Att formulera sig i ord är ett sätt att tänka - att fotografera ett sätt att se

.k. 100 mm vid en 1/6 sekund utan bildstabilisering - fotografi eller konstnärligt uttryck med fotografiska medel?

Jag vet, man gör som man vill och att man behöver inte bry sig om vad andra tycker. Men jag kan inte låta bli att fascineras av de reflexer som dyker upp när man tittar på bilder. Hur viktigt det verkar vara för hjärnan att kategorisera bilden innan en bedömning kan göras. Jag kom på mig själv med att fundera på om bilden nedan är ett fotografi eller ett "skapat konstnärligt uttryck" (alltså inte ett traditionellt fotografi). Det kändes viktigt att avgöra det innan jag kunde bestämma mig för bildens kvalitet. Har vi några bildmässiga arketyper inpräntade i huvudet som alla bilder måste förhålla sig till? Kanske är det så, men det är ändå alltid intressant att fundera på vad det är som styr vår uppfattning om huruvida bilden framför oss är bra eller ej.

Bilden tog jag i all hast strax innan vi kom hem efter en utflykt till Gamla Stan. Det var tämligen mörkt, men ljuset var häftigt. Fördelen med det digitala är att marginalkostnaden för en bild i stort är noll, så det blev en bild trots att jag visste att det "inte skulle bli något".  Med ISO 3200 blev slutartiden ändå 1/6 och bilden blev tämligen oskarp på grund av rörelseoskärpan. När jag laddade in bilden i Lightroom såg jag att det hade blivit en rätt lyckad rörelseoskärpa utan någon tydlig riktning och bilden fick ett drömsk och nästan lite overkligt uttryck över sig. Men var det en en bra bild? Nja - färgerna och stämningen känns bra, men jämfört med ett traditionellt fotografi känns den lite undflyende och lös i konturerna. Jaja - jag får fundera vidare ;)

Bilden är beskuren och brusreducerad.  Exponering, kontrast och kurvor är justerade. Lite extra klarhet för att få lite mer "pop", några få justeringar med dodge/burn och så lite vinjettering för att hålla ihop bilden. Jag tycker bilden ser mer efterbehandlad ut en vad den faktiskt är. Här är originalbilden för den som är nyfiken.

Ha det bra

Kurt

föregående blogginlägg

Inlagt 2012-10-28 12:35 | Läst 2222 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Känner igen de där tankarna; länga eller använda som konstverk?
Snyggt tycker jag som gillar färger!
//ewa