En blodig historia

Den nordligaste delen av Prästgatan behöll sitt medeltida namn Helvetesgränd fram till 1885, platsen hade länge ett förskräckligt rykte. I kvarteren bodde under medeltiden stadens bödel, som var både fruktad och föraktad av invånarna. Inte långt härifrån låg stadens galgbacke.

Inlagt 2017-02-23 07:53 | Läst 880 ggr. | Permalink
Du har många mkt eleganta stads- och arkitekturbilder, den här är ett fint exempel. Kanske är du arkitekt el liknande. Kollade just din profil och såg inget om det, däremot såg jag din berättelse om Carcassonnes. Kul, jag var där -59 tror jag det var. Och tittade på den gamla stadsmuren förstås!/ Björn T
Svar från Turbo56 2017-02-23 11:14
Tack Björn, jag fotograferar mycket i mitt arbete och är nog färgad av detta.
Du är naturligtvis nära sanningen, jag är Väg och Vattenbyggare men arbetar mycket med arkitekturen i mina projekt, jag har faktiskt även fått arkitekturpris.
När jag började på Universitetet för många år sedan skrev jag in mig på arkitektur på KTH, men konverterade till Väg och Vatten där jag tog min Civilingenjörsexamen. Jag har varit med i ett flertal Arkitekttävlingar och kommer ofta in i projektens tidiga skeden där jag brukar sätta prägel på uttrycket, emellanåt får jag frågor om jag har gjort ett eller annat projekt för att det ser ut som min stil, det är kul att höra.
Jag tycker verkligen om det som jag gör så det är både arbetet och hobby, men jag behöver fotograferingen, både som inspiration och avkoppling.
Ännu en vacker Stockholmsbild, med att stycke historia till. Uppskattar berättelserna som hör till gator och områden. Har fått en del inspiration till min nästa tripp om ett par veckor :)
Svar från Turbo56 2017-02-23 11:17
Tack Roger, kul att du uppskattar bilderna, missa inte Södermalm när du kommer hit, Slussen är en bra utgångspunkt.
Efter att ha läst texten, ser det onekligen lite ödesdigert ut att gå gatan fram.
I övrigt, som vanligt, fördömligt slutresultat (bilden).
Svar från Turbo56 2017-02-23 15:52
Tack Stefan, det är trevligt att flanera runt i natten, ibland stannar någon nattflanör och pratar.
Med historien i bakhuvudet så kanske man borde vara mörkrädd i gränderna.
Återigen en oerhört elegant bild från Stockholm kryddad med lite spännande historia som passar dina öde motiv i nattlig belysning.
Hälsningar Lena
Svar från Turbo56 2017-02-23 15:57
Tack Lena, det är lätt att finna ruskiga historier runt många platser i Stockholm, andra historier eller händelser har för det mesta fallit i glömska. Jag tycker det är spännande att koppla bilder med historia, det kan göra att man ser bilderna med en annan blick.
Hej Stefan.
Du ved at jeg er stor fan af disse s/v billeder.
Klassisk komp. med fin dybde.
Mvh. Erik.
Svar från Turbo56 2017-02-23 22:42
Tack Erik, vad kul att du tycker om bilderna.
Undrar om jag varit i denna gränd ..kan inte minnas det just nu..
Nu har jag varit där på sitt sätt...spännande så smal och så höga hus..
Vågar nog inte gå där på kvällen för jag skrämde nog upp mig själv..
Kommer man in på en gård om det går öppna "planket".
Egentligen behöver jag inte skriva varje gång om detta
för alla dina bilder har det där lilla extra.
Lev väl
Gun-Inger