Att formulera sig i ord är ett sätt att tänka - att fotografera ett sätt att se

Bildkritik - vad f-n ska man säga

Mitt förhållande till bilder har genom åren varit mer eller mindre intuitivt. Både när jag skapat egna bilder och när jag tittat på andras bilder. Det har varit mycket magkänsla; schyst bild, coolt motiv, wow vilken bild, härligt ljus, den här bilden gillar jag, ...

Jag har inga problem att prata teknik eller grundläggande komposition när jag tittar på en bild, men vad tusan skall jag säga sen? Frågan har blivit mer aktuell sedan jag gick med i Midsommargårdens Fotoklubb och anslöt mig till FS. Här är jag nu med i två forum där man faktiskt försöker prata bild och det vore ju kul om man kunde bidra med något mer än bara "Fint, snygg spegling i bilrutan", "Känns lite grå, man kanske skulle kunna öka kontrasten" eller  "Snyggt ljus" :)

Jag inser att det är lättare sagt en gjort. Lyssnade på några av filmerna med "Proffskritik av medlemmars portfolior" från fotomässan och tyckte väl inte att proffskritiken var sådär fantastiskt givande ;)

Dags för en utmaning och ett litet projekt när nu årstiden och vädret inte direkt lockar till fotoutflykter.

1/ Läs på och försök hitta nya ingångar till bildkritik. 

2/ Praktisera genom att regelbundet att ge en lite fylligare feed back på en bild eller ett blogginlägg här på FS.

Projektmål: "Fin bild - Ok - vad mer?"

Hittade den här internetsidan med riktigt inspirerande bild feed back http://www.wearephotographers.com/gauntlet. Det är väl kanske hundra bilder som fått feed back hitills.  Nya bilder tillkommer fortfarande. Jag har inte hunnit igenom alla än, men det jag hitills läst har varit riktigt givande.

Är den någon som har några bra tips, så får ni gärna bidra med dem här :)

Ha det bra

Kurt

PS. Bonusbild från en något varmare tid

Inlagt 2010-12-04 19:22 | Läst 2127 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Svar från Kurt Nord 2010-12-04 20:06
Tackar - den hade jag missat :)
I Göran Segeholms bok "Konsten att ta vinnande bilder" kan man förstå ett och annat. Just nu är jag mitt uppe i kursen "Ditt personliga bildspråk" och har lärt mig en hel del även om bildkritik. Om bilders ingångar och associationskedjor mm. Riktigt nyttigt.
Svar från Kurt Nord 2010-12-04 20:10
Görans bok har jag läst den är riktigt bra.
Det där med kurs låter ju också klart intressant.

Ha det bra
Kurt
Görans bok väckte ett annat sätt att se på bilder hos mig. Tidigare hade jag mer ett tekniskt tänk där en oskärpa kunde göra att bilen blev "dålig".
Nu är jag inte så säker längre, vad är egentligen en bra bild för mig?
Att ge kritik eller som jag hellre ser det ett personligt omdöme är svårt men samtidigt viktigt då den som har lagt ut bilden vill ha någon form av reaktion. Men samtidigt är jag inte säker själv, ska jag vara tyst eller..?

Det kanske handlar om att våga ha fel ibland? eller finns fel?
Svar från Kurt Nord 2010-12-04 22:52
Nej, jag tror inte det finns fel. Det man såg och tyckte vid ett visst tillfälle var ju rätt då. Däremot kan man ju få ett nytt perspektiv utifrån vad andra tycker och tänker. Utifrån det nya perspektivet kan ju det man tyckte först kännas fel och det är ju inte så ovanligt att det är så :)

Att ge kritik är ju som jag ser det ett tillfälle att träna sitt bildseende och därigenom utveckla sitt eget bildskapande. D.v.s. att ge kritik på en bild kan ju vara ett sätt att testa en idé som dyker upp när man betraktar en bild. Dessutom ger man ju något till fotografen som tog bilden.

Håller också med om att personligt omdöme låter trevligare än kritik.

Tack för feed back :)

Kurt