Menton

Idag fortsätter jag resan längs Via Julia Augusta till Menton, vägen som under romartiden förband Placentia (nu Piacenza) med Arelates (nu Arles), del av vägen går idag längs Rue Longue i den gamla staden.

Stadens historia går tillbaka till förhistorisk tid, men den första registrerade bosättningen av staden var omkring år 1000, då Ligures bodde här och greven av Ventimiglia grundade Château de Puypin. Mycket av stadens medeltida arkitektur visar ett liguriskt inflytande som långsamt bleknade och ersattes av en barockstil under den sena renässansen. Från 1300-talet till mitten av 1800-talet tillhörde staden kungafamiljen Monaco, Grimaldis. År 1861 separerade den officiellt från Monaco och blev en del av Frankrike. Runt den här tiden blev det ett populärt resmål för semesterturister.

Under andra världskriget annekterades staden av Italien, vilket resulterade i en period med ekonomiskt välstånd på grund av ökad handel med det välmående landet. Men medborgarna var skyldiga att anta italienska lagar och tullar. Senare togs staden över av Tyskland, men befriades snart av de allierade makterna och återvände till Frankrike.

Under andra hälften av 1900-talet återfick Menton sin status som "Frankrikes pärla" och började ta emot turister igen. Idag ses staden av många som ett soligt, tyst alternativ till mer trånga och turistiga städer som Monaco och Nice.

Inlagt 2020-10-25 22:08 | Läst 792 ggr. | Permalink
Hej Stefan.
Dina foton ger många goda minnen från våra många besök i Provence. Vi har kört "Route Napoleon" flera gånger, dock "fel" väg - från norr och söderut. En gång drejede vi av och körde mot passet i Allos. Körde ad en mycket liten "vit" väg (namnet på Michelin-kortet) och upp till en liten vandringsled, som ledde upp och ut till en utsiktspunkt där man kunde se ner till Lac Allos - WOW.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Turbo56 2020-10-26 16:59
Tack Erik.
Vi har åkt Route Napoleon några gånger när vi har passerat Grenoble på väg ner till Rivieran. 1990 körde vi med cabben nere på min dåvarande BMW, på kvällen hörde vi på cikadornas sång och när cikadorna tystnade så satte vi på Jean-Michel Jarre på bilstereon, den resan talar min fru fortfarande om. Några gånger har vi stannat i Sisteron, där har vi bott på ett hotell från vilket vi har haft utsikt över det magnifika berget som höjer sig över staden.
Routen fick sitt namn eftersom Napoleon tog denna väg tillbaka till Paris 1815 efter sin första abdikation och sin landsförvisning på ön Elba, han ville undvika normala vägen Cannes-Marsellies-Lyon-Paris där regeringens trupper kunde förmodas.
Routen börjar vid Golfe-Juan, där Napoleon gick av land den 1 mars 1815, färden från Golfe-Juan till Grenoble tog Napoleon och tusen man en hel vecka, nu kan man köra sträckan på åtta timmar om man inte stannar.
Ha en fortsatt fin dag
Stefan
Erik Madsen 2020-10-26 21:55
Hej igen - tack för en trevlig beretning.
Vi stannade i Gap en gång och hade ett stopp i Sisteron. Min chef hade kört tävlingar i Frankrike så många gånger, men de hade aldrig haft tid att vara turister. När vi (min fru och chefens ditto) körde med var det jag som hade läst mycket om Provence och bestämt rutten. En av de största upplevelserna var att visa dem Gordes du Verdon, som de aldrig hade hört talas om, men hade kört precis förbi avfarten dit ut till många gånger - mestadels vid nattliga rallyprov. Vi startade från den lilla mysiga staden Castellane och hade en otroligt händelserik resa.
Vänliga hälsningar. Erik.