Stockholms blodbad

År 1520 skedde Stockholmsblodbad. Platsen var Stortorget i Gamla Stan. Den 7 - 10 november år 1520 låter unionskungen Kristian döda 92 stycken personer ur den svenska adeln m.fl. på stortorget, 82 st. halshöggs och 10 st. hängdes. Detta hemska skådespel går till historien som Stockholms blodbad.
Alla svenska adelsfamiljer kallas år 1520 till Stockholm för att delta i kröningen av Kristian II. Festen efter kröningen håller på i flera dagar och på den 3:e dagen låter kungen stänga stadens portar och inleder förhör med de svenska adelsfamiljerna. Domare var Erik Trolle som låter döma de flesta anklagade till döden. De avrättas på stortorget.
Än idag sägs det att när nätterna den 7 - 10 november är riktigt bistra och fuktiga kan man se blodet flyta i rännstenarna på stortorget.
År 1650 lät Johan Eberhard Schantz bygga om det röda huset vid stortorget 20 till dagens utseende och satte då också in en vit sten för varje dödad person i blodbadet. Det sägs att så länge stenarna finns kvar i huset så länge skall de mördade finna en viss frid, skulle dock någon sten försvinna kommer den personen stenen representerar att bli gengångare och vara tvungen att gå på stadens gator i evig tid.

Inlagt 2017-02-28 08:01 | Läst 2417 ggr. | Permalink
Stockholms blodbad har jag ju hört talas om, men minns förstås inte alla detaljer. Stenarna i huset var något nytt. Det kommer jag att komma ihåg nästa gång jag passerar. Vilket sätt att avsluta en flera dagar lång fest...
Hälsningar Lena
Svar från Turbo56 2017-02-28 08:57
Tack Lena, ja det var ingen bra avslutning på festen, undrar om händelserna finns omnämnda i Dansk historia, eller det kanske inte är någonting de vill skryta om.
Erik Madsen 2017-02-28 10:25
Det er ikke noget at Skryta om - men se min kommentar her nedenfor.
Mvh. Erik.
Lite gammal historia rörande Stockholm är alltid kul och var det inträffade också!
Svar från Turbo56 2017-02-28 08:59
Tack Dan, Stockholms blodbad har antagligen de flesta hört talas om, så det är kul att även knyta händelserna till platsen.
Det har hänt mycket på Stortorget som mest troligt även är Sveriges äldsta torg.
Halo halo - Denmark is calling :-)
Jo den skrækkelige og historiske begivenhed indgår i historieundervisningen i DK. På lige fod med så mange andre tragiske hændelser fra den forgangne tid.
Din fortælling om de hvide sten kendte jeg dog ikke.
Perfekt s/v-foto som sædvanlig Stefan.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: http://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/det-stockholmske-blodbad-1520/
Svar från Turbo56 2017-02-28 11:16
Tack Erik, jag hoppades att du skulle kommentera texten, då vet vi att ni även i Danmark läser om Christians tid i Sverige och Stockholms blodbad.

