Att formulera sig i ord är ett sätt att tänka - att fotografera ett sätt att se

Semestertips till alla FS medlemmar och kanske räddningen för mina sommarplaner

Här kommer ett semestertips till alla FS-medlemmar. De flesta folkhögskolorna anordnar under sommaren korta kurser i en mängd olika ämnen. Kursavgiften är klart överkomlig (3000 kr till 4500 kr) om man betänker att det i priset ingår både mat och boende. Jag tycker själv att det är en optimal semesterform, du får komma till en ny plats, du får en intressant kurs, du bor med helpension och behöver inte tänka på maten och du får dessutom träffa en massa nya trevliga människor. Ofta går det flera kurser samtidigt vilket gör att man kan åka tillsammans även om man är intresserad av olika saker.

Jag har själv anmält mig till nedanstående kurs på Ölands Folkhögskola, men tyvärr fick jag i veckan reda på att det var få anmälda och att kursen därmed riskerar att bli inställd. Därav mitt upprop i denna blogg :)

Anmäl dig till kursen och rädda Kurts semesterplaner!

 

Jag klippte in övriga kurser som går samma vecka om man vill ta med sig man, fru eller något annat sällskap.

Här är en länk till Ölands Folkhögskola http://www.olandsfolkhogskola.se/t/Page.aspx?id=300&epslanguage=SV

Här är en länk till en sida med alla sommarkurser 2011 http://www.folkhogskola.nu/Sok-kurser/?action=search&coursetype=deltid&kommun=-1&lan=-1&startdate=2011-06-01&stopdate=2011-08-31#searchresultlist

 

Ha det bra

Kurt

 

Kreativ och gestaltande fotografi
4 - 8 juli

För dig som vill söka vidare till yrkesutbildning fotograf/ fotohögskolan, eller utveckla ditt bild seende. Hur gör man för att komma närmare, och ta den bilden du vill ta. Vi diskuterar ”vad är en bra bild”. Vi går igenom olika fotografer, och fotografier.
Fokus ligger på att möta och se den man fotograferar. Kanske har du börjat med ett projekt som du fastnat i? Eller så är du mitt i ditt arbete? Det här är en kurs för dig som vill se mer, och utveckla din förmåga som fotograf. Ta med din egen kamerautrustning.
Kurskostnad: 3 750 kr, vill du inte bo på skolan så minskar kurskostnaden till 2 650 kr.
Kursansvarig: Vibeke Aronsson. Hon är fotograf, jobbar som frilansfotograf och har egna utställningar. Utbildning på fotohögskolan i Rom, och har jobbat som fotoassistent och kopist till Christer Strömholm i tre år.

Så här såg det ut när vi gick en sommarkurs 2008.

Bild 1: Grimslövs Folkhögskola - Skulpturalt papper - 2008


Bild 2: Oberabetade Kozo-fibrer. Kan användas som de är eller bearbetas till pappersmassa.

 

Övriga kurser samma vecka som fotokursen

Mindfulness
4 – 8 juli

 En kurs för Dig som vill nå ett ökat välbefinnande, minska stressen i ditt liv och leva mer närvarande. Närvaro är något vi alla har inom oss, men inte alltid när vi behöver. Genom olika metoder kan vi hitta egna vägar att uppnå emotionell balans, lugn och mer livsglädje.
Mindfulnessbaserad stressreduktion har även visat sig vara ett effektivt förhållningssätt för lindring av smärta, sömnproblem, huvudvärk, högt blodtryck, oro och nedstämdhet.
Under kursen kommer vi att praktisera kroppskännedom, andningsmedvetenhet och meditation. Vi kommer att genomföra vissa övningar ute i den vackra Öländska naturen. Samåkning till meditationsställen sker i egna bilar. Inga förkunskaper krävs.
Kurskostnad: 3 700 kr, vill du inte bo på skolan så minskar kurskostnaden till 2 600 kr.
Kursansvarig: Lena Berkeskär. Lena är utbildad socionom, fil.mag. i socialt arbete och diplomerad Mindfulnesscoach.  Sedan våren 2009 driver hon eget företag parallellt med en adjunktsanställning på Linnéunivesitetet i Kalmar. I det egna företaget arbetar hon med att stödja och coacha människor i olika livssituationer samt håller egna mindfulnessgrupper.

Animerad kortfilm
4 – 8 juli

 Bär du på en massa historier men vet inte vilken form de ska ta? Varför inte börja med en animerad kortfilm? På kursen jobbar vi med karaktärs och historieutveckling samt med olika animations/stopmotiontekniker som leranimation och cut out. För den datorvane finns även möjlighet till att göra datoranimationer. Med dig från kursen har du fördjupad kunskap i gestaltning och historieberättande, praktiskt kunskap i animationstekniker samt en konkret produkt i form av en animerad kortfilm. Inga förkunskaper krävs.
Kurskostnad: 4 190 kr, vill du inte bo på skolan så minskar kurskostnaden till 3 090 kr.
Kursansvarig: Simon Alexanderson och Daniella Mendel-Enk. Simon arbetar i gränslandet mellan konst och teknik, med utbildning både som grafiker och som fysiker. Han har lång erfarenhet av olika animationstekniker. Daniella är utbildad manusförfattare, dramaturg och manuscoach och har bland annat skrivit manus för Filip och Fredriks animerade serie Myggan.


