Slottsspöken

Det finns många berättelser om vålnader på Stockholms slott. En av dem är "Grå Gubben" eller Grå mannen som enligt traditionen lever i källarresterna av det gamla Slottet Tre kronor. Några menar att det är självaste Birger jarl som går vakt. Han har visat sig för bland annat Nicodemus Tessin d.y. och förutsåg att Tessin inte själv skulle fullborda slottsbygget.

Den ofta omtalade Vita frun är det mest kända slottsspöket. Enligt folktron skulle Vita Frun, så fort hon dök upp, förebåda att någon i den kungliga familjen skulle dö. Hon lär vara högväxt och bär en vit sidenklänning, bara prasslet från hennes klänning hörs när hon närmar sig. Det finns flera teorier om vem hon var och varifrån hon kom. Enligt en uppfattning är hon hertiginnan Agnes av Merán, en tysk adelsdam av ätten Hohenzollern, som levde på 1200-talet. Hon var gift med greve Otto av Orlamünde och blev änka 1293. Hon mördade sina båda barn från sitt äktenskap med Otto för att kunna gifta sig med Albrekt, borggreven av Nürnberg också kallad "Den Sköne", men han övergav henne, hon dog senare i fångenskap.

Några kungliga dödsfall har inträffat i samband med att Vita Frun visade sig på slottet. I mars år 1871 såg prinsessan Eugénie den beryktade vålnaden på slottet och tre dagar efteråt avled drottning Lovisa. År 1907 visade sig Vita Frun igen och kort därefter avled Oscar II. Senast hon visade sig var 1920, när kronprinsessan Margareta låg för döden. Plötsligt halades flaggan på slottet på halv stång och en vakt som skulle se efter lär ha sett Vita Frun på taket. Två timmar efter händelsen avled kronprinsessan.

Inlagt 2017-02-27 04:48 | Läst 2084 ggr. | Permalink
...och molnen sträcker sig som en vålnads hand över borggården....
Kunde inte låta bli, din berättelse var inspirerande.
Svar från Turbo56 2017-02-27 09:15
Tack Stefan, ibland måste man lämna faktaland och drömma sig bort.
Spökhistorier kan jag inte motstå och det är rätt stämning i din bild trots att det ser väl upplyst ut för spöken.
Hälsningar Lena
Svar från Turbo56 2017-03-01 12:24
Tack Lena, gården är väl upplyst, jag tonade ner ljuset en aning för att skapa mer miljö till texten.
Riktigt fin bild och spännande spökhistoria. Blev riktigt fascinerad av texten faktiskt. Intressant!
Svar från Turbo56 2017-03-01 12:25
Tack Mikael, alla gamla slott har säkert sina spöken, även Stockholms.