La dolce vita

Under ett ögonblick i den desorienterade efterkrigstiden satte film och Federico Fellini Rom i centrum av världen och en av världshistoriens mest berömda filmscener är där Anita Ekberg och Marcello Mastroianni tar ett nattligt bad i Fontana di Trevi.

Det är en film som karakteriseras av Fellinis geni för att avslöja drömlika och surrealistiska bilder överallt, särskilt den extraordinära inledningsscenen då en staty av Kristus transporteras med en helikopter över staden, uppenbarligen på väg att levereras till påven.

Själva promenerar vi i Rom-natten från via Veneto där delar av filmen utspelas, ner genom bostadskvarteren förbi Fontana di Trevi hem till lägenheten i kvarteret bredvid. 

 

Inlagt 2020-10-23 11:44 | Läst 491 ggr. | Permalink
Fina bilder från Rom - som jag också gillar skarpt. Men var är alla människor? Hälsningar NL
Svar från Turbo56 2020-10-24 07:11
Tack Nils-Erik, Rom är en drömstad för fotografer, där finns "normalt" allt, människor, vackra byggnader och så den överallt i staden synliga historien.
Ha en fin söndag
Stefan
Rom är en häftig stad att spankulera omkring i. Jag har varit där 2 gånger och längtar ständigt dit igen.

https://youtu.be/SHG9FE5EOfQ
Svar från Turbo56 2020-10-24 07:26
Tack Christer, jag brukar återvända då och då. för maten, bilderna och upplevelserna.
Fin film på Youtube.
Jag har en GoPro men har aldrig gjort någonting riktig film, men jag blir lite sugen när jag ser din.
Ha en fin dag
Stefan
Härliga Rombilder. Är det mindre turister nu? Det enda som stört mig i den staden är miljoner turister på alla kända ställen ...
- hawk
Svar från Turbo56 2020-10-24 07:30
Tack Håkan, jag håller med, det brukar vara alldeles för många turister överallt, men på kvällar och nätter är det inget problem.
Ha en fin dag
Stefan
Fina bilder. Gillar särskilt nattliga gatuvyn.

Kommer ihåg helikoptern med Kristusbilden men fattade inte mycket av filmen. La dolce vita tyckte jag verkade skitjobbigt. Vara tvungen att röra sig i sunkiga lyxmiljöer och samtidigt skrapa ihop pengar till det levernet. Många gillar den verkligen. Man kanske skulle se om den.
Svar från Turbo56 2020-10-24 07:38
Tack Måns,stadsmiljöerna är alltid intressanta, gatorna ligger tomma och öde och ljuset är fint, det är min tid på dygnet.
Jag tycker verkligen om filmen, det är inte Fellinis bästa, men kanske den viktigaste, jag har sett "tror jag" alla hans filmer, bland annat för att jag älskar Italien och människorna.
Idag kan man reflektera övar hans framsynthet, skandaljournalisten som jagar storys redan på 60-talet var en tidig variant av dagen paparazzis.
Ha en fin dag
Stefan