Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Endast för Carl Zeiss Jena nördar

Mitt Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f/2,8 blev jättefint efter renoveringen hos Feinmechanikermeisterin Andrea Schönfelder i Görlitz. Nu tog jag fram stativet och fotograferade badrumsväggen för att kolla objektivets distorsion. Väggen ifråga är byggd av gipsskivor på stålreglar och borde vara tillräckligt rak och plan. Kakelsättaren verkar ha varit noga, och med metoderna byggåret  2000, avvägning med laser, plastkryss i hörnen mellan kakelplattorna, borde kaklet duga även för detta ändamål.

Det var uteslutande fråga om att kolla just distorsionen, så jag satte avståndsinställningen mellan 4 meter och oändligheten, alltså där byggnader brukar återfinnas. 

Som synes här nedan tecknar objektivet tämligen rakt, men det finns lite mustaschformig distorsion, d v s lite tunnformig distorsion i mitten och en knivsudd kuddformig i kanterna. Innan renoveringen fanns mer kuddformig distorsion i hörnen, den kan jag inte se nu!

(Ojämna belysningen beror på badrumslampan och att ett badrumsskåp skuggar. En antydan till vinjettering ytterst i hörnen beror på motljusskyddet som inte är original.)

Det finns en korrigeringsprofil på nätet, men den funkar inte med Apple M1 och Affinity Photo. Men Affinity har många andra profiler. Jag klickade igenom de för 20 mm brännvidd. Med korrigeringen för Canon EF 20mm f/2,8 USM blir linjerna banne mig nästan helt raka! En nästan omärklig tunnformig distorsion finns kvar i mitten. Bilden blir en aning beskuren. Man får alltså se till att ha lite marginal vid fotograferandet.

Sammanfattningsvis så borde jag och andra med tillgång till detta DDR-objektiv nu kunna fotografera arkitektur och vid eventuellt behov nästan helt eliminera objektivets lilla distorsion vid bildbehandlingen. Det var för övrigt lätt att testa en massa profiler, idén kan återanvändas för andra kombinationer.

Inlagt 2022-06-01 08:51 | Läst 575 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Nördar är viktiga som balans mot Mellanmjölkeriet! :)
B)
Grattis, det ser fint ut! Mvh Wolfgang
Svar från Måns H 2022-06-01 19:10
Tack Wolfgang! Proffsgenomgången av objektivet gjorde ett objektiv som jag var nöjd med till en klenod!
De kunde, de där teknikerna i Jena. Många väldigt fina objektiv hann med att tillverkas.
Svar från Måns H 2022-06-01 19:28
Just den här optiken blev en fullträff! Det finns säkert många fler.