.k.

Att formulera sig i ord är ett sätt att tänka - att fotografera ett sätt att se

.k. Stockholm Music & Arts i svartvitt

Tillbringade tre dagar på Music & Arts för två veckor sedan. D800:an med 50/1,4 fick följa med även om huvudsyftet var att umgås med vänner och lyssna på  spännande musik. Fotografiskt blev det mest bilder på andra festivaldeltagare. Här är de bilder som blev bäst i svartvitt.

Jag har inte fått in hanteringen av D800:an "i fingrarna" än så det blev väl lite onödigt långa slutartider ibland (kunde skruvat upp ISO) och onödigt kort skärpedjup (är van vid D300:an).

Jag tycker dock de här bilderna blev riktigt bra. Svartvitt lyfter verkligen fram personerna i bilderna. I färgbilderna kommer alla andra detaljer i bilden fram på ett annat sätt. Jag återkommer med de bilder som jag tycker funkar bättre i färg.

Ha det bra

Kurt

PS - jag har jobbat igenom samtliga bilder i Lightroom rätt mycket bara för att kunna se om de kunde börja tala till mig. Svartvitt kräver en hel del efterjobb för att bli bra tycker jag. Ska bilderna med på utställning eller tävling får man ta några varv till ;)

föregående blogginlägg

Postat 2012-08-13 23:45 | Läst 3797 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

.k. Midsommargårdens fotoklubb på avslutningsutflykt och X100 field test

Midsommargårdens fotoklubb avlutade vårterminen med en utflykt till Djurgården. Plockade med mig D300:an för att ta lite bilder på vägen dit och under utflykten. Stackarn har mest legat i hyllan och samlat damm under våren. Har haft en intensiv period på jobbet så det har mest blivit bilder med S95:an senaste tiden på väg till och från jobbet.

Det var lite segt att komma igång med fotograferandet då det tog en stund att rensa huvudet från jobbrelaterade tankar. Men jag har lärt mig att det bästa sättet att komma igång är att börja ;)

Värmde upp med lite bilder från hamngatan.

Bild 1: Det kryllade av människor runt Sergels torg och ner på Hamngatan.

Bild 2: Det går att hitta en mysig picknickplats i staden också.

Bild 3: Hamngatan ner mot Kungsträdgården.

Något seg och ofokuserad blev det alla möjliga sorters bilder idag. Här några mer "konstnärliga" bilder.

Bild 4: Vid kajen Strandvägen

Bild 5: Djurgårdsbron

Samling vid Djurgårdsbron och därefter en promenad och fika.

Bild 6: Samling Djurgårdsbron.

  

Bild 7 och 8: Det blev flera stopp för att fotografering.

Och så var det den utlovade fälttesten av X100. Medger en viss falsk marknadsföring här. Fälttesten stod Thomas för och det kan ni läsa mer om i hans blogg http://www.fotosidan.se/blogs/meldert/streetsnapper-andra-rundan.htm

Bild 9: Thomas i full aktion

Bild 10: Restaurangen Josefina hade 5-årskalas med röd matta, kändisar och mingelfotografer. Thomas på väg att gatecrasha kalaset.

Bild 11: Som tur var besinnade han sig. Vad är väl ett kändiskalas jämfört med en kväll med en nya kamera.

Det var ett härligt kvällsljus på vägen hem med Djurgårdsfärjan.

Bild 12: Gröna Lund från Djurgårdsfärjan.

Bild 13: Ljuset var ljuvligt på sjön (nej jag är inte bekant med damen).

Hemma igen och ganska nöjd med att det blev lite bilder som inte är så dumma.

Ha det bra

Kurt

PS, såg till att sitta bredvid Thomas på fikat så jag kunde testa  hans nya kamera. Den var riktigt smidig och mycket lättmanövrerad. Bländare, slutare och motljuskompensation med tre rattar. Komponera, autofokus, klick.

Postat 2011-05-27 00:14 | Läst 6493 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

P3 Dokumentär - Bordellhärvan samt Aspudden tur och retur

Lördag kväll, radion är på. Jag sitter och funderar på allt och inget efter maten. P3 Dokumentär börjar, bordellhärvan, jo den har man ju hört talas om, men är inte det lite passé 2011. Sitter ändå kvar och lyssnar, allt mer förundrad allt efter som programmet pågår. Frun ansluter, det är nutidshistoria som värsta radioteatern. Vilken soppa, vilka mörkningar, vilken dramatik och Palme, vilken fräck jävel. Leif GW Persson är ju också alltid ett nöje att lyssna på. Vi satt som tända ljus tills det var slut. Har ni tid att lyssna gör det, en fantastisk historia från en annan tid i ett annat Sverige. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2519&artikel=2007862. Det är en repris från 2008.