 

Workshop i textil och grafik. För nybörjare
4 – 8 juli

Begränsningarnas möjligheter! Det kan slå gnistor när en synål möter en grafikpress! Vi experimenterar med olika materialmöten, inspirerade av naturens rikedomar. I ett repetitivt tema med variationer prövar vi oss fram utan förutfattade meningar. Fritt broderi blandas med viscositetstryck och collografi, övervalsningar och enklare fotoöverföringar med screentryck på tyg.
Kurskostnad: 3 890 kr, vill du inte bo på skolan så minskar kurskostnaden till 2 790 kr.
Kursansvarig: Kristina Hjelte och Kicken Ericson. Kristina se presentation under Workshop Färggrafik. Kicken är konstnär och är utbildad på Konstfack/textilfacket. Arbetar mest med textil på ett otraditionellt sätt. Undervisar på Ölands folkhögskola. Båda konstnärerna har många utställningar bakom sig.

 

Täljsten  (4 dagar) 

 4 – 7 juli

 Kursen är en introduktion till den klassiska tekniken att hugga av från en volym. Du arbetar i olika täljstenstyper och färger, stenen är av ett mjukt naturmaterial och du får lära dig om täljning, slipning, polering och verktyg. Man kan framställa mindre bruksföremål, smycken & figurer. Materialen är inte så fysiskt krävande. Ta med egna verktyg om ni har.
Kurskostnad:  3 125 kr, vill du inte bo på skolan så minskar kurskostnaden till 2 300 kr.
Kursansvarig: Karen Höjsgaard Nielsen. Karen är dansk bildkonstnär, ursprungligen textildesigner och vuxenpedagog, därefter skulptör från Konstakademien i Köpenhamn 1982-88. Från mitten av 1970-talet har Karen jobbat med förmedling, undervisning och utställningar av egen bildkonst, specifikt inom det tredimensionella området. De senaste tio åren har Karen bott i Malmö och har undervisat bl.a. på Konstskolan Gerlesborg, Fridhems folkhögskola och Naturbruksgymnasiet HVILAN m.fl.


Landskapsmålning IV (nybörjarkurs)
4 – 8 juli

En kurs i landskapsmålning för dig som är nybörjare. Du behöver ingen tidigare erfarenhet av målning. Upptäck detta fantastiska sätt att uppleva och förmedla naturens skepnad. Kostnader för resor till besöksmål och målarmaterial tillkommer. Utrustningsförslag m.m. skickas till deltagare före kursstart. Vi är ute mycket i naturen, men möjlighet att jobba inne i ateljé finns.
Kurskostnad: 3 750 kr, vill du inte bo på skolan så minskar kurskostnaden till 2 650 kr.
Kursansvarig: Eva Sandberg. Eva är bildkonstnär, utbildad på Konstfack, Bild & Miljö. Arbetar också som konstlärare sedan 80-talet.

--- Slut ---

Inlagt 2011-03-05 15:49 | Läst 5215 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hade varit kul, men jag ska till Färöarna den veckan :)
En veckas fotografi, gissningsvis mest natur.
Svar från Kurt Nord 2011-03-05 17:11
Det låter ju inte helt fel :)
Låter roligt! Jag skulle gott kunna tänka mig att hänga på. Får nog förhandla lite med familjen först. Synd att det inte var första veckan i augusti i stället så man kunde slagit ihop det med Kalmar Ironman.

Kanske kan vi få med någon till från klubben och samåka ner?
Vet du hur många som saknas?

Folkhögskolekurserna brukar alltid vara trevliga, men kvaliten skiftar starkt. Denna ser ju riktigt bra ut.
Svar från Kurt Nord 2011-03-05 19:13
Ja denna kursen var den som verkade ligga på en lite högre nivå. Annars är det rätt mycket nybörjarkurser i foto.

Det ser lite tungt ut, i veckan var det två stycken anmälda och kurser kräver minst 10 anmälda. Sista anmälningsdag är 16 maj.

Det vore ju kul om fler från klubben var intresserade.

Går det vägen kommer vi att åka hela familjen och då fyller vi en bil själva.
Blir det fler från klubben är ju samåkning en utmärkt idé.

Lycka till med förhandlingarna ;)
Täljstenskursen är som gjord för digitalfotografer. Speciellt för de som har macro =)
Svar från Kurt Nord 2011-03-05 19:18
Ingenting för dig som mellanformatare alltså ;)
N Thomas Meldert 2011-03-05 19:44
Obsalut inte =)