Att formulera sig i ord är ett sätt att tänka - att fotografera ett sätt att se

.k. Inte går det att lita på fotografer (inte ens om bilderna är omanipulerade)

Det är nog bara att inse att vi fotografer alltid är subjektiva. Även om bilderna i sig är omanipulerade och "sanna" så är fotografens berättelse alltid subjektiv med sitt val av bildutsnitt, bildurval och efterbehandling. Det blev så tydligt idag när jag satte mig vid datorn för att ta hand om några bilder från en utflykt till Taxinge. De flesta bilderna var rena snaps för att dokumentera utflykten, men när jag satt och väntade på mitt sällskap tog jag de här bilderna.

Bild 1 - Taxinge utsnitt 1

Bild 2 - Taxinge utsnitt 2

Det var något med de tomma borden mot det grafiska i tältfönstren som fick mig att ta bilderna. Väl hemma försökte jag komma underfund med vad som fångat intresset och sedan jobba vidare med  det i bilden. Ut kommer då två tämligen ödsliga bilder. Mycket lång från hur det "objektivt" såg ut runt omkring mig när jag tog bilderna.

De här bilderna är tagna från exakt samma plats.

Bild 3 - Taxinge - i fikatältet 1

Bild 4 - Taxinge - i fikatältet 2

Det var fullt med folk som sprang omkring med fika och letade lediga bord. Jag tror inte någon som var med i tältet skulle säga att mina bilder på stolarna är en sann berättelse av vår upplevelse i fikatältet på Taxinge idag.

Ha det bra

Kurt

PS - sitter och funderar på stolsbilderna. Det är ju exakt samma motiv, men med olika utsnitt, så det är ju egentligen lite tjatigt att ha med båda. Jag kunde dock inte bestämma mig för vilken bild som är den "bästa". Tänkte att eventuella bloggläsare kanske har någon idé om detta.

Inlagt 2012-06-24 19:42 | Läst 2183 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag gillar det snävare utsnittet
Kan inte säga varför
Taxinge är trevligt, men viktökande :-)
Svar från Kurt Nord 2012-06-24 21:16
Jo och det gäller att behärska sig, det är lätt att plocka på sig för mycket. Börjar dock få lite rutin på Taxinge då det blivit några besök genom åren :)
Jag gillar den första mest. Det ser mer öde ut i ettan därför att du tar med mer av miljön. De kapade stolarna stör mig i nummer två. Dessutom beskär du bort en del av den fina stämningen i den första bilden. Om tvåan är en del av ettan undrar jag varför du klippte fönstren i överkant. Jag misstänker att det egentligen är två olika bilder.
Snaps är bra för minnet och för berättelser. Eller för att demonstrera något, som här. Sluta inte med snaps =)
Svar från Kurt Nord 2012-06-24 21:29
Du är vaken du Thomas, det är två olika bilder. Men jag har inte rört på arslet, så det är nästan som två olika utsnitt ;)
Hmm - håller med de kapade stolarna blir lite - ja "kapade"...

När jag läst din och de andra kommentarerna och funderat lite mer själv, så kanske första bilden ligger mer åt "öde miljö" medan andra bilden med sitt snävare utsnitt och de obeskurna fönstren mer säger "mystiskt ställe med konstiga fönster"

Snaps tar jag alltid Thomas :)
Gillar 1:an mest. Tror det är lövet på golvet som ger lite extra ödslig stämning.
Var kakorna goda? Taxinge står på sommarens utflyktslista...
Svar från Kurt Nord 2012-06-24 21:32
Haha - just det - lövet tillför verkligen ödslighet :)
Smörgåsarna, tårtorna och kakorna var mycket mumsiga!
Nog vet man att bilder kan ljuga en hel del, men ibland är det bra att bli påmind om det också! Tänk så olika stämningar det blir bara man vänder kameran åt olika håll.
Bild nr 2 tilltalar mig mest av någon anledning.
Är förresten precis hemkommen från en utflykt till Grönsöö slott. Det finns kakor där med, rekommenderas!
Svar från Kurt Nord 2012-06-24 21:36
Utflykter med kakor är aldrig fel :)
Gränsöö har vi aldrig rutflyktat till, ser ju klart spännande ut (efter lite googlande) :)
RHelena 2012-06-24 22:49
Det finns många anledningar att göra en utflykt till GRÖNSÖÖ slott vid Mälaren, bl.a. finns där en utställning av Georg Oddners fotografier under sommaren. Var tvungen att kolla om jag hade stavat slottsnamnet rätt, det hade jag gjort, men det verkar det finnas ett flertal stavningsvarianter på nätet. En av dem (Gränsö slott) kan leda dig till trakterna av Västervik i stället så se upp...
Svar från Kurt Nord 2012-06-24 23:42
Vi ska på utflykt med några goda vänner till helgen. Vi satte upp Grönsöö som ett av våra förslag :)
Fotografi, textilutställning, vacker park och gott fika kan ju inte bli fel.
ylva_h 2012-06-25 21:00
De har en trevlig äppelfestival på hösten också, ifall ni inte skulle komma iväg...
Jag föredrar den först bilden. Tycker att den ger en tydligare känsla av ödslighet. Ljuset från fönstret slår fint i golvet och framhäver skräpet (eller löven) som ligger där.