffligt sätt. Jag tror det är optiken du använder...och förstås en duktig fotograf som håller i kameran.
Hälsningar Lena
Svar från Turbo56 2017-02-25 17:54
Tack Lena, jag använder framför allt tiden på dygnet, samt kamerans inställning och försiktig konvertering med Photoshop CC för att ta fram bilderna. Naturlligtvis är utrustningen viktig, just nu använder jag en Fujifilm X-Pro 1 med framför allt ett Fujinon 16/1,4 till nattbilderna, det är en bra kombination.