Skeppargränd 5

Henning och Lotten i Fogelströms Stockholmsserie bodde några hus till höger om huset på bilden..
Huset på bilden är Skeppargränd 5 tagen från Åsögatan, i en av böckerna skrev han att "två flickor passerar Åsögatan 141 österut från Skeppargränd", där bilden är tagen.
Skeppargränd 5

Inlagt 2017-05-09 08:10 | Läst 1570 ggr. | Permalink
Har aldrig läst Fogelström, men för mig som bor på platt sand och lerjord, ser det fascinerande ut med ett hus direkt på klippan. Inte mycket utrymme för underjordiska ledningar där, eller odlingslotter. Påminner om hus på skärgårdsöar.
Svar från Turbo56 2017-05-09 12:35
Tack Stefan, om du inte har läst serien så kan du ha ett antal trevliga timmar framför dig, böckerna är väl värda att läsa.
När husen byggdes så var det nog ingen som övervägde rinnande vatten och avlopp, det var antagligen väldigt billig mark.
Häftigt att det finns såna här miljöer innanför tullarna i Stockholm.. man ser dom knappt ute i landet ens! Minns när jag i min barndom kom åkande med min moppe på Högmalmsvägen ute på Djurö, där hade en SAAB 99 råkat få höger framhjul utanför asfaltskanten och kom inte upp.. det var vinter och snö.. Fogelström stod där och begrundade det hela.. Jag stannade och hjälpte till att knuffa medans han med backväxeln fick lite 'gung' på bilen och det gick bra, bilen kom upp på vägen! Han var väldigt tacksam! Jag visste redan sen tidigare att han bodde tre kilometer längre bort utefter den vägen. Han kändes som en väldigt trevlig man, och har även verkat vara det även i officiella sammanhang!
Hälsn!
Svar från Turbo56 2017-05-09 12:59
Tack Jan, jag vet inte så mycket om honom privat, men jag vet att han var engagerad och aktiv.
Stockholmsserien skildrar en värld präglad av social misär men även flera kärlekshistorier, Fogelström beskriver hur slitsamt livet är men samtidigt finner han också någonting bra i det slitsamma livet.
De flesta av oss känner nog på samma sätt, även om det är slitsamt eller kämpigt ibland så får man ut någonting gott av livet och det finns alltid någonting att kämpa för.
Vet inte om du sett denna men följ länken, det gamla Stockholm är vackert men var nog så hårt och fattigt för dom flesta. https://www.pinterest.se/pin/302444931201479575/
🙂
Svar från Turbo56 2017-05-09 12:33
Tack Hans-Åke, Pinterest har jag aldrig tidigare besökt, men det är en spännande samling bilder, tack.
Det var säkert hårt för de flesta, inte lika romantiskt som i söderkåkar.
Riktigt fin svartvit bild på en gammal gata. Gillar själv just gamla stadsdelar, som ovan och tycker om att strosa omkring i dessa och känna historiens tand.
Svar från Turbo56 2017-05-09 13:01
Tack Mikael, det är en speciell känsla och skönhet i de gamla kvarteren, där jag ofta vandrar runt.
Längesen jag läste Fogelström! Och roligt att se en Stockholmsbild som lika gärna kunde varit från vilken småstad som helst, snyggt som vanligt!/Björn T
Svar från Turbo56 2017-05-10 05:11
Tack Björn, de flesta läser mog serien i ungdomen, jag har läst om den då och då genom åren och ibland söker jag upp någon del i samband med stadspromenader, det ger lite extra inspiration.
Stockholm är unikt eftersom delar av trästaden har behållits, vilket vi naturligtvis tackar för.