Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Meyer-Optik Görlitz Orestor: Fortsatta försök.

"Fyndet" hos Myrorna, ett östtyskt 200 mm teleobjektiv som saknade fäste blev brukbart med ett M42-fäste. Till fästet hörde ett defekt 135mm objektiv "Orestor". Bländaren var en enda sallad. Jag lyckades laga den, men bilderna blev kass. Ett av problemen var att objektivet (i likhet med en hel del objektiv från tiden) är påfallande smalt baktill. Pentax M42-objektiv är tillräckligt breda baktill för att ta fäste mot kamerahuset, men inte detta objektiv. Så småningom insåg jag att det bara hängde i adaptern utan att bottna mot kamerahuset. Det glappade och läckte in ljus. 

Det fixade jag jättesmart genom att bygga på fästet med epoxy och filler. Jag hade skruvat fast  en plastskiva som form. Resultatet såg perfekt ut! Tyckte jag. Men använde knappt objektivet, det var ändå nåt lurt med det.

Nu då jag tog fram grejerna för att testa igen. Provfotade månen. Den vart en suddig vit fläck. Den där plastuppbyggnaden var flera hundradels millimeter fel!

Jag tog fram stora diamantbrynet som jag fått i julklapp och filade bort plast tills utfyllnaden kom i nivå med fästets ansats. Skrapade sen det sista med ett industrirakblad tills allt verkade OK då jag kände efter med tumnageln.

Diamantbryne, adapter, objektivfäste (det vita är påbyggnaden) och rakblad.

Idag måndag försökte jag ta några bilder för att visa Monster Bokeh. En klyscha, men objektivet har tillräckligt många bländarblad för att ha rund öppning vid alla bländare.

135mm "Orestor". F/5,6. Ca tre meter till stråna. Hörsalen i bakgrunden. 

Också här f/5,6. Skärpan på LED-ljusen i förgrunden ca 3 meter från kameran. I bakgrunden Gamla Rådstugugatan i Norrköping.

Då det mörknat plåtade jag månen. Resultatet ser väl någotsånär ut. Objektivet är ungefär lika skarpt som mina pensionärsögon med plastlinser som ögonkliniken på Region Östergötland inköpt hos lägstbjudande då dom opererade min grå starr för några år sen. I förgrunden en julgran med LED-ljus.

Nästa steg blir att kolla hårda stoppet vid oändligheten igen. Kanske kan man stryka på nåt färgämne vid objektivfästet, skruva dit objektivet och se om mer plast ska tas bort. Jag har ett defekt kamerahus som skulle kunna användas för ändamålet.

Inlagt 2022-01-18 09:10 | Läst 1373 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ha, ha - ja somliga binder ris åt egen rygg...
Svar från Måns H 2022-01-18 11:08
Ett totalt onödigt hobbyprojekt! Men samtidigt lärorikt, det och bl a annat dina kommentarer här på fs gav och ger sin speciella belysning av de stora skeendena i världen.
syntax 2022-01-18 11:59
Jovisst – ingen kritik. Det är ju själva grejen med en hobby
Jag tror att enda sätter att lära sig mekanik och mekaniska funktioner, är att demontera och skruva med skruvmejslar och andra verktyg.

Som du vet drev jag under ett antal decennier en professionell serviceverksamhet på gamla Contax. Innan jag kände mig mogen för att ta det steget, destruerade jag säkert tre Kievkameror – innan jag var säker på att jag förstod hur konstruktörerna hade tänkt, och att jag behärskade skruvmejslarna. Den kunskapen fanns inte att hämta någon annanstans.
Respekt för din envishet!
Å du grejar det här!
/B
Svar från Måns H 2022-01-18 18:11
Tack Bengt! Nånstans ska väl gränsen dras mellan "loss aversion" och knäppgökeri, men än så länge känns det kul och kostar ju inga pengar.
Åja, nog tycker jag att sista bilden gav lön för mödan..snudd på bästa månbilden en sett..
HaD/Gunte..
Svar från Måns H 2022-01-18 18:13
Jag tog den för illustrera fjärrskärpa och bokeh. Verkligen kul att du gillar den!
Skam den som ger sig ;)

Kanske kan du optimera ditt fäste med lite koll på hundradelarna. Lite skavning alltså.

https://www.bemasweden.com/skavin-mark-skavningsfarg-p-8.html

/Stephan
Svar från Måns H 2022-01-18 18:20
Exakt vad jag behöver! Det är sån färg proffsen använder. Men 2 tuber á 184:- plus frakt är overkill. Det är ju mer än de två Meyer Optik jag äger kostade.

Har just nu tagit fram några blåbär ur frysen. Kanske lite färg från dom och en halv droppe olivolja funkar.
Svar från Måns H 2022-01-18 20:45
@ Stephan: Det där med färgmedel var fel tänkt av mig. Kamerakroppen ifråga har ju massor av elkontakter, AF-skruv mm. Ingenting att klabba med färg på fast den är defekt. Använde i stället en mätklocka som jag inte tänkt på att jag hade tillgänglig. Miniblogg kommer om det.
Sista bilden är ju bara så cool! Härligt att du inte gav upp :) !!

Jag är en av dom som köper mängder av s.k gamla vintageobjektiv från Ebay och andra ställen. Den typen av bilder som är resultatet av mina inköp är en spännande värld och en perfekt plats (i mina ögon) där jag kan få utlopp för min kreativitet. Lycka till!!
Mvh Susanne
syntax 2022-01-18 17:44
Kul at du har upptäckt den guldgruvan!
Svar från Måns H 2022-01-18 18:35
@ Susanne: Tack för inspirerande kommentar! Och kul att du tycker så om sista bilden! Jag tog den inte som "bild" utan för att illustrera bokeh, men möjligen var det mitt omedvetna som valde utsnittet.