Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Ny bild från fågelreservatet Ugnen på Gotland. Affinity Photo

Ugnen är ett fågelreservat vid Gotlands sydvästra strand. Jag var där i mitten av maj och testade mitt gamla östtyska objektiv. Det kunde vara intressant att se hur det presterar på en så fin plats. Första bildframkallningen blev inte dålig men inte heller övertygande.

I går gav kunniga kommentatorer här på bloggen mig värdefulla synpunkter. Sen omsatte jag dessa på nästa exponering i serien. Samma objektiv, Meyer Optik Görlitz Orestor 135mm f2,8.

Nu försökte jag göra allt rätt från början och så mycket som möjligt i RAW.  Öppnade filen. Första klicket: Korrigerade objektivteckningen med en profil för Nikon 135mm som jag tyckte hjälpte. Andra klicket: Korrigerade för den i o f s obetydliga men dock märkbara vinjetteringen. Tredje klicket: Minskade kromatiska aberrationen. Fjärde åtgärden: Korrigerade horisontlutningen jättenoga. Femte: Beskar bilden så att Bläcku (tofsvipan) kom centralt. Sen testade jag runt i Affinity Photos otaliga inställningsmöjligheter vid RAW-framkallningen. Till slut använde jag bara reglaget för "shadows" för att ljusa upp mörkare delar.

Klickade "Develop". Programmet framkallade på nån sekund på nya Mac M1-datorn.

I redigeringsmodulen försökte jag minska mjölkaktigheten bara i himlen. Det blev inte bra. Så jag backade bandet (enkelt i Affinity) och tittade på helheten igen. Det fick räcka med lite "kurvor" i histogrammets vänstra del. Det gav lite mer kontrast nertill i bilden och i tofsvipan. Sen en busenkel skärpning. Sammantaget alltså ett ganska noga förarbete i RAW, sen framkallning, en enda åtgärd i det läget och så skärpning. Bilden blev så här: 

Fågelreservatet Ugnen vid Gotlands västra strand. Pentax K-1 med Meyer-Optik Görlitz Orestor 135mm 2,8, här med f 5,6.

Inlagt 2022-06-04 10:14 | Läst 652 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det blev bra! 👍
Hälsn!
Svar från Måns H 2022-06-05 21:00
Tack Jan! Bra för mig att veta!
En "vetenskaplig" bearbetning! Bilden blev helt perfekt! Mvh Wolfgang
Svar från Måns H 2022-06-05 21:01
Hej Wolfgang! Iallafall metodisk bearbetning.Tar till mig bedömingen av resultatet!
Det här blev fint. Efterarbetet ska aldrig underskattas. Jag har sett även det första inlägget.
Hälsningar Lena
Svar från Måns H 2022-06-05 21:02
Tack Lena! Jag är ju inne i en lärandeprocess och din och andras kommentarer hjälper mig!
Snyggt å verkar ha gått enkelt.
Du har hittat var dis tas bort?
Kan vara bra å veta även om den inte används sen
/N
Svar från Måns H 2022-06-05 21:08
Hej Nini! Enkelt såtillvida att det gjorts ganska få bearbetningsinsatser, men att hitta dom började med förra bilden. Jag hittade disreduceringsverktyget under fliken "Filters", det hette nånting med "haze". Kan vara bra att ha nån gång.
Snyggt, det blir bra. Kan du spara några presets i programmet så du inte behöver allt från start varje gång? Jag har några presets i LR jag har sparat som är en generell framkallning, man kan säga att den tar en raw till en jpg och från den göra jag lite mindre justeringar för varje bild.
Svar från Måns H 2022-06-05 21:17
Tack Peter, ditt(och andras) omdöme om förra försöket vägledde till detta försök!

Presets är överkurs för mig, har aldrig använt några utom dom som finns i Nik Collection och Affinity, men om jag märker att samma inställningar kommer igen kan det vara en bra idé. Hittade på nätet att man kan skapa egna ¨ i Affinity: "To combine a selection of adjustments as one preset, you need to create a LUT preset."