I motsats till det som Christian hade väntat sig, att avrättningarna skulle avskräcka svenskar från framtida motstånd, så kom Stockholms blodbad 1520 att användas som propagandavapen för den svenska rebelledaren Gustav Vasa. 1523 var Christians tid som kung över Sverige över och Gustav Vasa blev Sveriges konung.
Ja det är väl som IS idag, terror och blodspillan, riktigt ruggigt, men intressant läsning o finfin bild! Hils, LO
Svar från Turbo56 2017-02-28 20:51
Tack Lar Olov, visst händer det mycket eländigt i världen, fast det är mindre risk att vi drabbas av terrordåd i dag, jämfört med 70-talet i Västeuropa. Det gör inte kampen mot IS mindre angelägen, men det är en nyans som ändå kan vara viktig att framhålla i en tid då terrorister försöker sprida just rädsla.
Låt oss minnas hur 70-talet såg ut. På fyra år drabbades Sverige av tre terrordåd. 1971 mördades Jugoslaviens ambassadör i Stockholm av Ustasja, en terroristgrupp på högerkanten. 1972 kapades ett flygplan mellan Göteborg och Stockholm av Ustasja, för att få flera kroatiska fångar, bland annat de som mördat Jugoslaviens ambassadör, frigivna. 1975 attackerades västtyska ambassaden i Stockholm av den vänsterextremistiska Baader-Meinhof-ligan.
På Nordirland härjade både IRA och militanta protestantiska rörelser. I Tyskland utförde Baader-Meinhof-ligan en serie attentat. Den spanska terroristgruppen ETA utförde attentat under Francos diktatur – och fortsatte efter att Spanien demokratiserats. I Italien utförde de Röda brigaderna både mord och kidnappningar. Bland annat mördades Aldo Moro, Italiens då viktigaste politiker. 1980 utförde italienska nyfascister ett sprängdåd mot en järnvägsstation i Bologna. 85 människor dödades (då var jag där). En rad sekulära palestinska grupper genomförde också både attentat och flygplanskapningar, bland annat kidnappades och mördades en grupp israeliska idrottsmän vid OS i München 1972.
Gun-Inger Arvidsson 2017-02-28 22:36
Bra det här behöver upprepas då och då.
Gun-Inger
Sitter och funderar på varför en dansk blev kung men
vi skulle ha August till kung vid ett tillfälle men han körde ihjäl sig..
Detta var härligt få veta om stenarna ...glömmer jag inte...
Underligt min styvfar inte berättat det när vi strövat omkring..
Fin arkitektur är det ...tack tack..
Gun-Inger
Svar från Turbo56 2017-03-01 08:26
Tack Gun-Inger, varför?
År 1517 utbröt en intern strid mellan riksföreståndaren Sten Sture den yngre och ärkebiskop Gustav Trolle och Kristian bedömde att tiden var inne för honom att göra sina anspråk på den svenska kungatronen. Men hans försök misslyckades både 1517 och 1518, den senare gången blev han besegrad i slaget vid Brännkyrka. Förhandlingar inleddes då om ett möte mellan honom och Sten Sture den yngre, Kristian mottog sex svenska adelsmän som gisslan, bland dem Gustav Vasa, han bröt omedelbart avtalet och förde bort de sex svenskarna som fångar till Danmark. År 1519 utrustade han en stor här. Då påven bannlyst Sten Sture den yngre och gett Kristian i uppdrag att utföra straffdomen lät han i januari 1520 hären rycka in i Sverige. Danskarna segrade i slaget på Åsundens is, vid Bogesund, där Sten Sture den yngre blev dödligt sårad, de segrade även i slaget vid Tiveden. Vid Sten Sture den yngres död den 5 februari var Kristian i själva verket herre över Sverige och i mars gick många svenska adelsmän med på att erkänna Kristian som kung mot löfte om att glömma det som skett. Stockholm försvarades ännu av Sten Stures änka, Kristina Nilsdotter men även de gav upp den 5 september mot liknande löften. Efter ett uppehåll i Danmark blev Kristian den 1 november hyllad på Brunkeberg och den 4 november blev han krönt till kung av ärkebiskop Gustav Trolle. Kristian lät Gustav Trolle anklaga Sten Stures vänner och därefter fängsla samt nästa dag, den 8 november, utan laglig rättegång, 14 andliga domare dömde dem för kätteri. Under sken av lag och rätt sökte han hämnas och straffa dem som så länge trotsat hans makt, och för att framstå som den som verkställde påvens dom offrade han också män som senare främjat hans planer. Hans tid på den svenska kungatronen blev kort och han avsattes redan året därefter.
Återigen en vacker bild och en nyttig historielektion! Att det var så många som dödades har jag glömt. Hur gick det med familjerna? Ett brutalt sätt att tysta förväntat motstånd och kritik, och misslyckat i det långa loppet. Utan detta kanske aldrig Gustaf Vasa gjort sitt vasalopp och senare uppror? Typ 1523 väl./ Björn T
Svar från Turbo56 2017-03-01 08:09
Tack Björn, ja vem vet vad som hade hänt om inte Christian hade dödat medlemmarna i de svenska adelsfamiljerna, Gustav Vasa hade mest troligt aldrig blivit kung och något Vasalopp hade vi antagligen inte heller haft. Det är spännande tankar.
Hmm, ja detta är ingen vacker stund i vårat lands historia, men däremot intressant att läsa om. Var nytt för mig med stenarna i fasaden. Snygg bild också!
Svar från Turbo56 2017-03-01 14:14
Tack Mikael, historien är brokig och spännande, kanske till och med mer spännande förr än nu, oavsett vad vi läser och hör så lever vi under en väldigt lugn tid, se även svaret till LO.