Att formulera sig i ord är ett sätt att tänka - att fotografera ett sätt att se

.k. Gnestaplanket - en skön och stimulerande lördag

Som så många andra var även jag i Gnesta i lördags för en dags fotofrossande. I sista minuten bestämde jag mig även för att delta på öppna planket. Mer om det senare.

Som synes var vädret skönt och publiktillströmningen god.

Jämfört med planket i Stockholm så är ju det här en snäppet bättre plats då det mesta av utställningen är under tak och dessutom ligger mitt i centrala Gnesta med allt man behöver i form av kommunikationer, affärer och matställen. Jag tror att detta också gjorde att utställningen fick en hel del spontanbesökare som bara var inne för att lördagshandla.

Godsmagasinets ordinarie verksamhet var i full gång så det gick bra att fynda andra antikviteter om man inte hittade något på fotoloppisen.

 

Besökarna bjöds på en blandad, och kanske till och med spretig, kompott fotografi. Det intressanta med den här sortens "ocurerade" utställningar är att skillnaderna i fotografiskt uttryck blir så tydligt. Jag tycker det blev extra tydligt när man såg Krister Kleréus och John Arthur Ekeberts Stockholmsbilder sida vid sida.  Kristers grafiska och betraktande kompositioner mot John Arturs deltagande och inkännande fotografi.

 

Annars:

kan man ju fundera på den svåra konsten att begränsa sig. Jag tycker nog att en del utställare kunde valt bort bilder och därmed fått en starkare helhet.

blev jag lite paff av vilket lyft Affes nattbilder fick när det kom ut på papper. Måste höra hur han gjort.

vill jag ge en eloge till Bengt för att han ordnar den här möjligheten att visa fotografi som ligger strax under ytan av det som "normalt" visas.

var jag på utställningen tillsammans med min fru som också funderat och bloggat kring det här med ett personligt uttryck i sitt fotograferande.

valde vi tydligen fel ställe att fika på då tydligen majoriteten av "kändisarna" häckade på annat ställe. Å andra sidan kunde jag sitta och spana på interaktionen mellan mitt verk och besökarna ;)

träffade jag ju lite folk som jag kände ändå och det är ju alltid trevligt.

Expressutställning - Snapshots 7/3 - 25/7 - "Fast photography"

Gnestaplanket hade också en öppen avdelning som det var fritt att utnyttja i mån av plats. Fram till i torsdags kväll hade jag inga planer på att försöka delta med ett eget bidrag då jag inte riktigt vet vart jag är på väg i mitt fotograferande och därför inte känt mig så inspirerad att ställa ut. Fyra veckors semester måste ändå ha haft någon effekt för i torsdags kväll blev jag helt plötsligt sugen på att ta med mig något till Gnesta.

Då det var knappt om tid var det tvunget att gå undan och då detta ju per definition motsatsen är till "slow photography", så fick arbetsnamnet på mitt bidrag bli "fast photography". D.v.s. utmaningen blev att producera ett bidrag på så kort tid som möjligt som ändå hade en kvalitet jag kunde stå för.  Jag tänkte också att man skulle använda så mycket "modern" teknik som möjligt för att ytterligare snabba upp förloppet.

Det som triggade lusten att ställa ut var ett jag under juli tagit en hel del  "gatufoto-" och "snapshot"-bilder som jag är rätt nöjd med, så det fick bli temat. För att ytterligare fokusera satte jag även villkoret att alla bilder skulle vara tagna i juli i år.

Utskriften gjordes från Lightroom på egen fotoskrivare (mycket enkelt om man har allt konfigurerat).

Monteringen fixades snabbt genom att att använda IKEA:s "Finlir Fladdra". Det som tog mest tid i hela projektet (förutom att fotograferingen) var att skära till bilderna så att det blev snyggt i ramarna.

Presentationen av mig själv och lite utställningsrubriker hade jag i stort färdigt sedan en tidigare utställning så det var bara att redigera om så att det kunde hängas upp tillsammans med bilderna.

Ytterligare en fördel med mitt val av montering var att även hängningen gick snabbt :)

Efter ca tre timmar effektivt arbete hade jag lyckats åstadkomma följande bidrag till Gnestaplanket.

Jämfört med en del andra bidrag kändes kanske bildformatet lite litet, men jag tycker ändå att det höll ihop riktigt bra.

 

Ha det bra

Kurt

föregående blogginlägg

Inlagt 2012-07-30 14:12 | Läst 4053 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag kikade på dina bilder. Finurligt presenterat och jag gillade QR-koden. Bra bilder också :-)
Svar från Kurt Nord 2012-07-31 19:57
Kul att se dina bilder "live".
Tyckte jag såg en QR-kod i någon annans utställning också ;)
Ett verkligt bra exempel på fast photography. Men det gick väl ett par timmar mellan hängning och nertagning =)
Svar från Kurt Nord 2012-07-31 19:59
Ja själva hängandet och dinglandet var ju lite "slow" även om jag tog ned bilderna redan 14:30 ;)
Intressanta funderingar Kurt! Din frus blogg har jag läst flera gånger!
Det här är viktigt för mig, både tänket om Gnesta-Planket,
men inte minst hur andra ser på fotografi!
Som sagt, mycket intressant!
/B

Ps. Och bildhänget va också kul! Jag gillar fritänkande bildinnovatörer!
Svar från Kurt Nord 2012-07-31 20:06
Hoppas det det blir en fortsättning nästa år så att vi kan testa lite testa nya tankar och idéer igen :)
Jättefina bilder i ditt inlägg Kurt! Gillade även ditt kreativa sätt att ställa ut. :-)
Ha det fint!
//Ewa
Svar från Kurt Nord 2012-07-31 20:06
Tackar - kul att du gillade min lilla utställning :)