Söndag solen skiner och dags att komma ut. Vi lägger upp en rutt som inbegriper fika i Aspudden och besök på Midsommargården där det är vernissage. Nikon D300 med Nikkor 35/1,8 får bli dagens utrustning. 

Bild 1: Coop Forum i Västberga - En grafisk profil mot nordost


Bild 2: Gångvägen ner till Örnsberg - Vi var på väg ned, mannen på väg upp. Han hade bråttom


Bild 3: Midsommargården - trappan upp från entrén med mycket fina halkskydd.


Bild 4: Telefonplan/Hökmossen - Möte i motljus. Vi hälsade inte.

 

Bild 5: Hökmossen - En färgklick i allt det grå


Bild 6: Västberga industriområde - Fastighet med grå personlighet


Utbudet i Aspudden var lite klent på söndagarna, det var mycket som var stängt. Vi hittade i alla fall ett fik :)

Ha det bra

Kurt

Postat 2011-02-07 22:59 | Läst 7387 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Håkan Nesser och varför vi fotograferar

Jag tycker mycket om att läsa Håkan Nesser. Han är en bra berättare med intressanta historier, men framför allt gillar jag hans filosofiska funderingar som han smyger in i sina böcker. Ofta i form av referenser till, som jag uppfattar det, påhittade författare, diktare och filosofer.

I "Flugan och evigheten" finns ett citat från från en bok skriven av en Mordecai Singh som på något sätt sätter ord på det jag känner när jag själv håller på med fotografi.

"Att betrakta världen är den mest oförvitliga av människornas verksamheter. Ty världens mångfald, mening och skönhet finns inte i världen, ej heller hos betraktaren, utan blott i mötet mellan dess båda.

När människan betraktar världen, går hon utanför sitt jag och blir identisk med sin upplevelse. Hon befrias från jagets tyngd, som annars strävar efter att dra ner henne och kväva henne i hennes eget väsen.

Därför är det människans bjudande plikt att möjliggöra detta möte, att betrakta världen. För världens skull och för hennes egen."

Betraktandet av världen kan ju göras från så många håll och på många olika sätt. Här är några av mina egna perspektiv.

Bild 1:  Stanna upp och betrakta det vackra runt om kring oss precis som det är.

 

Bild 2: Betrakta dina medmänniskor när de betraktar världen.

 

IKEA cut-out - 1

Bild 3: Undersök hur dina sinnen och dina verktyg fungerar när du betraktar världen.

Ha det bra och kom ihåg - betrakta världen!

Kurt

Postat 2011-01-22 18:22 | Läst 7736 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Estländska statsbesöket (fortsättning) och försök till gatufoto med helt manullt inställd Canon S95

Tommy Andersson skrev om statsbesöket i sin blogg igår. Idag hittade jag samma statsbesök utanför Svenska Kraftnät i Sundbyberg.

Bild 1. Det är rätt praktiskt att vara kung, då kan man parkera mitt i gatan

 

Bild 2. Många bilar var det.

 

Inspirerad av alla diskussioner om gatufoto, skjutklar kamera och hyper focal prövade jag att ställa in min Canon S95 så att den skulle vara så skjutklar som möjligt.

Manuellt läge - Justerar slutartiden med lilla snurrhjulet och bländaren med ringen runt objektivet (nästan som på en riktig kamera). Funkar.

Manuell fokusering. Hmmm, ok, håll ned knappen med "MF" en stund. Justera avståndet med lilla snurrhjulet. Alternativt kan man låta automatiken ställa skärpan innan man går över till manuell fokusering. Min kamera tyckte att det var lämpligt att visa ett utsnitt av bilden inzoomat vilket ju i och för sig underlättar avståndsinställningen då den görs manuellt, men det skymde en så stor del av bilden att det inte gick att komponera bilden. Det gick som tur var att stänga av i menyerna. Manuell fokusering funkar, men det kräver en viss tillvänjning då man behöver gå i och ur läget "Manuellt fokus" . Detta då avståndsinställningen och exponeringstiden sköts med samma ratt.

Experimenterade med detta på väg hem från jobbet idag. De flesta bilderna blev inte mycket att visa, men de här två blev helt ok. Bilderna är beskurna i efterhand.

Bild 3. En tunnelbanebild till :)

 

Bild 4. En bussbild till. Observera självporträttet i speglingen.

 

Det fungerade någorlunda väl, men gatufoto kräver träning. I ena sekunden finns bilden och i nästa är den borta. Det gäller att vara vaken.

Det var allt för i kväll

/Kurt

Ps, alla bilder tagna med ISO 400.

Postat 2011-01-20 00:02 | Läst 3909 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa