Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Pentax adapter M42 till K-bajonett

Leveransen från Tyskland av det Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f2,8 jag köpt på Ebay.de tog sin tid. Under tiden hittade jag en oanvänd Pentax originaladapter M42 till salu här på Fotosidan. Jag hade redan en originaladapter (och ett par piratgrejor) men tyckte att en till skulle vara bra att ha. Säljaren och jag kom överens om att Postens Skicka Lätt skulle vara lagom tryggt. Det fungerade bra. Så nu har jag en ny adapter och t o m originalbruksanvisningen. 

M42 skruvgängefästet konstruerades 1938 av Carl Zeiss Jena. På grund av kriget dröjde det innan det kom i allmänt bruk. Men sen blev det allt vanligare med vissa Contax spegelreflexmodeller och Praktica i spetsen. 1957 köpte Asahi Optical Company namnet Pentax från Zeiss i DDR och började tillverka småbilds-SLR med M42-fäste. Det fungerar tekniskt utmärkt, men somliga tyckte att det var jobbigt att skruva in och ur objektiven tre varv. 1975 tog Pentax fram K-bajonetten och parallellt därmed en adapter för M42-objektiv.

Därmed är i stort sett samtliga Pentax småbilds-SLR fysiskt kompatibla med Pentax egna objektiv från 1957 och framåt och, med en del begränsningar, en uppsjö av andra tillverkares M42-objektiv. Alla kan användas med skakreducering i kamerahuset!

De som utvecklade adaptern var praktiskt lagda och gjorde en närmat genialisk produkt. Det går alltid att fokusera till oändligheten och den är lätt att använda. Installerad i kameran sitter den en liten aning försänkt så att objektivet bottnar mot kamerakroppen och därmed får exakt rätt avstånd till filmen eller sensorn.

Adaptern på plats i bajonettfästet. Den lilla fjädern som klickar fast adaptern syns strax ovanför röda pricken.

Man använder adaptern genom att skruva fast den på objektivet.  Sen monterar man objektivet på kameran. Klick! så sitter det där. Man tar bort objektivet genom att skruva ut det. Sen tar man ett grepp med höger hands tumnagel på en liten fjäder och lyfter ur adaptern. Lätt som en plätt.

Tumnagelgreppet för att ta bort adaptern.

Nu då jag fick se originalbruksanvisningen kom jag ihåg att denna verkligen trasslade till handhavandet. Det står att man ska sätta fast adaptern först, sen skruva in objektivet. Det funkar inget vidare. Men än värre är instruktionen för att ta bort adaptern. Man ombeds fippla med en kulspetspenna vid den där fjädern. Det är jättebesvärligt. Man behöver tre händer. En för att hålla kameran, en för att hålla kulspetspennan och en för att hålla adaptern. Jag har bara två händer så det funkade verkligen dåligt för mig.

Skannad bruksanvisning. Följ den inte!

Hur gick det till att en lättanvänd grej fick en sån bruksanvisning? Min teori är att marknadsavdelningen tyckte  att det såg alldeles för ohygieniskt, otekniskt, ja rent ut sagt bonnigt ut att använda tumnageln och att Pentax inte skulle förknippas med sånt! Och så hittade dom på det där med  kulspetspenna och fick till den korkade bruksanvisningen.

Inlagt 2021-06-14 09:06 | Läst 780 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Måns
Ja den adaptern måste väl fungera utmärkt om den är en Pentax original. Nu är vi spända på vad denna konstellation kan leverera i form av raktecknande bilder. Det ska bli kul att se.
Svar från Måns H 2021-06-14 21:55
Tack Mats! Utmärkt adapter. Jag har övat torrsim med optiken, ut och plåtar i morron om vädret inte är för besvärligt.
Vad gäller ditt objektiv Flektogon 2,8/20 mm, sn: 10.015.397. så va det klart i Jena 09.09.76. Ditt objektivs nummerserie ligger i en serie på 3000 objektiv. Karte 2074. Under begreppet objektivfattning, så står det 543437. (Jag ingen aning om vad det står för) Det står även ADB om objektivet, verkar betyda Automatische Druckblende.

Källa: Alle Photoobjektive CZJ von 1927 bis 1991
Hartmut Thiele.

De va alles liksom! :)
/B
Svar från Måns H 2021-06-14 18:16
Stort tack Bengt! Äger du boken eller har du hittat data på nätet?

Objektivfattningen är M42 och säkert original. Jag såg nånstans att registerdistansen är 4 hundradelar annorlunda för Contax S gentemot Pentax. Men för min del är det samma, jag skulle behöva shimsa ut objektivet 20 - 25 hundradels mm för att få stoppet vid oändligheten att stämma.

ADP stämmer säkert, det finne en omkopplare där man väljer A eller M, med M frikoppas lilla piggen som styr nedbländnngen.
Benganbus 2021-06-14 19:06
Jag har en av böckerna om Zeissoptik! Här är en länk till resten av böckerna! :) MEN VARNING! DET HÄR ÄR ETT TRÄSK! :) Så klicka dig inte vidare! :)
https://www.lindemanns.de/shop/fotobuchhandlung/64047z-zeiss--hartmut-thiele-fabrikationsbuch-photooptik-ii-=-carl-zeiss-jena-1927-bis-1991-.php
Svar från Måns H 2021-06-14 21:54
Jag tar varningen å allvar! Det får räcka med den info jag fått av dig! (Tills vidare iallafall............)