Kiruna kyrka

Kyrkan tronar över staden och är en del av Kirunas stadssiluett.
Arkitekt är Gustav Wickman. För klockstapeln fick jämtländska 1700-tals klocktorn och samiska timmerkåtor stå som förebilder. För kyrkklockorna samarbetade flera olika konstnärer.
Klockstapeln och kyrkobyggnaden uppförda som stolpkonstruktioner helt klädda med furuspån. För att få de långa kraftiga stockarna som behövdes hämtades timmer från Ryssland.
Kyrkans arkitektur har inspiration av norska stavkyrkor och en tanke var att kyrkan till formen skulle efterlikna en kåta. Med sina faluröda spånklädda fasader, mörk tjärad interiör, material och inspiration har den en nationalromantisk prägel och är ett tydligt utryck för sin tid.
Kyrkan som kommer att flyttas är stor, men frågan är inte bara hur man flyttar kyrkan rent tekniskt utan hur man flytta mjuka värden som minnen, sorg och glädje.

Inlagt 2017-03-26 12:15 | Läst 1760 ggr. | Permalink
Flytten av denna kyrka och hela Kiruna känns helt bisarr men det var också något som jag förstod efter besöket i gruvan och den information man fick där. Det är väl mest proportionerna som är svåra att ta in.
Hälsningar Lena
Svar från Turbo56 2017-03-26 18:49
Tack Lena, i mitt yrke brukar jag försöka leva efter måttot att ingenting är omöjligt.
Jag har arbetat med stadsdelar som är större än staden som skall flyttas, men det unika i detta projekt är att vi flyttar människorna och funktionerna, det är unikt och spännande.
Gällande kyrkan så älskar jag ljuset som silar in genom fönstren och belyser de vackra träkonstruktionerna.