Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Återfall i missbruk av tillträdesförbud

13 mars 2020 infördes besöksförbud på det äldreboende jag känner bäst till. Förbudet saknade lagstöd, men accepterades av de anhöriga och fotvårdarna, tandvården och damfrisören. Sen svepte smittan ändå genom huset. Regionen greps av panik och beordrade att de som bodde där inte skulle föras till sjukhus utan lämnas på sina rum med palliativa medel. Alla klarade sig inte.

Dropp och syrgas är rutin på sjukhusen, men närmast förbjudet på särskilda boenden. Orsaken ligger femtio år tillbaka i tiden. Då kommunerna tog över de särskilda boendena stadgades att de inte skulle vara sjukhem. Detta trots att flertalet boende är där på grund av sin sjukdom. En politisk kompromiss som inte var bra då och visat sig fungera allt sämre.

Nationellt infördes strax därefter samma besöksförbud, då med lagstöd. Samma scenario upprepades. Inga anhöriga fick tillträde, men smittan spred sig ändå. Bristen på insyn kan ha förvärrat läget. Det boende jag känner till skötte sig. Personalen kom till jobbet och skötte sina uppgifter fast många var rädda och det saknades skyddsutrustning. Men det var illa på en del andra håll.

Sverige har alltså råkat genomföra ett fullskaleförsök. Det går nu att utröna om tillträdesförbud för anhöriga hindrar smittspridning till särskilda boenden. Coronakommissionen har gjort sin utvärdering. Tillträdesförbudet var i stort sett verkningslöst för att hindra den spridningen. Biverkningarna var allvarliga. Stillasittande, inte komma ut, eftersatt tandvård, eftersatt fotvård, inte träffa maka/make/barn var synnerligen ohälsosamt.

Nu är det dags igen. Det särskilda boende jag känner bäst till har åter infört besöksförbud. Den här gången "avråder vi från fysiska besök". "Avråder" är bättre än förbud, men man tar man ändå till en metod som bevisligen inte fungerar.  

Jag hjälpte enhetschefen tejpa upp lappen på entrédörren. Du är som du är Måns sa hon, kom hit som vanligt men ta på dig munskydd i korridoren. Kamera Iphone SE med app Halide för RAW.

Det jag tycker är mest oroande är att vården inte tagit lärdom. Att skaffa fram syrgastuber, som landstingens boenden hade för 50 år sen,  borde inte vara omöjligt 2022.

Många boenden har utrustning och kompetens att ge dropp, men de möter administrativa hinder. Att ge dropp är förbjudet utom i extrema undantagsfall. De boenden som vill och kan ge dropp borde få göra det. För de boendes bästa och för att ge sjukhusen välbehövlig avlastning.

Inlagt 2022-01-12 09:41 | Läst 820 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det är rent för djävligt hur man stuvar omkring och mästrar samhällets svagaste - människor som inte längre kan försvara sig. Om nu en boende var lite starkare, så kunde vederbörande bara gå därifrån - och därmed besöka vem man vill.
Svar från Måns H 2022-01-12 11:35
Förra vändan fanns anhöriga som tog hem sin närmaste. En grannfru tog hem sin make som var totalförlamad i ALS för att hans boende slutat fungera. Hon tog nästan knäcken på sig men tyckte att det var värt det. Han fick behålla lite personlig värdighet in i det sista.
syntax 2022-01-12 11:37
Och hon får behålla sin personliga resning. Heder åt henne!!
Det är ganska enkelt egentligen. Om vi ökar vaccineringsgraden så kommer dessa restriktioner och annat inte att behövas. Då minskar spridningen och blir mindre farligt för de flesta även om vi blir smittade och sjuka. Att jämföras med vanlig sässongsinfluensa i spridning och farlighet. Senaste siffrorna idag är att det är 12 gånger vanligare bland ovaccinerade än bland vaccinerade att hamna i slutenvård på sjukhus för Covid-19. För närvarande är det 75% av de vårdade i slutenvård på sjukhusen som är ovaccinerade. Siffrorna talar för sig själva, att vaccinet är effektivast för att hindra smitta och allvarlig sjukdom. Restriktioner och annat har mindre effekt, viruset sprider sig ändå. Fd chefen för FHM, Giesecke menade redan i pandemins början att det är så och att de flesta kommer bli smittade. Om vi vill få ett slut på detta inom rimlig tid så är det en ökad vaccinationsgrad som är det allra mest effektiva. Låt oss säga att ingen varit vaccinerad idag. Då hade 12 ggr fler bland alla oss nu vaccinerade legat på sjukhus och IVA, kanske ännu fler då det är många äldre som nu är fullvaccvinerade. Det hade vården aldrig klarat av och läget hade varit kaosartat som i Italien 2020, då vårdplatserna inte räckte till och folk dog som flugor.
Svar från Måns H 2022-01-12 11:38
Hej Nils! Jag håller med om vaccineringen, men läget på de särskilda boendena var ofta dåligt redan innan covid-19. Ett "fail i systeme" som man säger på Gotland.

