Måste naturbilder vara i färg?

De som vet vem jag är har antagligen vant sig vid att jag oftast arbetar i svartvitt, även när jag tar naturbilder, varför frågar sig säkert några, mitt svar är helt enkelt att jag uppskattar de unika egenskaperna i svartvita fotografier. Ett intimt landskap med naturlig vegetation och solens glitter på vatten kan ses med nya ögon. Svartvit fotografi avviker från den verklighet vi ser varje dag och denna kvalitet bidrar till att bära betraktare bort till en annan värld eller en annan tid och skapa en känslomässig effekt av upplevelsen. Jag försöker även att utnyttja den digitala sensorns extraordinära egenskaper för att fånga detaljer som är svåra att spela in med blotta ögat.

Inlagt 2018-06-03 10:49 | Läst 2699 ggr. | Permalink
Tio procent av befolkningen lär ju vara färgblinda!

Skämt åsido, färg eller svartvitt spelar väl ingen roll. Det är ju fotografen som visar vad han vill visa.
Den övre bilden står ju väl ut medan den undre grötar ihop sig och kanske skulle ha nytta av färg.
Svar från Turbo56 2018-06-04 06:02
Tack Sven, jag inser att den undre bilden kräver en stor skärm och visst är det så att svartvitt, gör sig bäst med få detaljer.
Hej Stefan.
Ja selvfølgelig skal naturbilleder være i farver😀. Nej jeg er enig med Sven - nogle kan egne sig bedre End andre. Fotografen bestemmer suverænt.
Hav det godt.
//Erik//
Svar från Turbo56 2018-06-04 06:05
Tack Erik, det brukar heta att betraktaren äger rätten att tolka, så inget är självklart.
Jag har insett att färg passar bäst på sociala medier, medan svartvitt fungerar även på platser för fotointresserade.
Tycker som Sven, fotografen väljer vad han vill visa. Många motiv gör sig väldigt bra i svartvitt. När jag började var det svartvitt som gällde. Färgen var inte alls bra på den tiden.
Sten
Svar från Turbo56 2018-06-04 06:07
Tack Sten, det som jag verkligen gillar med svartvitt är möjlighet till tidlöshet, tydlighet renhet, samt att betraktaren får större utrymme för tolkningar.
Utan färg kan ju vara mer rogivande och även då naturbilder. Själv blir det mest i färg men jag uppskattar de svartvita som dina här och innan!
Svar från Turbo56 2018-06-04 06:14
Tack Dan, på Fotosidan är vi några stycken som oftast fotograferar i svartvitt, men eftersom sensorerna blir bättre och analog film är inte längre en begränsning så blir färgbilderna bättre och fler väljer färg.
Jag tar naturligtvis även färg själv, men blir för det mesta mer nöjd med mina svartvita bilder.
Natur i svartvitt kan bli bra om man behärskar den formen, och det gör du!
Svar från Turbo56 2018-06-04 06:15
Tack Ragnar, det kräver lite annorlunda tankesätt och efter att ha läst Svens kommentar inser jag att vissa bilder även kräver stora skärmar för att komma till sin rätt.
Jovisst, jag gillar såna här bilder i svv, framförallt den första gillas extra! Med vänlig hälsning, LO
Svar från Turbo56 2018-06-04 06:18
Tack Lars Olov, du tar ju själv en hel del svartvitt, och jag antar att även du har haft funderingar ibland gällande färg eller svartvitt. För mig är det helt enkelt så att jag ofta ser den svartvita bilden när jag trycker på avtryckaren.
Det fungerar absolut speciellt den första bilden och som dessutom känns tidlös.
😁
Svar från Turbo56 2018-06-04 06:23
Tack Hans-Åke, även du tar mycket i svartvitt och lyckas verkligen utnyttja möjligheterna och uttrycket i det svartvita mediet.