.k.

Att formulera sig i ord är ett sätt att tänka - att fotografera ett sätt att se

.k. Midsommargårdens fotoklubb på avslutningsutflykt och X100 field test

Midsommargårdens fotoklubb avlutade vårterminen med en utflykt till Djurgården. Plockade med mig D300:an för att ta lite bilder på vägen dit och under utflykten. Stackarn har mest legat i hyllan och samlat damm under våren. Har haft en intensiv period på jobbet så det har mest blivit bilder med S95:an senaste tiden på väg till och från jobbet.

Det var lite segt att komma igång med fotograferandet då det tog en stund att rensa huvudet från jobbrelaterade tankar. Men jag har lärt mig att det bästa sättet att komma igång är att börja ;)

Värmde upp med lite bilder från hamngatan.

Bild 1: Det kryllade av människor runt Sergels torg och ner på Hamngatan.

Bild 2: Det går att hitta en mysig picknickplats i staden också.

Bild 3: Hamngatan ner mot Kungsträdgården.

Något seg och ofokuserad blev det alla möjliga sorters bilder idag. Här några mer "konstnärliga" bilder.

Bild 4: Vid kajen Strandvägen

Bild 5: Djurgårdsbron

Samling vid Djurgårdsbron och därefter en promenad och fika.

Bild 6: Samling Djurgårdsbron.

  

Bild 7 och 8: Det blev flera stopp för att fotografering.

Och så var det den utlovade fälttesten av X100. Medger en viss falsk marknadsföring här. Fälttesten stod Thomas för och det kan ni läsa mer om i hans blogg http://www.fotosidan.se/blogs/meldert/streetsnapper-andra-rundan.htm

Bild 9: Thomas i full aktion

Bild 10: Restaurangen Josefina hade 5-årskalas med röd matta, kändisar och mingelfotografer. Thomas på väg att gatecrasha kalaset.

Bild 11: Som tur var besinnade han sig. Vad är väl ett kändiskalas jämfört med en kväll med en nya kamera.

Det var ett härligt kvällsljus på vägen hem med Djurgårdsfärjan.

Bild 12: Gröna Lund från Djurgårdsfärjan.

Bild 13: Ljuset var ljuvligt på sjön (nej jag är inte bekant med damen).

Hemma igen och ganska nöjd med att det blev lite bilder som inte är så dumma.

Ha det bra

Kurt

PS, såg till att sitta bredvid Thomas på fikat så jag kunde testa  hans nya kamera. Den var riktigt smidig och mycket lättmanövrerad. Bländare, slutare och motljuskompensation med tre rattar. Komponera, autofokus, klick.

Postat 2011-05-27 00:14 | Läst 6390 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

.k. Alla bilder går inte att göra klara i kameran. Vissa bilder kommer till först vid efterbearbetningen

Ibland är kameran bara ett verktyg för att fånga in råmaterial till den färdiga bilden.

Stod och väntade på att bli upplockad av några arbetskamrater inför en konferens då jag såg ett mönster i asfalten som jag tyckte var intressant.

Den importerade bilden i Lightroom såg ju inte riktigt ut som det jag upplevt där på gatan. Några grå mönster på en något mörkare grå bakgrund ;)

Det jag sett på gatan var något betydligt mer kontrastrikt. Kom att tänka på Nils Bergqvists blogg photoshop i mörkrummet. Det var ju något åt det hållet jag ville ha. Lightroom är det verktyg som jag använder (är inte bekväm med photoshop elements än), så jag testade vad jag kunde åstadkomma där utan att arbeta ihjäl mig ;)

Nu blev ju inte bilden lika spännande som Nils bilder, men jag är nöjd med den ändå. Den visar mönstret jag såg bättre än det som kom direkt ur kameran.

Arbetade med exponering, klarhet, tonkurva och en ytterst liten vinjettering.

Ha det bra

Kurt

Postat 2011-05-20 21:50 | Läst 3436 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

.k. Skanna negativ - vilken plåga! Första föröket med organiserad process. Test med bilder från Ios Grekland 1981

Jag har har två fulla negativalbum från min analoga tid från 1975 till 1990 som samlat damm i hyllorna de senaste 20 åren. Införskaffade förra året en negativskanner (Plustek OpticFilm 7600i) för att börja plocka in bilderna i datorn. Gjorde några testskott, men fick ingen riktig ordning på flödet. Dessutom kroknade jag rätt snabbt på allt damm och alla repor som behövde fixas. Reporna är det som är värst, dammet är för det mesta löst sittande så det är hanterbart. Undrar så här i efterhand om det var hanteringen av råfilmen (köpte råfilm och laddade filmkassetter själv) eller om det var slarvig hantering vid framkallningen som åstadkom alla repor.

Har den här veckan tagit nya tag och försökt komma fram till ett flöde som gör att man inte behöver tänka så mycket. Zen och konsten att skanna negativ liksom.

