.k.

Att formulera sig i ord är ett sätt att tänka - att fotografera ett sätt att se

Kränkande bilder från Stockholms Stadsmission?

Efter att ha läst robert gustafssons blogg om olovlig fotografering (http://www.fotosidan.se/blogs/rgblogg/59411.htm) funderade jag på om mina bilder som jag tog idag under mitt besök på Stockholms Stadsmissions second-hand butik kränker de människor som fastnade på bild.

Jag vet inte, jag tycker inte bilderna som jag publicerar nedan är kränkande. Om jag lagt ut en bild av någon som petar sig i näsan, skulle det vara kränkande? Ja lite kan jag tycka, men är det något man ändå får tåla?

Läste i Mitt i Söderort att Stadsmissionens second-hand butik i Gröndal skulle läggas ned då de behöver lokalen till sin skola. Tog därför mina kassar med utrensade kläder, böcker och skor och åkte ned för ett sista besök. Tog med mig D300:an för att ta lite dokumentationsbilder, men den blev liggande i baksätet på bilen. Jag orkade inte gå tillbaka så det fick bli dokumentation med S95:an istället.

 

Bild 1: Sista helgen vi kan handla här.


Bild 2: Det fanns fortfarande mycket att köpa.

 

Bild 3: Kläder

 

Bild 4: Mer kläder

 

Bild 5: Skor

 

Bild 6: Shiny stuff

 

Bild 7: Det var 50% på allt i butiken

 

Bild 8: Mycket böcker. Själv hittade jag flera böcker med intressant foto.

 

Bild 9: En del skumma typer sågs smyga  runt i lokalen och bete sig underligt

Hoppas ingen känner sig kränkt av dessa bilder.

Ha det bra

Kurt

Postat 2011-01-29 20:44 | Läst 6263 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Ny i klassen på Ellens

Jag har under mitt bloggläsandet här på FS det senaste året läst om fototräffarna på Ellens som verkade vara trevliga tillställningar. Har funderat på att gå dit och hälsa på tidigare, men det har liksom inte blivit av. Nu var det terminsstart och jag tog mig i kragen och smet från jobbet.

Det var tydligen fler än jag som tagit sig i kragen för det var knökfullt med fotointresserade pojkar i varierande åldrar (några damer såg jag inte på min kant). Båda veteraner och nya i klassen.

Fikat var gott och de deltagare jag han prata med var trevliga, så det blir säker fler besök.

Jag bestämde mig för att redan från början komma ut som digitalfotograf och placerade djärvt min Canon S95 på bordet bland alla klassiska analogkameror. Jag Tog några dokumentationsbilder, men det var lite svårt att få skärpa i bilderna då slutartiden låg på 1/4 och alla pratade och gestikulerade vilt. Här är några bilder som blev någorlunda skarpa. Alla bilder tagna på ISO 400 och efterbehandlade i Lightroom 3.

Bild 1: Trevliga bordskamrater

 

Bild 2: "Där är anslutningen för trådutlösaren"

 

Bild 3: Slutartiderna blev långa så man var tvungen att vara stadig på handen.

 

Bild 4: Midsommargårdens Fotoklubb var väl representerad.

 

Bild 5: Här är en bild på de jag inte han prata med.

Det blev en trevlig eftermiddag.

Ha det bra

Kurt

Postat 2011-01-27 22:29 | Läst 3131 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Canon S95 - två saker jag irriterar mig på och hur man pimpar sin kompakt

Jag har haft min S95 några månader nu. Det är en fantastiskt smidig kamera men det är två saker som förtar lite av fotoupplevelsen. Det går inte att få något naturligt grepp om kameran när man försöker manövrera den med en hand och det lilla manöverhjulet på baksidan är alldeles för lätt att komma åt av misstag.

Jag tittade in på fotofikan på Ellens idag och där fanns pimpade och tweakade kameror i drivor. Detta tillsammans med alla diskussioner om hur man kan fixa och trixa med sin utrustning triggade en idé.

Idén resulterade i en lösning (hoppas jag). Jag har nu beställt följande till min S95.

Richard Franiec's Custom S95/S90 Grip

 

Lensmate S95/S90 Control Dial Solution

 

Jag gjorde ingen större marknadsundersökning utan beställde från första leverantör som verkade vettig http://www.lensmateonline.com/. Kostnad inklusive leverans blev $44.16. Jag har inte beställt från USA tidigare så jag vet inte om det dyker upp några extra tullkostnader.

Jag hoppas att det här är lösningen på mina problem. Jag väntar med spänning på leveransen.

