Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Tröst. Plåta för Wikipedia. Fototips.

Människorna är olyckligare än man tror och blir aldrig vuxna. Så sammanfattar en berömd katolsk biktfader sina lärdomar i Hanna Engelmeiers essäsamling ”Trost. Vier Übungen” (Matthes & Seitz). Inte underligt då att trösten är så viktig för oss. Men hur ser den ut? Finns den alls att få, i så fall var? Kring sådana frågor kretsar boken. 

De här raderna - och resten av en mycket fin essä - återfinns i tisdagens nummer av SvD. Länk:

https://www.svd.se/det-eviga-sokandet-efter-tillfallig-lattnad

Att bidra till Wikipedia har gett mig tröst och mening. Man plåtar inte bara för egen del utan deltar med sitt lilla bidrag till något större. Det känns bra att bidra med foton på objekt som saknat bilder!

Normala år brukar jag lägga in några bilder i de aktuella Wikimediatävlingarna. I maj natur, på hösten kulturminnen. Nu under pandemin har jag varit noga med avstånd och sånt, inte alltid helt lätt då naturreservaten fyllts av stadsbor. 

Svenska Wikipedia bad mig bidra till deras blogg. Inlägget blev som ovan ungefär. Och de ville ha fototips. Jag skrev följande:

"Fototips: Utöver själva motivet är det ofta ljuset som avgör om en bild blir bra. Den som har tid - kanske extra tid just nu - kan pröva på Slow Photography. Leta reda på motivet, ta testbilder och sen vänta ut ljusets skiftningar. Det kan bli väldiga skillnader allteftersom moln drar förbi. För att inte tala om att tidig morgon eller sen eftermiddag / tidig kväll ofta är tacksamt för ljuset. Om man vill bli utvald kan det vara bra att bedöma sina bilder i lugn och ro. En bild som passar att skriva ut och hänga på väggen fungerar ofta bäst."

 Och ett praktiskt exempel:

"Bilden från Närsholmen hade vunnit på att jag tagit det lite lugnare! Jag var på plats, såg motivet, ställde bilen, tog en bild och åkte vidare. Om jag stannat en längre stund, tagit testbilder och ställt in kameran nogare hade resultatet blivit bättre. Nu fick jag fixa till i efterhand. Tog till grov överskärpning i Photoshop för att bilden skulle "bli nåt". Synd på ett så bra motiv."

Inlagt 2022-01-14 09:52 | Läst 564 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag tror oron är större numera, mycket beroende på den mängd av information vi tar till oss! Information som vi inte behöver ta till oss hela tiden, men vi gör det hela tiden ändå! För vi kan inte låta bli!

"Långsamhetens lov", av Owe Wikström, är en liten tänkvärd bok i sammanhanget! Å man behöver inte läsa hela boken, det kan räcka att tänkläsa igenom några avsnitt!

Kul det här med Wikipedia!
Och ditt tips där det blir litet av långsamhetens lov det också!
/Bengan
Svar från Måns H 2022-01-14 17:53
Visst är oron större. Förr var det väl mest tredje världskriget som oroade.

Nu klimatet. Och att medelklassen är jätterik på papperet (bostadsrätterna) men vet att om räntan stiger till vad som gällde kring 1995, 18 %, är det kört. Och oron för att barnen hamnat i fel skola. Och att den som blir äldre kanske inte får hjälp.

Och ja, jag blev lite smickrad då Wikipedia bad mig skriva i deras blogg!
Håller med om Närsholmen..oftast är besöken där under "turisttiden" men någongång får man passa på att förlägga sitt besök innan solens uppgång t.ex för att göra "savannen" rättvis.
Fast bilden är ju rätt fin ändå, även utan savannkossor :)
HaD/Gunte..
Svar från Måns H 2022-01-14 17:57
Närsholmen är en upplevelse!

Bilden fick ett tredjepris, men med mer omsorg hade det kunnat gå bättre.
Det ser faktiskt lite exotiskt ut med de små träden. Jag har aldrig varit på platsen men jag kanske ska kolla Wikipedia.
Hälsningar Lena
Svar från Måns H 2022-01-14 18:11
Tack Lena! Ser inte ut som Sverige! Och ligger betydligt närmare Baltikum än svenska fastlandet.

Socknen När är lite av kulturcentrum också. Ainbusk singers, deras pappa Allan och hans kompisar påverkade hela Gotland och kanske Sverige och knöt ihop När med världen.
Det ser ut som på savannen :-)
Mycket vacker bild och mycket bra tips!
Hälsningar Halina
Svar från Måns H 2022-01-14 18:22
Tack Halina! Motivet är jättefint, men jag borde lagt mer omsorg på fotograferingen. Tipsen är bra. De är ju inte mina egna. Att bilden ska passa för att hänga upp på väggen gav David Elmfeldt (som ju är en av grundarna till Fotosidan) som ett tips för dem som vill platsa på Galleri Fotosidan.
Ser inte ut som Sverige….
På plattan ser bilden helt ok ut iaf, och jag gillar den!
Svar från Måns H 2022-01-14 18:28
Tack Lena för "gillade"! Väldigt speciell plats. Minns fortfarande stämningen med det stora himlen och den totala bristen på ljud från annat än naturen.
Hej - Fina tips. Slow Photography är nåt att fundera över i sitt bildskapande. Man ska nog försöka vara lite mer uthållig i att krama fram den bästa kvaliteten ur något motiv. Hälsar NL
Svar från Måns H 2022-01-14 20:22
Tack Nils-Erik!

Jag har börjat tillämpa tipsen själv! Och ett till: Att ha kameran något så när vettigt inställd betr ISO mm redan då man går hemifrån. Och att ta en provbild hemma. Det blir bättre bilder om det sitter ett laddat batteri och ett fungerande minneskort i kameran!