Att formulera sig i ord är ett sätt att tänka - att fotografera ett sätt att se

.k. Alla bilder går inte att göra klara i kameran. Vissa bilder kommer till först vid efterbearbetningen

Ibland är kameran bara ett verktyg för att fånga in råmaterial till den färdiga bilden.

Stod och väntade på att bli upplockad av några arbetskamrater inför en konferens då jag såg ett mönster i asfalten som jag tyckte var intressant.

Den importerade bilden i Lightroom såg ju inte riktigt ut som det jag upplevt där på gatan. Några grå mönster på en något mörkare grå bakgrund ;)

Det jag sett på gatan var något betydligt mer kontrastrikt. Kom att tänka på Nils Bergqvists blogg photoshop i mörkrummet. Det var ju något åt det hållet jag ville ha. Lightroom är det verktyg som jag använder (är inte bekväm med photoshop elements än), så jag testade vad jag kunde åstadkomma där utan att arbeta ihjäl mig ;)

Nu blev ju inte bilden lika spännande som Nils bilder, men jag är nöjd med den ändå. Den visar mönstret jag såg bättre än det som kom direkt ur kameran.

Arbetade med exponering, klarhet, tonkurva och en ytterst liten vinjettering.

Ha det bra

Kurt

Inlagt 2011-05-20 21:50 | Läst 3189 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det är ju detta som är så bra med foto - man kan fortsätta när man kommer hem , hur mycket eller lite man vill.
Snyggt blev det också tycker jag - mycket mer intressant än direkt ur kameran.
Ha en bra helg.
Svar från Kurt Nord 2011-05-21 11:31
Kul att du tyckte den blev snygg :)
Efterarbetet kan vara en större del av bilden
Här blev det ett stort lyft tycker jag
/Bengt
Svar från Kurt Nord 2011-05-21 11:32
Ja den var ju inte så där speciellt spännande från början ;)
Jag tycker visst att bilden blev lika spännande som mina. Att du valde kvadratiskt gör inte saken sämre i det här fallet. Den typen av motiv, landskap/detaljer etc kan mycket väl gå från tämligen ointressanta alster till att bli riktigt bra bilder. Kanske är efterarbetet/kopieringen inte lika viktig vid gatufoto, etc? Fast jag tvivlar en del på det. En bra presentation är nog så viktig för bilder.
Svar från Kurt Nord 2011-05-21 11:36
Jag är nog också inne på att det inte finns några bilder "direkt ur kameran" som inte vinner på en efterbearbetning. Det viktiga är ju att man anpassar bearbetningen så att det passar bilden och syftet med bilden.
Tänk bara på ur lång tid det tar att skapa en bild i ett mörkrum. Även om negativet är perfekt kan man få hålla på en hel kväll innan man blir nöjd.
Missförstå mig rätt. Hantverket har sin egen glädje.
Svar från Kurt Nord 2011-05-21 11:39
Visst är det så att själva hantverket kan vara en minst lika viktig del som slutresultatet. Ibland kan det ju vara så att själva berättelsen om hur bilden tagits fram är det som "gör" bilden.
Jag visar nog aldrig bild direkt ur kameran utan lägger på mer eller mindre efterbehandling. Läser just nu "Fine Art Printing for Photographers" och i denna bok förutsätter man en hel del efterbehandling för att bilden skall få en optimal utskriftskvalitet.
Svar från Kurt Nord 2011-05-23 22:52
Då får du berätta för mig hur man gör sedan ;)
Har börjat fundera på att ta mina utskrifter ett steg till, men det verkade rätt jobbigt så jag har inte riktigt orkat ta tag i den biten :)