Att formulera sig i ord är ett sätt att tänka - att fotografera ett sätt att se

Nackdelen med bildstabilisering - en utflykt till Sigtuna med tveksamt resultat

Upptäckte idag att jag blivit fruktansvärt bortskämd med bildstabilisering. Huvuddelen av mitt fotograferande de senaste åren har skett med någon av mina fickkameror (som båda har bildstabilisering) eller med min Nikon D300 med ett Nikon Nikkor AF-S DX 18-200/3,5-5,6 VR II. Detta objektiv är fruktansvärt bekvämt att använda då det dels har alla brännvidder som man som fotograf kan önska sig (nästan) och dels bildstabilisering som gör att man får fungerande resultat även vid förvånansvärt långa slutartider.

Idag blev jag medveten om nackdelen då jag till vår utflykt till Sigtuna utmanade mig själv genom att byta till mitt Nikon AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G. Ett bra objektiv men utan bildstabilisering. Jag upptäckte (framför allt när jag kom hem och tittade på bilderna) att jag slappat till mig. Både i själva handhavandet med att hålla kameran still och i huvudet genom att faktiskt inte tänka tanken att det kanske är lite dåligt ljus här och man kanske måste hantera detta.

Bilderna blev väl inte alldeles hopplösa, men några håller nog inte att dra upp allt för mycket ;)

Vi började med ett besök på Sigtuna Museum där vi tittade på utställningen "Rik på slöjd". Vill ni ha mer information och se fler bilder kan ni besöka min reskamrat Marias blogg  http://meningsbyggnad.wordpress.com/2011/01/07/vi-rymde-till-sigtuna/.

 

 

Vi strosade vidare och besökte en butik eller två. Går över till svartvita bilder då jag tycker att de tål oskärpa bättre än färgbilder. Dessutom innehåller några av bilderna en liten knepig blandning av dagsljus och konstljus.

 

 

 

Dagen avslutades med en traditionsenlig fika. Ingen kultur utan fika!

 

 

En annan fråga är ju hur känsliga vi är för oskarpa bilder och kommer vi att bli ännu mer känsliga i framtiden då kameror med "löjligt" höga ISO blir allt vanligare?

Ha det bra

Kurt

Inlagt 2011-01-07 22:39 | Läst 1515 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja ha då lärde du dig nå't även denna dag: Öva på utan bildstab. ett tag nu:-))
"Tanten och Farbror'n" är Canon tycker jag.
En massa bra//Kurre
Svar från Kurt Nord 2011-01-08 09:53
Hehe du har rätt - jag får lägga upp ett träningsschema.
Ja det gamla paret är fint :)

Ha det bra
/Kurt
VR är bra på tunga objektiv. Övrigt jobbar jag på att hålla stadigt.
Verkar som jag hamnar i Sigtuna nästa helg.
Min fru sitter och läser din Marias blogg
Svar från Kurt Nord 2011-01-08 09:56
Du har ju en D700 och kan köra med "löjligt" högt ISO så du riskerar ju att slappa till dig lika mycket som jag och det är ju tur att vi har våra fruar som ser till att vi kommer ut i världen ;)

Ha det bra
Kurt
Om du vill träna på handstabiliteten så går det att stänga av VR på din 18-200.
Och fika är en nödvändig belöning åt den som varit kulturell =)