.k.

Att formulera sig i ord är ett sätt att tänka - att fotografera ett sätt att se

.k. Gnestaplanket - en skön och stimulerande lördag

Som så många andra var även jag i Gnesta i lördags för en dags fotofrossande. I sista minuten bestämde jag mig även för att delta på öppna planket. Mer om det senare.

Som synes var vädret skönt och publiktillströmningen god.

Jämfört med planket i Stockholm så är ju det här en snäppet bättre plats då det mesta av utställningen är under tak och dessutom ligger mitt i centrala Gnesta med allt man behöver i form av kommunikationer, affärer och matställen. Jag tror att detta också gjorde att utställningen fick en hel del spontanbesökare som bara var inne för att lördagshandla.

Godsmagasinets ordinarie verksamhet var i full gång så det gick bra att fynda andra antikviteter om man inte hittade något på fotoloppisen.

 

Besökarna bjöds på en blandad, och kanske till och med spretig, kompott fotografi. Det intressanta med den här sortens "ocurerade" utställningar är att skillnaderna i fotografiskt uttryck blir så tydligt. Jag tycker det blev extra tydligt när man såg Krister Kleréus och John Arthur Ekeberts Stockholmsbilder sida vid sida.  Kristers grafiska och betraktande kompositioner mot John Arturs deltagande och inkännande fotografi.

 

Annars:

kan man ju fundera på den svåra konsten att begränsa sig. Jag tycker nog att en del utställare kunde valt bort bilder och därmed fått en starkare helhet.

blev jag lite paff av vilket lyft Affes nattbilder fick när det kom ut på papper. Måste höra hur han gjort.

vill jag ge en eloge till Bengt för att han ordnar den här möjligheten att visa fotografi som ligger strax under ytan av det som "normalt" visas.

var jag på utställningen tillsammans med min fru som också funderat och bloggat kring det här med ett personligt uttryck i sitt fotograferande.

valde vi tydligen fel ställe att fika på då tydligen majoriteten av "kändisarna" häckade på annat ställe. Å andra sidan kunde jag sitta och spana på interaktionen mellan mitt verk och besökarna ;)

träffade jag ju lite folk som jag kände ändå och det är ju alltid trevligt.

Expressutställning - Snapshots 7/3 - 25/7 - "Fast photography"

Gnestaplanket hade också en öppen avdelning som det var fritt att utnyttja i mån av plats. Fram till i torsdags kväll hade jag inga planer på att försöka delta med ett eget bidrag då jag inte riktigt vet vart jag är på väg i mitt fotograferande och därför inte känt mig så inspirerad att ställa ut. Fyra veckors semester måste ändå ha haft någon effekt för i torsdags kväll blev jag helt plötsligt sugen på att ta med mig något till Gnesta.

Då det var knappt om tid var det tvunget att gå undan och då detta ju per definition motsatsen är till "slow photography", så fick arbetsnamnet på mitt bidrag bli "fast photography". D.v.s. utmaningen blev att producera ett bidrag på så kort tid som möjligt som ändå hade en kvalitet jag kunde stå för.  Jag tänkte också att man skulle använda så mycket "modern" teknik som möjligt för att ytterligare snabba upp förloppet.

Det som triggade lusten att ställa ut var ett jag under juli tagit en hel del  "gatufoto-" och "snapshot"-bilder som jag är rätt nöjd med, så det fick bli temat. För att ytterligare fokusera satte jag även villkoret att alla bilder skulle vara tagna i juli i år.

Utskriften gjordes från Lightroom på egen fotoskrivare (mycket enkelt om man har allt konfigurerat).

Monteringen fixades snabbt genom att att använda IKEA:s "Finlir Fladdra". Det som tog mest tid i hela projektet (förutom att fotograferingen) var att skära till bilderna så att det blev snyggt i ramarna.

Presentationen av mig själv och lite utställningsrubriker hade jag i stort färdigt sedan en tidigare utställning så det var bara att redigera om så att det kunde hängas upp tillsammans med bilderna.

Ytterligare en fördel med mitt val av montering var att även hängningen gick snabbt :)

Efter ca tre timmar effektivt arbete hade jag lyckats åstadkomma följande bidrag till Gnestaplanket.

