Att formulera sig i ord är ett sätt att tänka - att fotografera ett sätt att se

.k. Tankar efter ett besök på Moderna Museet - Skulle Gunnar Smoliansky få in en bild på Galleri FS?

Jag och min själs älskade besökte i söndags Moderna Museet för att titta på fotografi och då framför allt Jeanloup Sieff vars bilder bara visas fram till 22/5. Det var kul att se Jeanloups bilder live, men det var lite snålt med bilder. Jag hade gärna sett några fler. Funderade på det här med efterbehandling som debatterats en del här på fotosidan när jag gick runt och tittade på bilderna; nog har han jobbat rätt mycket med bilderna vid kopieringen ;)

Vi fortsatte sedan in på  "En annan historia: Se världen!" och "En annan historia: I kamerans våld" med bilder från museets egna samlingar. Det var verkligen uppfriskande att gå runt och titta på alla bilder från alla dessa fotografer med sina olika motivval, uttryck och bildspråk.

Det slog mig plötsligt när jag stod där bland alla bilder; hur många av de här bilderna skulle kommit med i Galleri FS om man skickat in dem idag. En hel del kanske men absolut inte alla. Jämför man det övergripande intrycket från Moderna Museets bildutställningar med med det övergripande intrycket av bilderna i Galleri FS så skiljer det en hel del. Funderade en del på detta, men det tål nog att funderas mer på innan jag uttrycker några slutsatser i bloggen ;)

Blev i alla fall inspirerad att fortsätta söka min egen väg med egna motivval och eget bildspråk. Tack Christer Strömholm och Gunnar Smoliansky för inspiration till att söka det meningsfulla i det lilla eller enkla.

Några bilder blev det också under turen.

Bild 1. Det går att fotografera människor på stan med en Nikon D300 också.

 

Bild 2. Skeppsholmsbron. Solsken med hög kontrast gav intressanta former.

 

Bild 3. Skeppsholmen - det är något visst med luckor

 

Bild 4. Moderna Museet - om man lyfter blicken.

 

Bild 5. Min själs älskade med ömma fötter.

 

Nog bloggat för ikväll och tag hand om er.

Kurt

Inlagt 2011-04-26 22:47 | Läst 3264 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Kurt

Beträffande Din fundering kring Galleri FS så ser jag det så här. Galleri FS ser i första hand till det estetiska vad gäller färg och form. Helst ska det vara vackert på något sätt. Jag säger därmed inte att det är fel på något sätt. Det finns åtklilliga bilder i Galleri FS som jag är rätt så avundsjuk på.

Vad gäller sotfräsarna och huruvida bilderna platsar i Galleri FS får man nog se till att en del bilder inte skapats för att vara sig själva nog utan ingår i en serie av av bilder. Därmed finns det bilder, som kanske inte är några höjdarbilder men är betydelsfulla för ett sammanhang.
Svar från Kurt Nord 2011-04-27 07:30
Funderar på vad en sotfräsare kan vara. En storfräsare som skapar sotiga svartvita bilder kanske :)

Det jag ser är att det är skillnad på de bilder som slår i fototävlingar och de bilder som visas på museer och gallerier (om man generaliserar vilt). I det första fallet tycker jag fokus hamnar på "ett fantastiskt fotografi" medan det i det andra fallet mer handlar om en "spännande bild". Nu vet jag inte om det har så stor betydelse, men det är kul att diskutera :)
Jag hade samma fundering när jag gick där. Robert Capa skulle inte ha i Galleri FS att göra om han varit okänd. Inte en del bilder av HCB heller. Men nu är ju inte Galleri FS världens bästa utställning heller. Som Johansson sa på klubbmötetom Trierenberg. Den svenska fotografismaken är helt annorlunda än ute i världen. Tur är väl det för oss som hellre har en internationell publik.