Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Flektogonen kollar sommargågatan

Största tvärgatan, Repslagargatan, är normalt  tungt belastad av biltrafik. I sommar testar stan att göra gågata i stället.  Biltrafiken ska bort ur city. Hur ska det gå undrar jag och undrar också över utförandet. Borde kolla QR-koden på den där skylten och få se ljuset. 

Iallafall passade jag på att  fotografera härligheterna med mitt nyförvärvade Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm. Så det här inlägget är också ett objektivtest.

Här har vi själva starten av gågatan. Idén verkar inte ha slagit igenom hos bilisterna.

Obeskuren bild med enkel RAW-konvertering. Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena Flektogon 20mm. ISO 100. f8. Raka linjer och tillräcklig skärpa i hela bilden, men vänstra övre hörnet lite mjukare.

Skylten var ganska svårläst även på plats. Här nedan är en delförstoring med svarta bokstäver på vit bakgrund.

Några steg framåt och man kan beskåda gatumöblemanget. De som utformat det hela menar att man ska bli glad av färgerna. Det funkade inte på mig.

Obeskuren bild med enkel framkallning från RAW

Nu några steg bakåt. Kolla svarta bilen där framme! 

Här nedan en delförstoring av bilden ovan. Svarta bilen är en Ferrari Spider med många, många hundra hästkrafter men obetydlig markfrigång.

Pixel peeping. Delförstoring till 100%. Tillräcklig skärpa tycker jag - inte den kliniska skärpan hos en del moderna objektiv men tillräcklig .

Det var spännande att köpa ett östtyskt objektiv från 1976! Är nu jättenöjd med köpet. Optiken är raktecknande och fullt användbart på modern FF-kamera. Jag gillar färgåtergivningen.  Optiken har säkert egenheter och brister  som man får lära sig att ta hänsyn till, men potentialen finns där!

 

Inlagt 2021-06-19 09:45 | Läst 725 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Alldeles utmärkt! Grattis! Mvh Wolfgang
Svar från Måns H 2021-06-19 22:45
Tack Wolfgang! Jag ska använda optiken på fullt allvar och den verkar fungera!