Jämfört med en del andra bidrag kändes kanske bildformatet lite litet, men jag tycker ändå att det höll ihop riktigt bra.

 

Ha det bra

Kurt

föregående blogginlägg

Postat 2012-07-30 14:12 | Läst 4016 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

.k. Musilok eller konsten att bestiga en container

Jag passerar ofta genom Västberga industriområde och för något år sedan lade jag märke till att det, inklämt mellan några byggnader och parkeringsplatser, fanns något såg ut som ett ånglok. I veckan bestämde jag mig för att undersöka det hela närmare.

Bild 1 - En skorsten som sticker upp ur en presenning är i stort allt som syns från Västberga allé

 

Bild 2 - Från parkeringen bakom Indiskas lager hittar jag ett helt spår fyllt med gamla lok och vagnar.

 

Bild 3 - Lyckas ta ta den här bilden mellan taggtrådarna. Musilok = museilok, det verkar något museiartat. 

 

Loken och vagnarna är helt inhägnade så man kommer inte åt ta några vettiga bilder. Det står en container mot staketet och efter lite funderingar på det lämpliga i att utsätta min 52-åriga kropp för denna typ av strapatser klättrar jag upp.

Bild 4 - Nu får man lite bättre överblick. 

 

Bild 5 - Loken verkar inte vara i särskilt bra skick. Men stora riksvapnet tillsammans med rosten är vackert. Troligen från Oscar II då örnen är svart i hjärtskölden.

 

Bild 6 - Hur som helst blir förfall vacker på bild även om det är sorgligt att se.

 

Förfall och rostig metall fungerar bra i svart/vitt också.

Bild 7 - Trätaket på förarhytten börjar ge upp.

 

Bild 8 - Detalj från loket.

 

När jag kravlat ner från containern hade klockan blivit sex och grindarna till parkeringen stängts. Att klättra upp på containern var en sak, men att klättra över det 2,5 meter höga staket med taggtråd högst upp kändes lite tveksamt. Som tur var hittade jag en man som höll på att lasta ut några träskivor ur en pickup längre in på området så att jag kunde bli utsläppt. 

När jag kom hem sökte jag på nätet och såg då att det var Stockholms Ånglokssällskap som hade sina lok och vagnar uppställda här.

Det var en intressant strapats, men jag tror nog inte att det blir så mycket mer tågfotografering för min del. Jag överlåter detta till tågentusiasterna. Det finns ju några sådana här på fotosidan. Kunde inte låta bli att tänka på Claes och hans tågbilder när jag stod där och vinglade på containern :)

Ha det bra

Kurt

föregående blogginlägg 
Postat 2012-07-23 13:30 | Läst 3443 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

.k. Mallorca III - En på gränsen till andlig upplevelse i hemlighuset på Palma flygplats

Palma flygplats 23:30. 450 resenärer väntar otåligt i värmen på att få borda planet. De flesta trötta och lite otåliga då ombordstigningen blivit försenad. Runt omkring mig finns allt det där som brukar finnas på flygplatser; människor, affärer,  restauranger och skyltar med reklam och information.

Bild 1 - Palma flygplats i väntan på att få borda planet.

 

Jag passar på att gå på toaletten. Toaletten är helt öde och tom och helt plötsligt känns det som om jag hamnat på en helt annan plats. En plats utan folk och där det nästan är helt tyst och alldeles lugnt. Rummet jag står i är rent funktionellt, helt avskalat alla onödigheter.

Bild 2 - Bara jag och min kamera i ett ett avskalat rum.

 

Bild 3 - Palma flygplats - det öde rummet I

 

Bild 4 - Palma flygplats - det öde rummet II

 

Bild 3 - Palma flygplats - det öde rummet III

 

Efter en stund är jag tillbaka i bruset igen.

Nu är väl inte detta bilder som gemene man går igång på, så det det är väl inget att satsa på i höstens tävlingar i fotoklubben ;)

Ha det bra

Kurt

Alla bilder tagna med Nikon D300, Nikkor 18-200, ISO 800. Konvertering till svart/vitt i Lightroom.

