Sommar

Den svenska sommaren bjuder ibland på högtryck med sol och högsommarvärme. Men minst lika ofta bjuder den på lågtryck med regn och rusk. Dessutom brukar det gärna bli antingen det ena eller det andra som överväger. Den helt perfekta blandningen av sol och regn som gör både semesterfirare och lantbrukare nöjda är ovanlig. (från SMHIs hemsida)

Att riktigt kalla vintrar följs av riktigt varma somrar och tvärtom är en djupt rotad men inte desto mindre felaktig uppfattning bland många.
Något sådant samband kan inte statistiskt bevisas. Som "motbevis" ska nämnas att det finns ungefär lika många tydliga exempel på det rakt motsatta förhållandet.
Stockholms mer än 200-åriga serie antyder i stället, liksom andra svenska stationer, ett svagt positivt samband mellan vinter och sommar. Alltså kall vinter - kylig sommar, mild vinter - varm sommar. Men sambanden är så svaga att de knappast lämpar sig för prognosverksamhet. Några exempel på när sommaren normalt brukar anlända:
Kiruna 18 juni
Östersund 29 maj
Stockholm 13 maj
Malmö 8 maj
Att idén att en kall vinter följs av en varm sommar måste därför förkastas, precis som alla andra sådana bekväma regler från exempelvis Bondepraktikan. Atmosfären visar inga större böjelser att kompensera för några månader med dåligt väder!

Inlagt 2017-05-30 07:24 | Läst 1591 ggr. | Permalink
Sätten är många att spå väder. Vad hette han däruppe i norr, han som spådde väder utgående från abborrarna han fångade? Sarri har jag för mig. Så har vi ju dom som inte spår väder men försöker styra vädret, dom indianska regndansarna tex.
Fin sommarbild med den där känslan av dåsig eftermiddagsvärme!/ Björn T