Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Halide Mark II - RAW till Iphone.

Värmebölja vid Halvars glasskiosk i Norrköping. Jag tänkte fotografera min fru i Södra Promenadens miljö. Men mobilens kameraapp "Halide" fungerade inte. I stället kom  en minikurs i hur den ska användas och nåt om "Subscribe", d v s att prenumerera. Då la jag undan nallen. Min fru var viktigare! Och för all del glassen.

Senare på dan fick jag tillfälle att kolla närmare. Halide hade uppdaterats. Jag hade köpt och betalat appen och nu skulle jag få behålla den! Tack snälla (obs ironi). Jag kanske också fick Mark II? Allt bara flimrade förbi. I alla fall har symbolen "Halide" ändrat färg.

T v öppningsskärmen med blekare symbol för appen Halide, en fyrbladig bländare. T h en suddig bild av sälj"erbjudandet".

Jag skaffade Halide för ett år sen för att plåta i DNG/RAW med min nya Iphone SE 2020. Och Halide levererar! Varje bild lagras både som RAW och jpg. Jpg ofta förbluffande bra, troligen är det samma algoritm som Apples original. På köpet kom ett distinkt avtryck. Apples avtryckare åstadkommer ibland en videosnutt, ibland en video, ibland en bild.

För ett år sen måste jag maila för att få reda på om appen skulle klara min Iphonemodell och vilket RAW-format som används. Det borde ha stått på deras hemsida. Nu finns riktigt bra information om hur appen ska användas, om än med ett överskott av amerikanska superlativer. Man kan lägga in exponeringskompensation och fokuspunkt eller välja manuellt fokus eller en finess som heter "depth" för porträtt.

Jag köpte appen för en högst rimlig summa och är - bortsett från brutala sättet att uppdatera - helnöjd! Mycket funktion för slanten. Ibland går det att ta fram en bra bild från RAW där jpg-filen inte håller måttet. Nu har Halide prenumeration som baserbjudande, men appen går att köpa också. Klart intressant för den som fotar i RAW med sin riktiga kamera.

Inlagt 2021-06-18 10:33 | Läst 881 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Intressant men jag gillar inte appar som är gratis och som sedan visar sig att det kostar utan att det framgår hur mycket.

Ditt problem med Apple appen, beror inte på den remsa med val i nedkant med video, kvadrat, bild flyttar sig och är video när man inte vill? Ser man till att den står på bild så borde det bli bild
Svar från Måns H 2021-06-18 13:20
Jag köpte Halide och blev irriterad över att dom sen anser sig flotta som låter mig behålla det jag köpt. Jobbigt att dom kan komma åt en version som är betald och jag anser mig äga. Annars är Halide bra.

Du har säkert rätt då det gäller Apples "Kamera". Mitt problem är att jag vill ta en bild då ett motiv dyker upp, inte stå där i solgasset med en blänkande skärm och försöka se vad som gäller.
Jag är inte inne i den där tekniken, inte ännu i varje fall! ;) Framkallade en rulle film i går och invigde nya torkskåpet! Duschkabin, som verkar funka bra!
/B
Svar från Måns H 2021-06-18 13:26
Jag är inte tillbaka till att soppa själv, inte än i alla fall ;-) Men har ju 3 analoga kameror så det är inte kört.

Fråga: Om man låter filmen torka i spiralen så skulle det ju ta mer tid, men den kanske skulle kunna torka och förbli plan? Jag har en som legat framkallad i burk i snart sextio år och kupar sig å det grövsta då jag tar fram den. Funderar på att blöta upp och få den användbar.