För att vara konkret, allt var så dubbelt. Lokalerna fina, personalen snäll, men så fort det behövdes medicinska insatser tog det stopp. Ta bort öronvax? Sånt sysslar vi inte med. Läkarundersökning? Jajamän, men den blir förstås på distans genom att doktorn tittar i datorn.
syntax 2022-01-12 11:43
Jag håller helt med det Nils skriver. Det är den vägen vi måste gå – även om det svajar i uttolkningen av hur effektivt vaccinet egentligen är. Jag för min del väntar med tredje sprutan i avvaktan om det framåt våren kommer ett bättre anpassat vaccin.
Men – nu var det inte det som det riktigt handlade om här, Det handlade om olagliga tillträdesförbud – alltså i vilken mån man har rätt att förgripa sig på värnlösa människor som är garanterade frihet och rörlighet i grundlagen.
pic-tor 2022-01-12 11:51
Naturligtvis är det vaccinering som är avgörande för att begränsa verkningarna av Covid-19. Tyvärr så förhindrar inte vaccineringarna spridningen av viruset direkt. De förhindrar att de som blir sjuka inte drabbas lika hårt som de ovaccinerade. Men tyvärr kan man bli smittad av en som är vaccinerad.
Nils Bergqvist 2022-01-12 12:02
Jo så är det. Beredskapslagren i t.ex Stocholm avvecklades för att spara och vi vet vilka som tog besluten. De styrande i regionerna är dom vi får skylla på.
Nils Bergqvist 2022-01-12 12:13
Jag tycker du ska ta tredje sprutan så fort du kan Peter. Det är nu på vintern viruset härjar som värst. Min fru och jag fick spruta två för något halvår sen. Själv fick jag den tredje 23:e November, Medan frun skulle få sin lite senare. Hon hann dock inte få den innan hon blev smittad via sitt jobb och blev kraftigt sjuk. Hon smittade i sin tur mig men jag hade ingen som helst sjukdomskänsla eller symptom, bar lite lätt smak och luktbortfall några dagar efter att jag fått testsvaret att även jag var positiv. När det gått så lång tid efter andra sprutan, så skyddar det inte mot viruset lika bra. Jag som fått tredje sprutan strax innan, klarade mig dock i princip utan några som helst symptom.
syntax 2022-01-12 12:57
Vad jag förstår Nils, så handlar det för dig och din fru om Deltavarianten. Vore det bara den som fortfarande var i farten, så skulle jag ta tredje sprutan direkt nu – men nu är det inte så.
Jag lever som en eremit, så mitt personliga smittskydd är gott. Om jag tar den tredje sprutan nu, så kan jag kanske inte ta det nya Omicronanpassade vaccinet om det kommer ett sådant fram i mars-april.
I juni skall jag förhoppningsvis resa till min sommarvilla på Åland. Då vill jag vara max vaccinerad – dom är fan så griniga vid finska (Åländska) gränsen.
Nils Bergqvist 2022-01-12 13:09
Ja det kan du ha rätt i, men det kom uppgifter senast igår om en studie som visar att den tredje sprutan skyddar bra mot att bli sjuk även av Omicronvarianten. Men håller man sig isolerad så går det nog bra ändå får man hoppas.
Det är ju så här i efterhand konstaterat att det inte var besökarna som smittade de äldre på äldreboendena utan personalen som jobbade där. Dålig, eller obefintlig, skyddsutrustning, anställningsförhållanden, dåliga rutiner mm. Många timanställda gick t ex till jobbet fast de var sjuka.
Nils Bergqvist 2022-01-12 12:15
Ja det var galet i början av Pandemin.
Kom inte coronakommissionen fram till avsaknad av sjukvårdskompetens inom äldreomsorgen, man får väl hoppas att det kommer att bli bättre
Svar från Måns H 2022-01-12 18:03
Kommissionen sa att det var ett totalt misslyckande. Blir bättre? Tveksamt. Sverige tillhör det absoluta bottenskrapet då det kommer till respekt för äldre. Femma från slutet enligt World Values Survey.

Blogginlägget förs in som debattartikel i Folkbladet Östgöten i början på nästa vecka. Kommer vårddirektörerna att ringa runt och säga att nu hjälps vi åt grabbar och tjejer, ni som kan sätta dropp gör det om det skulle behövas! Jag tror inte det, men kanske droppen urholkar stenen om tillräckligt många hör av sig.