Ha det bra

Kurt

(bilderna hämtade från Lensmate)

Postat 2011-01-26 21:52 | Läst 3715 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Fotvandring till Galleri Kontrast och Nordens Fotoskolas examensutställning

Lyckades övertyga Maria att söndagspromenaden med fördel kunde styra in till Hornsgatan och galleri Kontrast så vi kunde titta på examensutställningen. Valde 35:an som dagens objektiv. Tryckte igång "My Tracks" på Androiden och så bar det av från Solberga ner mot Västberga industriområde.

Västberga industriområde - Januari 2011

Bild 1: Västberga industriområde.

Träffar där en man som står och muttrar över en avsågad bom. Tidigare har tjuvarna tydligen nöjt sig med att klippa av låset eller kedjan. Det visar sig vara en pratsam man och vi får en inblick i hur man jagar tjuvar med truck, hur man trimmar en Zündapp och diverse andra historier.

Vi lyckas till slut slita oss loss för fortsatt färd norrut. Vi tar Årstabron in till Söder.

Årstaviken - januari 2011 - a

Bild 2: Årstaviken från Årstabron. Han trillade inte i.

Har lite svårt att koncentrera mig på själva promenerandet då det finns väldigt mycket intressant att titta på genom kameraögat.

Årstaviken - januari 2011 - b

Bild 3: Årstaviken från Årstabron. Alla fotografer måste ha en bild med bojar på rad.

Precis när vi kommer över till Söder ser vi en skylt med "Fika". Den står utanför Ekermanska malmgården. Det visar sig att Högalids Hembygdsförening serverar fika där varje Söndag. Vi går in och fyller på depåerna inför galleribesöket.

Bild 4: Ekermanska malmgården. I entrén finns en liten loppis med allt möjligt.

Vi tog oss sedan ner till Galleri Kontrast med raska steg. Återanvänder inlägget jag gjorde i diskussionen som följde på Magnus Fröderberg artikel om utställningen.

"Tittade in på Galleri Kontrast idag för att titta på utställningen. Huvudintrycket var att alla utställarna hade fått ihop berättelser som fungerade. Flera var riktigt starka och det var spännande att se hur man hade jobbat för att försöka hitta ett formspråk som passade den berättelse som skulle berättas.

Debatten om bilden på damen med katten hamnar ju lite fel då bilden ingår i en serie med flera bilder och den är ju då inte vald och framtagen för att stå på egna ben. Personligen tyckte jag bildserien där den ingår var intressant då den lyckades koppla ihop den lite mytiska s/m-kulturen med en alldeles vanlig vardag bland alldeles vanliga människor.

Nu måste ju eleverna ändå tyckt att bilden representerade det tema som de jobbade med (Jag och mitt djur) på ett bra sätt då de valt den som omslagsbild till katalogen.

Ett den visas på FS startsida tycker jag att vi får tåla och vi får ju också tåla att bilden diskuteras :)"

Stängde av loggningen i "My Tracks" och såg att vi promenerat 10 km.

Vill man även få Marias syn på utställningen kan ni läsa det i hennes blogg http://meningsbyggnad.wordpress.com/2011/01/24/jag-och-mitt-djur/

Besök gärna utställningen det är den värd. Det behöver inte bli så dyrt heller då inträdet är frivilligt :)

Ha det bra

Kurt

Postat 2011-01-24 21:23 | Läst 3257 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Håkan Nesser och varför vi fotograferar

Jag tycker mycket om att läsa Håkan Nesser. Han är en bra berättare med intressanta historier, men framför allt gillar jag hans filosofiska funderingar som han smyger in i sina böcker. Ofta i form av referenser till, som jag uppfattar det, påhittade författare, diktare och filosofer.

I "Flugan och evigheten" finns ett citat från från en bok skriven av en Mordecai Singh som på något sätt sätter ord på det jag känner när jag själv håller på med fotografi.

"Att betrakta världen är den mest oförvitliga av människornas verksamheter. Ty världens mångfald, mening och skönhet finns inte i världen, ej heller hos betraktaren, utan blott i mötet mellan dess båda.

När människan betraktar världen, går hon utanför sitt jag och blir identisk med sin upplevelse. Hon befrias från jagets tyngd, som annars strävar efter att dra ner henne och kväva henne i hennes eget väsen.

Därför är det människans bjudande plikt att möjliggöra detta möte, att betrakta världen. För världens skull och för hennes egen."

Betraktandet av världen kan ju göras från så många håll och på många olika sätt. Här är några av mina egna perspektiv.

Bild 1:  Stanna upp och betrakta det vackra runt om kring oss precis som det är.

 

Bild 2: Betrakta dina medmänniskor när de betraktar världen.

 

IKEA cut-out - 1

Bild 3: Undersök hur dina sinnen och dina verktyg fungerar när du betraktar världen.

Ha det bra och kom ihåg - betrakta världen!

Kurt

Postat 2011-01-22 18:22 | Läst 7691 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 Nästa