Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Motljusskydd, Swish och påtvingade uppdateringar

Motljusskydd är bra. Det till min 24mm Takumar tillhör de snyggare. Helst skulle jag vilja ha ett liknande till min "nya" Carl Zeiss DDR Flektogon 20mm. Men efter lite fruktlöst letande efter ett sånt fastnade jag för att testa Kreativ Fotografis stepring 67-77 mm samt deras runda motljusskydd för vidvinkel.

 

Då beställningen var klar skulle jag swisha. Det gick inte. Det stod FEL. Mobilen kopplade mig till Apple Store. Att köpa spel skulle gå bra, men att uppdatera Swish gick inte.

Morronen efter ringde jag Handelsbankens support. Vänlig, kunnig och oändligt tålmodig. "Julia" förklarade att jag måste uppdatera Iphonen till senaste versionen, den som gör det möjligt att låsa upp apparaten med en Apple Watch medan man använder munskydd. Vilket jag tyckt vara onödigt. Hon gav mig instruktioner. Då låste sig mobilen helt! Den gick inte ens att stänga av. Julia peppade mig och jag tryckte, dubbeltryckte, svepte och drog, utan effekt. Just då hon skulle be om experthjälp slocknade apparaten! Den gick att starta om. Vi hittade uppdateringen ifråga i "Inställningar". Men det behövdes WiFi för att den skulle funka och jag hade stängt av WiFi av säkerhetsskäl.

För att starta WiFi behövdes ny inkoppling. Julia hjälpte mig att hitta lösenordet. Det finns på undersidan av den Huawei(!) router som är min länk till världen.  Till slut hittade vi till uppdateringen. Den skulle ta 20 minuter så Julia väntade inte.

Det tog 40 minuter, men nu är Ios 14.6 installerat! Swish och BankID funkade ändå inte. Nytt samtal till Handelsbanken. Jo, med nytt Ios måste  Swish och Bank-ID uppdateras. Den nya räddaren i nöden ledde mig fram till behövliga åtgärder. 15 minuters knappande så funkade det!

Du sköna nya värld där allt är så enkelt för den som är fjorton år och född med en Iphone i munnen.

Sen lyckades jag återställa telefonen så att det går att plåta direkt utan att logga in. Kreativ Fotografi fick betalt. Dom har f ö rea just nu, det blev 50 % rabatt på prylarna.

Här min sextioåriga Pentax S1 med 24mm Takumar och ett av de mer respektingivande motljusskydd jag sett. 

Inlagt 2021-06-17 05:42 | Läst 807 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ja just det Kreativ fotos rea har jag glömt av, det får bli en titt. Får hoppas att betalningen går smidigare :). Nu har du ju det senaste av allt så det går väl en tid till nästa uppdatering. Uppdateringen av IOS brukar jag låta telefonen ta hand om själv med automatiska uppdateringar, så slipper jag tänka på det, det sköter Siri och hennes vänner om
Svar från Måns H 2021-06-17 11:17
Funkar Swish och BankID sen Siri uppdaterat?

Jag undviker ju uppdatering eftersom biverkningarna är svåra. (Just nu med bordsdatorn skulle CS6 sluta fungera om jag uppdaterade.) Men man kanske får anpassa sig till nutiden och låtsas lita på Siri som jag t v cancelat.
pdahlen 2021-06-17 11:41
Siri var ett skämt, iaf nästan. Skulle hjälpa systern att installera en ny telefonen i helgen, som en kopia av hennes gamla telefon, allt gick fint tills vi skulle prova att stänga av den och det var helt omöjligt att få stängt den. Hela tiden gick Siri in med kommentarer, så jag tänkte att kanske kunde Siri hjälpa till. Jag frågade Siri hur man stängde av telefonen och hon svarade att man skulle trycka in en volymknapp och avstängningsknappen, det hade man ju inte förstått utan Siri.

Men för uppdateringar av IOS, jag tycker man kan sätta på automatiska uppdateringar, då uppdateras telefonen automatisk på natten om den sitter och laddar. Det kan ju annars bli att apparna uppdateras och att dessa sedan inte fungerar pga att IOS inte är uppdaterat
Svar från Måns H 2021-06-17 12:25
Tack för förslaget!

Jag ska verkligen överväga det! Swish och BankID var skälet för mig att skaffa Iphone. Sen har jag Halide för att plåta i RAW och få ett vettigt avtryck och Duckduckgo som reklamfri sökmotor. Den är jättebra också genom att det går att radera allt.

Så en uppdatering borde inte kunna kvadda nåt oersättligt som CS6 på skrivbordsdatorn. Möjligen Swish och BankID, men då skulle i a f telefonen vara uppdaterad.

Tittade på din profil. Kolla
https://www.fotosidan.se/prylar/transportera/rullvaskor/andersen-royal-shopper_26794#38072
Jag ska blogga om den vid tillfälle.
pdahlen 2021-06-17 12:46
Tack för tipset, påminner om en jag köpte till min mor, hon behövde en med större hjul som klarade trottoarkanter och trappor. Fast jag skulle nog känna mig rörelsehindrad med en sådan. Jag har oftast med mig två hus med vart sitt objektiv, båda passar i samma axelväska, så jag bär ett hus i handen som jag använder tills jag skiftar och det åker ner i väskan med motljusskydd på och allt och upp med det andra. Försöker om det går inte ha med mig mer utrustning än detta. På lite längre tur kan man ha något objektivbyte i bilen
De e mycket teknik numera! ;)
/B
Svar från Måns H 2021-06-17 11:20
Och annan teknik! Jag kunde ställa in kullagren på cykeln och sånt, men den här osynliga är värre för mig!