Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

"Cityscapes" inriktning. Samråd till 14 mars 2021.

Hej allihopa: Dags se över ingressen. För närvarande står det så här:

"Storstad eller liten ort, Cityscapes (stadslandskap) är gruppen
för dig som gillar att plåta scener och vyer i den urbana miljön,
utan att för den skull sätta människan i fokus.

Högt eller lågt perspektiv. Brett, stramt, färg eller svartvitt.
Storstad, småstad eller mindre ort. Sommarsol eller höstrusk
eller vinterväder, stämningen kan vara viktigare än husen.

Känslan av att befinna sig i den byggda miljön är ett krav där
också arkitekturen får en framträdande roll.

Bidra med information om var bilden är tagen!

Bilder som inte lever upp till ingressen riskerar att tas bort ur poolen,
allt för att få en renodlad cityscapespool."

Göran Segeholm bidrog nyligen med en konstruktiv analys.

Det tycks mig att det i gruppen inte finns någon tydlig gemensam uppfattning av vad genren "cityscapes" egentligen innebär. För mig är "cityscape" en urban version av "landscape", alltså ett "övergripande intryck" (för att citera svenska wikipedia) av en stads arkitektur, grönområden, infrastruktur.

Precis som i landskapsgenren bygger cityscapes på samspel. Jag vill se hur det ena påverkar det andra. Mötet mellan grönytor och industri, mellan biltrafiken och bostadshusen, mellan broar, vatten och alla byggnader. Jag är ute efter en känsla av hur det ena väver in i det andra.

..... Det får gärna förekomma mänskliga gestalter i cityscape-genren, men då som ett inslag i stadsmiljön. Känslan när jag ser bilden ska vara att jag "ser en stad", inte en individ. Skillnaden är densamma som den naturfotografin gör mellan "landskapsfoto" och "djurfoto". Helt olika genrer.

Som gruppvärd tycker jag att vi ska ta till oss budskapet. Härmed ett förslag till ny ingress.

Cityscapes (stadslandskap) handlar om staden. Gatufoto är en genre, arkitektur en annan. Cityscapes upptar zonen däremellan. Hur det ena väver in i det andra. Centrum, förorter, industriområden, gator, broar, ledningar, grönytor och ingenmansland. Fina gatan och skruttigare ställen. Utbudet. Årsringarna. Avlagringarna. Stämningen.

Gärna mänskliga gestalter, men då som inslag i stadsmiljön. Färg eller svartvitt. Sommarsol, höstrusk eller vinterväder.

Bidra med information om var bilden är tagen! Här finns bilder från världens alla hörn.

(Om en bild inte alls passar in riskerar den att tas bort, detta för att ha en rimligt renodlad stadsmiljögrupp.)

Hur stämmer det nya förslaget för er? Hör av er med synpunkter, lämpligen med kommentarer här i bloggen. Fram till och med söndag 14 mars 2021.

Inlagt 2021-02-23 11:05 | Läst 186 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Vad passar inte in? Om en blid är tagen i en stadsmiljö så beskriver den väl just en viss stadsmiljö!?
Jag gillar städer i alla former. Stora städer älskar jag och mina resor går som regel en eller annan stad, så gruppen Cityscapes tycker jag blir bra.
Svar från Måns H 2021-02-23 13:27
Kanske är det där hotet om att ta bort bilder som inte passar in onödigt? Jag undrar själv. Den har stått där hela tiden, men kanske ska utgå.

Och välkommen Sven till Cityscapes att lägga in bilder och kommentera!
Hej Måns, jag har ju inte varit så flitig i den här gruppen, ingen annan grupp heller, jag har ju fastnat i bloggen. Ändå är detta en grupp spm intresserar mig och jag har en synpunkt. Varje gång jag läst din nuvarande introduktion har jag tänkt, här känner jag mig välkommen också med bilder från Finspång och kanske tom Söderbärke, kul. Kanske ska bilderna ha tydlig karaktär av stad, det är ok bara jag vet. Om du fortfarande tänker att också bilder från mindre orter är ok är det inte fel att behålla inledningen till ordet cityscapes. I övrigt tycker tycker jag det är en bra och stimulerande introduktion. Hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2021-02-23 17:47
Hej Björn! Tar dina synpunkter till mig!

Samlar ihop alla synpunkter och skriver om i mitten av mars.
Jag tycker nog att både den gamla och den nya ingressen duger bra.
Svar från Måns H 2021-02-25 18:01
Tack Thomas! Avvaktar fler svar.