Idag är den svenska sommaren

I flera dagar har vi blivit lovade att "på lördag kommer det att vara sommar", de kanske har rätt vem vet. Gryningen var sval och molnig, jag väntar.

Egentligen borde denna dag vara den första på min sommarsemester, men en av mina arbetskamrater bröt lårbenshalsen för tre veckor sedan så jag övertog även hans uppdrag. Trots att dygnet har 24 timmar har det inte räckt, jag måste arbeta nästa vecka.

I Almedalen pågår politikerveckan, när jag lyssnar på talen så undrar jag verkligen vilken verklighet våra folkvalda politiker lever i, de hotar och de lovar, vet de hur verkligheten ser ut eller försöker de bara måla upp populistiska bilder för att locka väljare.

En utveckling som oroar är att fler och fler tjänster görs utanför Sveriges gränser, vi förmedlar tjänster som utförs av billiga ingenjörer från låglöneländer och grannländer med högre arbetslöshet, när vi skapar fler jobb förser vi andra länder med arbete. Vi skapar gigantiska infrastruturprojekt som delvis projekteras i andra länder och byggs av utländska byggnadsarbetare, är detta verkligen vad vi vill?

Verkligheten i min bransch är att vi har många uppdrag men för lite personal, trots att vi betalar nästan 30.000 för nytutbildade civilingenjörer i 22-25 års ålder så lyckas vi inte anställa. Företagen i branschen har börjat konkurera med personal från grannländer och låglöneländer. Det måste ställas högre krav på skola och studenter, lärarna måste få bättre resurser och möjligheter, samma krav måste ställas på alla studenter oavsett vilken skola de går i. Yrkesvägledare måste på bättre sätt hjälpa studenter att välja utbildningar som är anpassade till den verklighet som kommer.

Inlagt 2013-07-06 09:48 | Läst 2134 ggr. | Permalink
Fina svartvita Stefan och du är säkert värd en skön semester när du ställt upp för din sjuke kollega! Ha det gott/ Danne
Svar från Turbo56 2013-07-06 10:57
Tack Dan, det börjar kännas som att semester och ledighet verkligen behövs, att lägga till ytterligare en persons arbete till mina redan innan 150 procent blir många procent, det har fungerat men är antagligen inte särskilt bra.
Nu närmar sig i alla fall sommarledighet och den kommer jag att njuta av.
Du verkar ha fullt upp och ändå tar Du Dig tid att fotografera. Man måste älska sitt yrke, när man tar sådan arbetsbörda. Problemen Du beskriver är dagens och de finns tyvärr även i andra yrken.
***
Fina bilder i Din utsökta svartvita stil!
Svar från Turbo56 2013-07-06 11:14
Tack Wolfgang, jag är en av de lyckligt lottade som har ett arbete som jag verkligen gillar, det är kul att gå till jobbet varje dag, fast det finns naturligtvis en gräns och nu har jag balanserat på den under några veckor. Nu ser jag fram emot sommarens ledighet.
Att fotografera är antagligen en av mina förutsättningar för att allt skall fungera, det skingrar tankarna och jag fokuserar på annat än arbete, tiden är min och ingen kan ställa anspråk på den. Under studietiden idrottade jag och det fungerade ungefär på samma sätt, man rensar minnet och kan starta upp på nytt.

Jag håller med dig, samma problem som finns i min bransch finns även i andra, frågan är om vi kan/kommer att göra någonting åt det eller om bollen kommer att få rulla vidare.
Mycket fina bilder som vanligt. Gillar sista bilden speciellt, gissar det är från skogskyrkogården.
Så kom den, sommaren i meningen sol och värme, klarblå himmel...
Må gott
/Hans-Åke
Svar från Turbo56 2013-07-06 14:11
Tack Hans-Åke, ja nu är den här och det är dags att gå ut.
Du har helt rätt, den sista bilden är från Skogskyrkogården, jag kunde inte låta bli att ta bilden när jag såg linjerna på marken.
Den sista bilden är grym med linjerna i gräset och korset. Jag har tre hektiska veckor kvar innan semestern och alldeles för mycket som måste bli färdigt på den tiden. Jag känner igen det du beskriver. Lägg till att många yrkeskategorier dessutom överhopas av en skenande administration som verkar öka på okontrollerat sätt. Jag märker det tydligt på universitetet och jag har vänner inom andra yrken som nog är drabbade ännu mer (polis och lärare).
Hälsningar Lena
Svar från Turbo56 2013-07-07 20:18
Tack Lena, skenande administration drabbar även oss i privata sektorn, i min bransch handlar det framför allt om att vi kan fakturera ingenjörer med inte administratöter, alltså skall ingenjörer göra administratörernas jobb och fakturera, alternativt ingenjörerna gör administratörernas jobb och struntar i att ta upp tiden.
Jag vet att offentliga sektorn är mitt i en svår omstruktureringsfas som antagligen är mycket svårare än den i privata sektorn.

När jag tittar ut genom fönstret ser det ut som att du har fel tre veckors arbete framför dig.

Skogskyrkogården är fantastisk, om du inte har besökt den så har du en upplevelse att se fram emot.