Staden, pengarna och pelaren

Appropå Martins inlägg om industridesign som jag till stor del håller med om, så gör jag liknande reflektioner vad gäller byggnation, det är drömmen om snabba pengar som gäller, det bestående kostar för mycket. Här är några bilder på en av de senaste årens mest uppmärksammade byggnader vid Vasaparken i Stockholm, här har byggherren haft stora ambitioner men slutresultatet präglas av spariver.

Sedan måste jag även konstatera att det kanske inte alltid har varit bättre, hur tusan kunde man få bygga en motorväg rakt genom Gamla stan och Riddarholmen i Stockholm, ett medeltida centrum har delats med förödande resultat. Nu när nya Slussen skall byggas så styrs utformningen helt av pengarna det gäller att få in så mycket kommersiella lokaler som möjligt så att ombyggnaden blir självfinansierande, skall vi göra om misstaget igen? Ombyggnad av slussen är helt nödvändig men utfomningen bör anpassas till platsen inte bara till kostnaden.

Pelaren ett alternativ till Blocket

Inlagt 2012-06-22 10:57 | Läst 1035 ggr. | Permalink
Något som slagit mig är att man ofta bygger stort vräkigt och flott, men dött nu för tiden. Dessutom drar man ofta ned på underhållet av miljön vilket gör att det börjar se förfallet ut redan efter några år.
-affe
Svar från Turbo56 2012-06-23 10:45
Själva finansierinen är ett problem, drift och underhåll ett annat. Beställaren/byggherren köper byggnationen av den entreprenör som lämnat lägsta pris, entreprenören bygger och lämnar därefter över anläggningen till byggherren som köper drift och förvaltning av andra leverantörer även detta naturligtvis till lägsta pris.
Eftersom det sällan är samma företag som bygger respektive förvaltar innebär det ju att entreprenören som bygger inte behöver satsa så mycket på driftskedet utan endast överlämning vilket kan påverka kvalitet.
Vi kan och vi vill men pengarna styr.