Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Ny stolsklädsel med nygammal ruta. Hur få hörnen snygga?

Ett par stolar behövde kläs om.

På nätet hittade jag ett fint tyg, ganska likt det som behövde bytas. Vävt av av Berghems väveri nere i Viskadalen. Mönstret heter Mariefredsruta, blå, nr 50. Berghems är ett litet väveri med kvalitet som ledstjärna. De lutar starkt åt det ekologiska hållet. 

Broarne AB sålde tyget.  Trevlig service! Här en länk till firman:

https://broarne.se/mobeltyger/

Efter ett par dar kom tyget och den domestikväv jag skulle ha som underklädsel till kioskbutiken tvärs över gatan. Sen en vända till Clas O för att köpa häftklammer till den Rapid häftapparat nr 30 jag haft ett bra tag. Den med  ett utskjutande munstycke för klamren.

Jag tog ett minnesfoto, tog sen bort det gamla tyget, gjorde i ordning lite grann och monterade dit domestikväven. Domestikväv är alltså  ofärgad bomulls- eller lintyg. Broarne hade en väv med 50 % bomull, 50% viskos. Den fick duga. Eftersom stolen ska stå på ett äldreboende lade jag också in ett tunt vattentätt skikt. Och så vart det dags för möbeltyget. Jag vred och vände för att få mönsterpassning, häftade provisoriskt lite löst (apparaten på snedden), kollade och  häftade dit tyget permanent. Hörnorna var svåra, det blev lite tjockt där.

Det blev för tjockt. Sitsen passade inte längre. Men det ordnade sig, den passade i den andra stolen.

Nu blev det tvunget att lösa hörnen på kvarvarande sits så att den skulle få plats. Jag googlade men hittade inget. Då vek jag ett hörn av papper och kom på en acceptabel lösning. Med den som förlaga blev det bra. Sitsen har alltså inte blivit bredare åt sidorna  där det var problem utan bara framtill och baktill där det finns plats.

Men nu med lösare passmån kunde sitsen glida framåt! Skam den som ger sig. Det gick att fixa med att skruva dit en spärr på undersidan. Undrar hur stolen klarat nästan 100 år och flera omklädslar utan den spärren. 

Häftapparat Rapid 30 avsedd för möbelklädsel, se det utskjutande munstycket. 6mm klammer var lagom. (Med mångdubbelt tyg  kan längre behövas ibland).

"Mall" , inte i skala utan bara en provvikning för att klara hörnet.

Spärren som hindrar sitsen glida framåt. (På landet har jag riktig försänkare. Här i stan fick det duga med täljkniven.)

Stolen med nya tyget på plats. Jag satte dit ett par häftklamrar vid hörnet. Egentligen hade det varit bättre att sy.

Inlagt 2021-12-06 19:15 | Läst 312 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Snyggt och prydligt. Ett mycket passande tyg på den typen av stol.
Hälsningar Lena
Svar från Måns H 2021-12-07 08:08
Tack Lena! Fint att det ännu finns väverier som kan väva fina tyger.
Respekt för det här!!
/B
Svar från Måns H 2021-12-07 08:09
Tack Bengt! Din och andras kommentarer här gör att det känns meningsfullt att beskriva jobbet.
Hej. Imponerad av din hantverksskicklighet och pedagogiska presentation. Hälsar NL
Svar från Måns H 2021-12-07 08:15
Tack Nils-Erik för din uppmuntrande kommentar!
Gott hantverk!
Svar från Måns H 2021-12-07 08:19
Tack Fredrik! Hörnorna var värst, resten inte svårt alls om man bara är noga och häftar provisoriskt först.
Fin stilren stol, du har hittat ett passande tyg. Det är lite Carl Larsson-stuk på slutresultatet, det känns väldigt klassiskt.
Svar från Måns H 2021-12-08 10:29
Lite Carl Larsson-stuk kan nog stämma! Han och frun Karin tog upp klassiskt svenskt (som den här rutan är inspirerad av) och en del engelskt. Lite dekor men inte överlasta.