Den sista raden

Kiruna kyrka ska flyttas tillsammans med ett antal andra kulturbyggnader. Att flytta kyrkan fysiskt är ingenting konstigt, men hur flyttar man de minnen, sorger och glädje som finns på platsen. Kiruna kyrka är speciell på många sätt, den är kyrkligt kultminne och skyddas av kulturmiljölagen så frågan har aldrig varit om den ska flyttas, utan snarare hur.

Med flytten kommer så mycket mer, man bryter sociala strukturer. Du har dina grannar, du har din gamla mamma någonstans, nu förändras det. människorna hamnar inte på samma ställen, det finns säkert många såna frågor som måste lösas så känsligt som möjligt.

Inlagt 2017-03-28 04:52 | Läst 1421 ggr. | Permalink
Ja det låter sig inte göras lika lätt kanhända, att rycka upp saker och ting med rötterna, fin interiörbild.
🙂
Svar från Turbo56 2017-03-28 14:19
Tack Hans-Åke, nej det låter enkelt att flytta en stad, men det är mycket som påverkas, de sociala strukturerna får man inte glömma.
Hur mycket tankearbete har man ägnat åt de sociala frågorna?
Jag har de senaste 10 åren arbetat med ombyggnad av äldreboenden.
Det är mycket socialt arbete liksom informationsintensivt
Det gäller verkligen att se till att alla berörda är införstådda med det som ska ske.
Svar från Turbo56 2017-03-28 20:47
Tack Bengt, det är precis som du skriver viktigt att ta hand om de sociala frågorna, det är långt ifrån bara en fråga om att bygga en ny stad på annan plats.
Det är naturligtvis även viktigt att göra paketet intressant och lockande, de boende måste känna att det är ett win-win koncept, så långt som det är möjligt.
Du har fått fram fantastiska svartvita toner i bilden, mycket väl bildbehandlad! Kompositionen är på topp också med bra "sug" i linjespelet från bänkarna.
Jag kan tänka mig att kyrkflytten river upp en del stämningar i stan. Säkert en svår fråga att hantera.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Turbo56 2017-03-28 20:48
Tack Bjarne, det är en magiskt vacker byggnad och jag känner mig lite orolig inför flytten.