Så här ser processen ut just nu

Skannar med 3600 dpi, gråskala 16 till 8 bit, multi scan 2 gånger, image auto adjust (ser till att alla toner i bilden kommer med). Skannar till en TIF-fil på en katalog där jag lägger allt som jag skannar oavsett vad det är.

Öppnar TIF-filen i Photoshop Elements 9 och ser om det är värt att jobba vidare med bilden. Tar bort dam och repor. Sparar bilden som en PSD-fil och tar därefter bort TIF-filen. Punktlagningspenseln i PSE är helt magisk, mycket bättre än Lightrooms fläckborttagning :)

Skapar en lämplig katalog i negativkatalogen som ligger importerad i Lightroom och flyttar PSD-filerna dit.

Synkroniserar negativkatalogen i Lightroom för att få in bilderna där. Gör de slutgiltiga justeringarna i LR.

Exporterar bilderna för bloggen med fördefinierad exportprofil som skapar JPG-filer som håller sig inom Fotosidans gränser. I Lightroom har jag en uppsättning exportprofiler för olika ändamål. Alla dumpar sina utfiler i en bestämd exportkatalog så att jag alltid vet var bilderna hamnar. Denna rensas vid behov - inga exporterade bilder behöver ju sparas då det är så enkelt att skapa nya :)

Resultat

Här kommer så äntligen, efter mycken möda, några bilder från min resa till Ios Grekland 1981. Tågluffade till Aten och tog båten ut till Ios.

Bild 1: Inte kommer jag ihåg vart den här kön gick.


Bild 2: Det är nästan lite skrämmande, men jag kommer inte ihåg mycket av det jag ser på negativen. Har jag verkligen varit här?

 

Bild 3: Himlen får lite onaturliga skiftningar på några av bilderna. Vet inte om det skall vara så eller om det blivit något knas med negativen. Någon som vet vad det kan vara?

 

Bild 4: Den här gillar jag, men är lite sur så här 30 år senare att jag klippte fötterna. Det är nästan lite 50-tal över den här bilden :)

.

Bild 5: Det är ändå fantastisk vad man kan få ut av ett tunt underexponerat negativ.


Bild 6: Avslutar med lite naket - det tyckte jag var spännande då. Hade dock bränt mig på båten och fick behålla kläderna på.


Det var allt för ikväll. Om 30 år till kanske jag fått i negativen i datorn :)

Ha det bra

Kurt


Postat 2011-05-18 22:58 | Läst 3412 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

.k. Patti Smith a photographer

Patti Smith fick Polarpriset i år - "...genom att viga sitt liv till konsten i alla former ha visat hur mycket poesi det finns i rock ‘n’ roll och hur mycket rock ‘n’ roll det finns i poesin...". Det gillar jag :)

Bernt hade en blänkare om detta i sin blogg och illustrerade med en bild på Patti med en Polaroidkamera i handen. Han trodde det att nog var Robert Mapplethorpes kamera, men jag hade just sett filmen Dream of Life och trodde nog att det var hennes egen kamera då hon i filmen använder en sådan kamera vid ett flertal tillfällen (syns i vid  något tillfälle i trailern http://www.youtube.com/watch?v=EpKZ2H7CC3s).

Blev redan när jag såg filmen nyfiken på Pattis bilder och i och med Bernt blogg så gav jag mig ut på jakt efter Pattis fotograferande. Hittade då denna sida som recenserar en utställning som Patti hade i Paris http://www.lensculture.com/patti_smith.html. Där kan man se några av hennes bilder och också läsa en introduktion till hennes bildkonst. Där hittade jag detta citat som också är själva orsaken till att jag skriver det här blogginlägget då det säger något om mina egna drivkrafter.

"I am not a photographer, yet taking pictures has given me a sense of unity and personal satisfaction. They are relics of my life. Souvenirs of my wandering. All that I have learned concerning light and composition is contained within them."

 

Bild "lånad" från http://themixtressonline.com/2010/01/18/patti-smith-photography-at-the-robert-miller-gallery-nyc/

I introduktionen beskriver Patti hur det kom sig att hon började fotografera och det är ju alltid kul att läsa hur andra människor hittar fotografin.

För kameranördarna - kameran hon använder är en Land 100 eller en Land 250.

Nu skall jag jobba vidare med mina egna "Souvenirs of my wandering" i Lightroom.

Ha det bra

Kurt

ps. ingen blogg utan egen bild.

Sommarvärme, då blir det lätt grillat.

Postat 2011-05-08 20:15 | Läst 3004 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

.k. Bilder på trädstammar är väl också lite överreklamerat

Har ju fått tips här på FS att björkar blir så vackra på bild. Tänkte att det kanske skulle vara något att prova på så jag passade på att ta några bilder på vägen hem från jobbet idag. Hittade inga björkar men väl några andra stammar. Jag vet inte riktigt om jag tycker att resultatet blev så där lysande, men det kanske bara är lite mer träning som behövs.

/Kurt

Postat 2011-05-06 23:58 | Läst 3320 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 Nästa