.k.

Att formulera sig i ord är ett sätt att tänka - att fotografera ett sätt att se

.k. Ibland är det inte så dumt med lite text tillsammans med bilden

Igår var hela familjen på Magasin 3 och såg utställningen med Ai Weiwei. Jag tog som vanligt några bilder varav en hamnade som illustration i min frus påskdagsbloggpost.

Jag tycker resultatet blev riktigt bra, så jag skickar vidare hennes påskdagshälsning till alla på Fotosidan.

Glad påsk

Kurt

Postat 2012-04-08 14:15 | Läst 2463 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

.k. Går det att skapa en "bra" bild av ett dåligt foto?

Ibland blir ju inte resultatet inte riktigt som planerat när man fotograferar. Fotot som som dyker upp i datorn är helt enkelt rätt kasst. Frågan är då om man skall kasta skiten direkt eller om det kan vara mödan värt att försöka göra någon ting nytt utifrån den bildfil som landat i datorn.

Hittade här om kvällen några bilder från 16/3 när vi var på Berns och såg Kaizers Orchestra. Bilderna var tagna med min Canon S95 under rätt tuffa ljusförhållanden, så det var väl inte många bilder som var värda att spara. Då jag inte hade så mycket annat för mig, så började jag fundera på vad som gått snett och hur jag kunde gjort för att resultatet skulle hamnat närmare det jag såg när jag tog bilden.

Några av bilderna var hopplöst felexponerade på grund av att ljusshowen "exploderade" mitt under exponeringen. Jag testade att "rädda" några av bilderna för att undersöka vilka möjligheter som fanns i S95:ans RAW-filer. "Hittade" då helt plötsligt två bilder. Efter en del fixade i Lightroom blev de riktigt spännande.

Bild 1 - Inte så mycket fixande. Svartvitt, beskärning, kontrast och lite skuggning/efterbelysning.

Bild 2 - Mer fixande för att skapa något mer än det som fanns när jag tog bilden. Ansiktet var hopplöst överexponerat varför jag valde att bygga bilden runt detta. Annars beskärning, exponering/kontrast och belysning/efterbelysning.

Kom precis att tänka Slas fundering  "...Om människor som tar bilder, vilket nästan alla gör, bara tog en bild och sen satt och glodde på den en vinter skulle bilden faktiskt tala. Men det kräver ett visst öra för att höra."

Så det går kanske att göra en "bra" bild av ett dåligt foto i alla fall, men man kanske måste glo lite på fotot innan bilden talar :)

Ha det bra

Kurt


PS - så här såg ursprungsbilderna ut direkt efter inläsning i Lightroom


Postat 2012-04-04 22:15 | Läst 2818 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

.k. Rembrandt i Huddinge kyrka

Det är intressant att se vilken betydelse ljuset har för en bilds karaktär. Jag var i Huddinge kyrka och lyssnade på musik under Earth Hour igår. Den enda belysningen var levande ljus runt om i kyrkan. Mycket stämningsfullt.

Jag hade med mig min fickkamera och tog några bilder utan några större ambitioner att det skulle bli något mer än några minnesbilder. När jag idag fick upp den här bilden i Lightroom blev jag ändå lite överraskad.

Bild 1, Ungdomskören sjunger vackert för oss

Dels för att den var så pass bra som den var och dels för att den var så Rembrandtartat i sitt uttryck. Jag tycker de levande ljusen ger ett fantastiskt fint ljus. Funderar på om man kanske skulle testa detta under kontrollerade former.

Ha det bra

Kurt

Canon S95, ISO 800, P-läge med exponeringskompensation -1 1/3 (1/8 sek, bl 4)
Raw och efterbearbetning i Lightroom 4.0

Postat 2012-04-01 15:24 | Läst 2800 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera