.k.

Att formulera sig i ord är ett sätt att tänka - att fotografera ett sätt att se

.k. Kan kameran lyfta lite på Mayas slöja?

Har suttit och bläddrat i ett nummer av tidningen Hjärnstorm med tema Psykedelia vid fikabordet några dagar. Mycket är krångligt och långsökt, men intressant ändå. En tanke som återkommer är att vi normalt bara ser och upplever en mycket begränsad del av verkligheten.  I Österlandet kallas detta ibland Mayas slöja. Det finns lite olika teorier i hur man skall kunna se igenom slöjan och ta sig utanför sinnenas fängelse; meditation, droger och religiös extas är väl några vanliga metoder. Psykedelisk konst och litteratur är väl också ett sätt att försöka komma åt något mer än det vi normalt upplever.

Funderade på hur man kunde förhålla sig till denna tanke utifrån ett fotografiskt perspektiv. Kan vi använda det fotografiska uttrycket för att lyfta lite på slöjan ;)

Det som triggade blogginlägget var en några bilder som jag tog utanför Berns i förrgår. Under renoveringen av Berzelii park har man utanför Berns satt upp någon sorts spegelglas som avspärrning. Bilderna blev klart "psykedeliska" med sina skrattspegeleffekter :)

Bild 1 - Ett sannare självporträtt?

Jag vet inte om den här bilden säger något mer om mig och min omgivning, men den ger ju i alla fall ett tillfälle att motionera perceptionen.

Ha det bra. Dags för en sinnesutvidgande frukost.

Kurt

Postat 2012-03-24 09:27 | Läst 2620 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera