Att formulera sig i ord är ett sätt att tänka - att fotografera ett sätt att se

.k. "Slas. Jag minns dig nog" - Kulturhuset Stockholm - Slas har intressanta tankar kring bild

Idag var jag på Kulturhuset och såg "Slas. Jag minns dig nog". Mycket fina teckningar och målningar, men också en del filmer där man får njuta av Slas fantastiska berättarröst och underfundiga betraktelser. Bland annat visas filmen "Hur långt är egentligen detta land?" från 1971 där Slas berättar till Lars-Lennart Forsbergs bilder. Allt är filmat, men allt som oftast är kameran alldeles still på ett motiv där det inte händer särskilt mycket. Då det blir mer ett bildspel med fotografier än en film. Mycket fina och inspirerande bilder :)

På utställningen finns också ett brev från Slas till Lasse Forsberg som innehåller intressanta tankar kring vad en bild kan vara. Jag blev klart glad och inspirerad av att läsa brevet. Här är ett litet utdrag:

"Jag vet precis vad jag vill berätta med utgångspunkt från ett närmast stillastående synsätt, en vanlig stillsam kamerabild, för man får en större hjälp av bilden än man tror. Än de flesta anar. Om människor som tar bilder, vilket nästan alla gör, bara tog en bild och sen satt och glodde på den en vinter skulle bilden faktiskt tala. Men det kräver ett visst öra för att höra."

Jag var bara tvungen att ta en bild av brevet ;)

Utställningen pågår 10 juni - 11 september. Gratis inträde så det finns ingen ursäkt för att inte gå!

Kulturhuset är också ett av mina favoritställen att fotografera på. Där finns allt; människor, arkitektur, konst, mm. mm. Här är några bilder från dagens besök.

Bild 1 - Kulturhuset utifrån Sergels torg

Bild 2 - Kulturhuset 5:e våningen.

Bild 3 - Kulturhuset caféet högst upp.

Bild 4 - Kulturhuset Slas-utställningen

Alla bilder tagna med Nikon D300 och NIKKOR AF-S DX 35mm f/1.8G och så klart efterbehandlade och beskurna ;)

Nu skall jag glo på en bild och se om den talar.

/Kurt

Inlagt 2011-07-17 19:40 | Läst 2955 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tack för tipset!
Bildspel med berättarröst är inte fy skam. Det mesta som visas på TV är radio med bilder. Står ofta och stryker samtidigt som jag tittar och det är inte mycket man missar.

Du får rapportera vad bilden sa framåt jul då... ;-)
Svar från Kurt Nord 2011-07-22 00:24
Haha - det är inte lätt, men jag försöker ;)