Postat 2012-07-21 00:22 | Läst 2614 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

.k. Mallorca II - definitivt semesterbilder

Ibland undrar jag varför vi tar en massa bilder på sevärdheter. Tittar jag på mina gamla bilder från tidigare resor och utflykter så är det ju nästan bara bilder där någon vän eller familjemedlem finns med som är av intresse. Nu verkar det dock vara någon sorts nödvändighet att fästa det man upplever på  bild, så här kommer därför några av mina mer eller mindre onödiga bilder ;)

Bild 1 - Port d'Alcudia - På väg från stranden (Nikon D300)

 

Bild 2 - Port d'Alcudia - Strandpromenaden (Nikon D300)

 

Bild 3 - Alcudia - En gata utanför turiststråken (Nikon D300)

 

Bild 4 - Alcudia - Kyrkogården (Nikon D300)

 

Bild 5 - Palma - La catedral de Mallorca (Canon S95)

 

Bild 6 - På väg från La Calobra till Puerto de Soller (Canon S95)

 

Bild 7 - Torrent de Parlos - Fantastiskt vacker floddal (Canon S95)

 

Bild 8 - Torrent de Parlos - Framme efter att ha vandrat från ravinens början (tar ungefär sex timmar enligt en skylt)  (Canon S95)

 

Bild 9 - Vägen mot Sa Calobra där Torrent de Parlos slutar. Den här bilden kommer jag att tycka är kul även om tio år då yngste sonen finns med :) (Canon S95)

 

Bild 10 - Rastställe på vägen mot Sa Calobra - Har man inte någon fotoapp i kameran går det lika bra med en preset i Lightroom :) (Canon S95)

Tack för att ni tog er tid med mina onödiga bilder

Ha det bra

Kurt

PS - mina fotografisk geniala bilder från denna resa hittar ni i mitt förra blogginlägg :)

Postat 2012-07-17 20:21 | Läst 2967 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

.k. Mallorca - gatufoto eller semesterbilder

Vi grymtar ju lite till mans/kvinns att gatulivet idag inte är så där värst sprudlande och spännande längre. Att teve, Internet och andra samhällsförändringar avfolkat det offentliga rummet mer och mer och att det inte finns så mycket spännande att fotografera längre.

Kom att tänka på det här under min vecka på Mallorca då jag insåg att jag ganska ofta befann mig i miljöer där det hände saker. På stranden, i städerna och på utfärderna. Ofta är man ju på resan fascinerad av allt det nya och så fotograferar man spännande hus, vackra vyer och exotiska sevärdheter. Då är det ju lätt hänt att man inte ser det som händer här och nu framför näsan på en.

Jag hade bestämt att veckan på Mallorca skulle vara ren avkoppling. Ingen dator, inget Internet och inget krav på att vara en kreativ fotograf och ta fantastiska bilder. D.v.s. en Canon S95 och min gamla Nikon D300 med 18-200 fick följa med för dokumentation och lustfotografering (om jag skulle få lust att att ta en fototur). Det blev mest den lilla Canon-kameran som fick arbeta då D300:an inte är något man släpar med så där lättvindigt i drygt 30 graders  värme.

Här är några mindre exotiska bilder från min vecka på Mallorca.

Bild 1 - Port d'Alcudia - I väntan på bussen (Canon S95)


 Bild 2 - Serra de Tramuntana - Paus med utsikt (Canon S95)

 

Bild 3 - Alcudia - Shopping (Nikon D300)


Bild 4 - Alcudia - Bakgata (Nikon D300)

 

Bild 5 - Port d'Alcudia - Vid strandbaren (Canon S95)

 

Bild 6 - Port d'Alcudia - Vid stranden (Nikon D300)

 

Upptäckte att de flesta av mina "vardagsbilder" fungerade bättre i svartvitt. Jag vet inte om det beror på att motivområdet i gör sig bäst i svartvitt eller om jag som gammal svartvittfotograf  inte ser bilderna som bygger på färg.

Hittade i alla fall en bild som bara fungerar i färg.

Bild 7 - På väg mot Puerto Soller (Canon S95)

 

Det var allt för idag. Jag kanske återkommer lite senare med lite mer turistiska bilder från resan.

Ha det bra

Kurt


Postat 2012-07-16 12:08 | Läst 2735 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 Nästa